Český červený kříž ocenil dárce krve

Přehraj video
Padesátka lidí nejrůznějšího věku a povolání ze Strakonicka zaplnila minulý týden Rytířský sál strakonického hradu. Jedno měli ale společné. Všichni se aktivně účastní bezpříspěvkového dárcovství krve nebo tuto aktivitu podporují. A za to byli slavnostně oceněni.
Bezpříspěvkové dárcovství krve je v České republice oceňováno Janského plaketami, případně Zlatými kříži Českého červeného kříže. Na slavnostním předávání 23. listopadu bylo v Rytířském sále připraveno 27 stříbrných plaket za 20 odběrů a 17 zlatých, které dárce získává po 40 odběrech. Navíc zlatý kříž Českého červeného kříže 3. stupně dostal František Říha z Volyně za 80 odběrů krve. Právě tento muž, který je bezpříspěvkovým dárcem už od vojenské základní služby, má osobní zkušenost s tím, že krev ničím nenahradíš: "Shodou okolností potřebovala letos krev moje žena, když byla tři hodiny na operačním sále. Proto vím, že dárcovství krve opravdu je potřeba."
U příležitosti 50. výročí bezplatného dárcovství krve u nás bylo vedle standardních ocenění uděleno také pět výročních plaket. Za významnou podporu a propagaci bezpříspěvkového dárcovství krve si ji odnesli starosta Pavel Vondrys jako zástupce města, dětský soubor Prácheňáček, Střední škola řemesel a služeb Strakonice, Strakonická televize a Věra Brejchová. A na závěr jedna dobrá zpráva. Ačkoliv dárců krve není nikdy dost, na Strakonicku se jejich registr utěšeně rozrůstá. "Jako jedni z mála máme velký roční přírůstek, přibližně zaregistrujeme okolo stovky nových dárců," pochvaluje si Helena Linhartová Mocová z České červeného kříže.