Čelakovského ulici letos čeká obnova

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger

V rámci blížící se rekonstrukce Velkého náměstí se letos nové podoby dočká i přilehlá ulice Čelakovského. Revitalizací projde nejen komunikace, ale i veřejná prostranství. Stejně jako rekonstrukce Velkého náměstí bude i oprava Čelakovského ulice realizována v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Strakonice. Cílem projektu je především zlepšení kvality života obyvatel v problémových sídlištích, regenerace veřejných prostranství a snížení emisí. Místostarosta Pavel Pavel od rekonstrukce Čelakovského ulice očekává především nižší prašnost a hlučnost od projíždějících automobilů. Vedle nového povrchu vozovky budou opraveny i místní chodníky.
"Chodníky byly v této ulici kdysi naplánovány podle pravítka, podle pravého úhlu. V současnosti si lidé vyšlapali chodníky tak, jak jim to vyhovuje, čehož z jedné strany lituji, ale na druhé straně to i respektuji, protože oni sami tak naznačili, jak by chodníky měly být udělány," vysvětlil místostarosta Strakonic Pavel Pavel.
Dále bude v této ulici modernizováno veřejné osvětlení a dojde i k obnově zeleně. Staré a nemocné dřeviny budou nahrazeny novou vegetací. Ze stávajícího nepoužívaného hřiště vznikne nové místo pro dětské hry. Na tom, co by se v rámci úprav v ulici mělo změnit, se obyvatelé shodli téměř jednohlasně: "Není tady dostatek parkovacích míst, tady není vůbec nic." "Chybí parkovací místa. A řidiči parkují auta těsně u chodníků tak, že se pak s kočárkem nedá ani vyjet."
Počet parkovacích míst by se po rekonstrukci ulice měl opravdu navýšit. V některých místech bude vozovka pouze vyfrézována a položen nový povrch. Tam, kde vzniknou nová parkovací místa, musí být vozovka vybudována od nejspodnějších vrstev. S tím, jak se rekonstrukce blíží, začínají mít zdejší obyvatelé obavy, kde budou po dobu stavebních prací parkovat, když už teď je parkovacích míst málo. "Úbytku parkovacích míst se občané při rekonstrukci nemusejí obávat. V tuto chvíli budou moci využívat jak parkovací místa na Velkém náměstí tak parkovací místa na parkovišti pod Baťou. A samozřejmě s tím, jak bude výstavba probíhat, bude ve dvoře městského úřadu vytvořena manipulační plocha, kde vzniknou další parkovací místa, která budou moci prioritně využívat obyvatelé domů z ulice Čelakovského," dodala tisková mluvčí Městského úřadu Strakonice Marie Kotlíková. Veškeré úpravy v Čelakovského ulici by měly být hotovy do září letošního roku. Náklady na tuto rekonstrukci by měly být ve výši téměř 13,5 miliónu, přičemž dotace může tvořit až 85 procent. Město tak bude muset z vlastní kasy zaplatit pouze 2 milióny.