Únor 2008

Czechpoint lidem usnadňuje komunikaci s úřady

Na čtyřech místech městského úřadu ve Strakonicích bylo v průběhu měsíce ledna vyřízeno už 175 žádostí o výpisy prostřednictvím Czechpointu. Jedná se o nový projekt, který představuje pohodlnější způsob, jak z jediného místa komunikovat s úřady a institucemi. Ve Strakonicích je zatím největší zájem o výpisy z rejstříku trestů, dále z obchodního rejstříku a z katastru nemovitostí.

Basketbalisté porazili favorizovaný Písek

Další hezký zážitek připravili svým příznivcům basketbalisté Strakonic, kteří se před více než třemi stovkami diváků v druholigovém derby na domácí palubovce utkali s Pískem. Svěřenci Milana Jandy dokázali favorizovaného soupeře porazit 66:55. Úspěch se zrodil díky výborné obraně a kolektivnímu pojetí hry. Strakonice utkání zvládly i po taktické stránce. O jejich vítězství se rozhodlo ve třetí čtvrtině zápasu, kterou domácí vyhráli 18:9.

Šumavský pohárek se jel poprvé i v Německu

Originální řešení, jak se vypořádat s nedostatkem sněhu na české straně Šumavy, zvolili pořadatelé dětských lyžařských závodů Tempo tours Šumavský pohárek. Akci, na níž se dlouhodobě podílí rovněž strakonický Ski klub, jeho funkcionáři jednoduše přesunuli o dvacet kilometrů jižněji – do německého Mitterdorfu. Toto lyžařské středisko v polovině února nabídlo nejen dostatek sněhu, ale i skvěle připravené tratě a kvalitní zázemí.

Nové strakonické pivo se jmenuje Klostermann

Měšťanský pivovar Strakonice představil v polovině února další novinku. Tentokrát šlo o polotmavý ležák Klostermann, který byl vyroben u příležitosti oslav 160. výročí narození tohoto významného česko-německého spisovatele, jenž poslední roky života strávil ve Štěkni u Strakonic. Nepasterované pivo Klostermann má mírně nasládlou karamelovou chuť a vyznačuje se plností a řízem.

Autobazar Jířího Kolpeka sloužil lidem jako banka

Do autobazaru Jiřího Kolpeka v Blatné si v roce 2004 chodili známí Miloslavy Jáchymové (dříve Nedomlelové) pro peníze jako do banky. Tak by se dala shrnout kauza 25 neoprávněně čerpaných úvěrů s celkovou škodou téměř dva miliony korun. Kromě úvěrových podvodů spáchaných formou pomoci došlo i ke zpronevěrám, neboť někteří klienti peníze z úvěru nakonec nedostali. Odsouzeným – Jáchymové a Kolpekovi – nakonec nahrálo hned několik okolností, které zásadně ovlivnily výši trestu v jejich prospěch. Od strakonického soudu tak odcházeli oba pouze s podmínkami. K soudu nedostavilo šest svědků, u nichž se jednalo o škodu 318 000 Kč. Došlo ke snížení celkové škody a navíc také ke změně právní kvalifikace, při které už se škoda nesčítala. Líčení proto následně vedla samosoudkyně Ivana Kolářová.

Okolí supermarketů hyzdí odpadky

Poletující igelitové pytlíky, rozházené obaly, potrhané informační letáky. Takový je obrázek, který se dlouhodobě naskýtá lidem procházejícím mezi obchodními středisky Kaufland a Penny Market. Situaci se už rozhodla řešit i strakonická radnice.

Přírodovědný výlet začíná v Pracejovicích

Šmidingerova knihovna a Český svaz ochránců přírody pořádají poslední únorovou sobotu přírodovědný výlet s Františkem Langmajerem. Sraz zájemců je 23. února v 7,10 hodin před strakonickým nádražím Českých drah. Odtud se vlakem pojede do Pracejovic, dále pak účastníci výletu vyrazí pěšky k památnému dubu na hrázi rybníka v Holi, kolem Zlých rybníků, židovského hřbitova a Švandovy lípy zpět do Strakonic. (bob)

V Radomyšli pokračuje plesová sezona

Přesně polovinu plesové sezony už za sebou mají v nedaleké Radomyšli. Počátkem února se zde konal Staročeský ples, který pořádala Sdružená obec baráčníků ve spolupráci s pěveckým sborem sv. Martina. Bál byl jako každoročně zlatým hřebem plesové sezony, která začala v lednu Mysliveckým plesem, pokračuje 23. února Hasičským plesem a již tradičně vyvrcholí 15. března Reprezentačním plesem městyse Radomyšl. (bob)

Muzeum připravilo kurz malování kraslic

Chtěli byste si vyzkoušet malování kraslic? Pak máte jedinečnou šanci při kurzu, který připravilo Muzeum středního Pootaví. Julie Chadimová Vám v úterý 4. března ukáže, jak vytvořit jihočeskou reliéfní kraslici. Přihlášky do kurzu je třeba podat nejpozději 25. února v Muzeu středního Pootaví. Zde získáte i bližší informace. (bob)

Pólistky Fezka zatím všechny ligové zápasy vyhrály

Vodní pólistky Fezka Strakonice zatím suverénně pokračují na cestě vedoucí k obhajobě mistrovského titulu. V základní části I. ligy, která představovala dvanáct zápasů, totiž svěřenkyně Jaroslava Bartůňka neztratily ani bod. Přitom dokázaly nastřílet impozantních 191 gólů. (bob)