Čistírnu čeká modernizace za 370 miliónů korun

Přehraj video
Řeka Otava by zanedlouho měla být i za Strakonicemi čistější než dosud. Přispěje k tomu další nákladná akce – zvýšení účinnosti provozu čistírny odpadních vod.
Poslední rekonstrukce strakonické čističky skončila před dvanácti lety. Jenže mezitím Česká republika vstoupila do Evropské unie a zavázala se k plnění náročnějších norem, pokud jde o kvalitu povrchových vod. A tak město Strakonice nyní muselo přistoupit k další modernizaci. „Tyto úpravy by měly přispět k ještě vyšší kvalitě vody, která z čistírny odchází do řeky. To znamená, že by tady mělo stát zařízení, které by mělo být daleko šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl Pavel Vondry, starosta Strakonic.
Stavba byla oficiálně zahájena podpisem smlouvy v závěru loňského roku. Vzhledem ke klimatickým podmínkám se však stavební práce rozběhly až na jaře, k symbolickému poklepání na základní kámen došlo minulý týden. Do konce roku 2011 by měla být vybudována nová čisticí linka včetně zázemí. Původní část technologie projde generální opravou a teprve pak začnou obě linky pracovat současně a tedy i s větší efektivitou. Zároveň bude vybudována splašková kanalizace v Dražejově a vytvořeny podmínky pro nové připojení dalších obcí – například Radošovic a Mutěnic. „Lhůta dvou let, která byla předložena v naší nabídce, znamená, že konec této akce by měl být 22. prosince 2011. To je termín určitě reálný a rozhodně bude splněn,“ ujistil Martin Doksanský, generální ředitel SMP CZ, a. s.
Celá akce bude stát více než 371 miliónů korun. Z toho město Strakonice zaplatí asi 168 miliónů a zbytek obdrží z různých fondů. „Tato finanční podpora je pro město velmi výhodná,“ dodal starosta Vondrys. (bob)