Úpravna vody se spustí v červenci, čistírna na konci roku

Přehraj video
Ke svému závěru se pomalu blíží dvě vodohospodářské stavby – intenzifikace čistírny odpadních vod a rekonstrukce úpravny vody v Hajské. Zastupitelé Strakonic se minulý týden seznámili s průběhem akcí, když si obě stavby prohlédli i s odborným výkladem.
Již v červenci bude do zkušebního provozu spuštěna rekonstruovaná úpravna vody v Hajské. Modernizaci vodárna nutně potřebovala. Podle ředitele Technických služeb Strakonice Ludvíka Němejce byla již technologická i stavební část vodárny v tak špatném stavu, že by nadále nemohla fungovat. Díky nové technologii dojde i k úspoře takzvané technologické vody, která je potřeba při čištění samotné úpravny vody, a tím by se měly snížit provozní náklady.
Na vodárnu také přibyla novinka, která změní zpracování kalů. „Nově je zde kalolis, kde dochází k odvodnění kalů a tudíž se budou kaly odvážet v suché formě. Produkce kalů tak bude zásadně menší,“ dodal Pavel Lamoš, který zodpovídá za technický dozor stavby.
Během celé rekonstrukce za zhruba 70 miliónů korun byla produkce pitné vody nahrazena vodou z Římova a z Pracejovic. Od července, kdy opět začne fungovat úpravna v Hajské, by zvýšenou kvalitu vody měli poznat i sami občané. „Ve vodě se již nebude vyskytovat takové množství vázaného chlóru. Díky jiným procesům čištění vody a i jinému způsobu její úpravy, by se kvalita vody měla zvýšit. Už nebude hrozit vypuštění bíle zakalené vody z kohoutku,“ upozornil Pavel Lamoš.
Do druhé etapy se přesunula také intenzifikace čistírny odpadních vod. Nová linka pracuje již od března. Nyní je odstavena stará část čističky a je tak připravena na svoji rekonstrukci, což bude podle správce stavby Františka Smrčka ta náročnější část celého projektu: „Vždy je složitější opravovat a pouštět se do starých věcí, kde se mnohdy můžou objevit problémy, které nebylo možné předvídat. Tudíž očekáváme, že nyní nastanou ty komplikovanější záležitosti.“
Hlavním smyslem celé modernizace je zvýšení účinnosti při odstraňování fosforu a dusíku z odpadních vod. Výsledek je pozitivní především pro životní prostředí. „Cílem je snížit eutrofizaci, to znamená oživení vod pod čistírnou odpadních vod, Otavy, Vltavy a Orlické nádrže. Mělo by docházet ke snížení výskytu planktonních sinic a vodního květu,“ zdůraznil přínos modernizace technolog Luděk Míka.
Výší nákladů na intenzifikaci čistírny odpadních vod je tato stavba jednoznačně nejrozsáhlejší investiční akcí, která ve Strakonicích v současnosti probíhá. „Celkové náklady projektu činí 371 miliónů, náklady na stavbu jsou 345 miliónů včetně DPH. K 11. květnu je vyfakturováno 42 % z celkových nákladů projektu,“ vypočetl Lukáš Srb z Městského úřadu Strakonice. (reg)