Žáky ve školách vystřídali řemeslníci


Přestože jsou prázdniny teprve za polovinou, ve strakonických základních školách je i v těchto dnech živo. Stavební akce ovšem začátek školního roku neohrozí.
Viditelně nejvýraznější změnou prochází během letních měsíců budova Základní školy F. L. Čelakovského v Jezerní ulici. Objekt z počátku devadesátých let minulého století získá zateplením novou tvář, především však bude jeho provoz výrazně úspornější. Dochází rovněž k postupné výměně všech oken a vstupních dveří. Náklady na tuto akci činí asi 15,3 miliónu korun, město přitom získá devadesátiprocentní státní dotaci z takzvaných způsobilých výdajů. Značná částka proti původním předpokladům se ušetřila díky výběrovému řízení. „Podařilo se tak uspořit něco málo přes čtyři milióny korun,“ uvedla Ivana Říhová, místostarostka Strakonic.
Rozsáhlé rekonstrukce byly už v minulém a tomto roce provedeny na budovách základní školy Krále Jiřího z Poděbrad a základní školy F. L. Čelakovského v Chelčického ulici. Těsně před dokončením je II. etapa základní školy Povážská, která bude slavnostně otevřena na začátku nového školního roku. A nelze opomenout ani menší stavební akce uvnitř školních objektů – například rekonstrukci tělocvičny v Chelčického ulici. Speciálním čistěním v době prázdnin procházejí rovněž části základních škol Poděbradova a Dukelská, jako prevence před možným zvýšeným výskytem škodlivých azbestových vláken v ovzduší. Žádná z uvedených stavebních akcí však nebude mít vliv na zahájení školního roku v řádném termínu. „Všechny školy začnou tak, jak mají, tedy 3. září,“ potvrdila místostarostka Říhová. (bob)