Leden 2008

Srpen 1968: Pomozte nám s přípravou pořadu

Letos v srpnu uplyne 40 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Strakonická televize k této významné události našich dějin v rámci cyklu Strakonice v proměnách času začíná připravovat komponovaný pořad. Přivítáme proto Vaši spolupráci. Pokud máte k srpnu 1968 ve Strakonicích jakýkoliv filmový, fotografický či textový materiál, obraťte se na naši redakci v Domě kultury, pošlete nám mailovou zprávu či telefonujte.

První část rekonstrukce měšťanského domu končí

Památkově chráněný měšťanský dům U hroznu, který stojí na Velkém náměstí ve Strakonicích, se zřejmě už definitivně podařilo zachránit před úplnou devastací. Jiří Urbánek, jenž vloni na podzim chátrající objekt koupil, totiž dokázal dostavět první část domu, která se před několika lety zřítila. Vedle obvodové zdi a dalších příček jsou dokončeny rovněž klenby, které vycházejí z původní podoby objektu.

Město přispěje na rekonstrukci panelových domů

Město souhlasilo s dalšími platbami při rekonstrukcích panelových domů, v nichž vedle soukromých bytů zůstaly i nájemní byty města, které si lidé neodkoupili. Na výměnu oken u jednoho nájemníka v Tržní, kde se sdružení vlastníků rozhodlo pro rekonstrukci, přispěje město 32 tisíci korunami. Další peníze putují na jeden panelový dům na sídlišti 1. máje, kde v nájmu města zůstalo 7 lidí.

Knihovna ukáže fotografie ze setkání skautů

Ve Strakonicích se bude konat výstava tří desítek velkoformátových fotografií, které zachycují celosvětové setkání skautů a skautek jamboree. To proběhlo vloni na přelomu července a srpna v anglickém Essexu. Snímky budou vystaveny ve vstupní hale Šmidingerovy knihovny na II. nádvoří hradu od středy 6.února do pátku 22.února. (mav)

Zvukový záznam jednání zastupitelů je na internetu

Autentickou diskuzi zastupitelů z mimořádného jednání najdete ve zvukové podobě na internetových stránkách města www.strakonice.net pod odkazem Občan. A k tomuto tématu ještě krátký postřeh na závěr: podle přítomných novinářů a některých zaměstnanců městského úřadu za posledních pět let žádná změna podnikatelských podmínek ve Strakonicích nebo i petice občanů nevyvolaly u zastupitelů tak emotivní diskuzi, jako tomu bylo v tomto případě, kdy se jednalo o vyhlášce k výherním automatům. (mav)

Policista M. Vávra odchází do důchodu

Vedoucí strakonického policejního obvodu Miroslav Vávra odchází 31. ledna 2008 do důchodu. Vávra nastoupil k policii v roce 1972. Začínal na obvodním oddělení, poté přešel ke kriminalistům, kde v roce 1981 převzal funkci vedoucího. Postupně pak vedl oddělení hospodářské kriminality, pořádkové policie a šéfem obvodního oddělení ve Strakonicích byl ustanoven v roce 1993. Získal řadu ocenění, například medaili za zásluhy a podle vyjádření strakonického ředitelství Vávrovo oddělení dosahovalo dlouhodobě velmi dobré objasněnosti. (mav)

Hradní safari má první přírůstek

Hradní safari ve Strakonicích má nový přírůstek. V polovině ledna se jedné ze zdejších koz narodilo mládě. V těchto dnech už lidé mohou kozičku spatřit v hradním příkopu.

Městský úřad Strakonice získal prestižní ocenění

Městský úřad Strakonice patří k nejlepším institucím svého druhu v České republice. Minulý týden získal cenu za prokazatelné zlepšení práce v roce 2007.

Stavba Základní školy Povážská má platné územní rozhodnutí

V roce 2003 Strakonická televize představila maketu budoucí podoby základní školy Povážská. A jaká je současnost? Před dvěma lety město nechalo zbourat jeden z pavilonů školy, který byl v havarijním stavu. Ve druhém pavilonu stále probíhá výuka, přičemž další žáci Základní školy Povážská využívají k výuce objekt školy v Lidické ulici.

Provozovatelé heren dostanou zpátky osm povolení

Strakonice počtem výherních přístrojů na obyvatele překonaly už i České Budějovice. Přesto někteří strakoničtí zastupitelé podlehli tlaku provozovatelů herna barů, kterým se nelíbilo, že jim radnice na začátku tohoto roku zrušila provoz osmi heren. Následně svolalo dvanáct zastupitelů mimořádné jednání a reálně hrozilo, že projde návrh vyhlášky Martina Gregory, která by byla v tomto směru ještě benevolentnější a ve městě by umožnila vznik nových heren.