Květen 2008

Prodejci drog na Strakonicku stanuli před krajským soudem

Přehraj video

Redaktor: Martina Vaněčková
Kamera: Jaroslav Landsinger

Desetičlenný drogový gang mužů a žen, kteří pocházejí z Klatovska, Sušicka a ze Strakonicka, si v polovině května u krajského soudu v Českých Budějovicích vyslechl závěrečnou řeč státní zástupkyně. Několika pachatelům hrozí tresty nad deset let vězení, v případě, že budou uznáni zvlášť nebezpečnými recidivisty, je horní hranice trestu až 15 let. Gang pašoval drogy i do vězení.

Drogoví dealeři přísné tresty nečekali

Tresty pro drogové dealery ze skupiny, která působila i na Strakonicku, byly přísné. Polovina členů gangu odcházela s nepodmíněným trestem deset a více let vězení. Hlava gangu Pavel Prošek ze Sušice dostal trest 14 let. Pavel Kříž, který distribuoval drogy na Strakonicku, byl potrestán 12 lety. Oba byli pro výkon trestu umístěni do věznice se zvýšenou ostrahou a byly jim navíc uloženy zpřísňující podmínky pro podmíněčné propuštění. Celá kauza byla složitá: verdikt a jeho odůvodnění četl předseda senátu krajského soudu v Českých Budějovicích Daniel Prouza celé dvě hodiny. Rozsudek je přitom nepravomocný, obhájci odsouzených i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro odvolání. Při určování viny se senát krajského soudu opřel o výpovědi 105 svědků, o listinné důkazy jako fotodokumentaci, záznamy z domovních prohlídek, o věcné důkazy, odborná vyjádření, chemické expertízy a znalecké posudky.

Dětské zastupitelstvo ve Strakonicích přichází s novými nápady

Přehraj video

Redaktor: Kateřina Pechová.

Ve Strakonicích už od roku 2001 pracuje dětské zastupitelstvo. O tom, jaký je jeho smysl a jakou činnost vyvíjí, bude následující reportáž. Příspěvek připravili, natočili a namluvili sami členové dětské samosprávy.

Města Sušice, Horažďovice, Písek a Strakonice zajistila úklid Otavy a jejího okolí

Přehraj video

Otava má za sebou jarní úklid. Třetí květnový víkend se do něj pustily asi dvě stovky dobrovolníků po celém toku řeky. Výjimkou nebylo ani Strakonicko.
Města sdružená v projektu Otavská plavba, tedy Sušice, Horažďovice, Strakonice a Písek, se na společném úklidu Otavy před začátkem vodácké sezóny dohodla poprvé v loňském roce. Na Strakonicku se letos se do sběru odpadků zapojilo téměř padesát lidí, převážně skautů. S využitím zapůjčených lodí se jim podařilo sesbírat 30 pytlů pohozených věcí –většinou plastových lahví. Podle účastníků akce je to méně než vloni. Přesto i tentokrát úklidové čety objevily několik černých skládek. (bob)

Stadión Na Sídlišti má novou in – lineovou dráhu

Přehraj video

Strakonice mají další moderní sportoviště. Po přestřižení pásky a křtu místním pivem byla minulý týden ve sportovním areálu na Sídlišti slavnostně otevřena nová in – lineová dráha. Její vybudování stálo město asi 800 tisíc korun.

Házenkáři nesplnili očekávání, ženám chyběla Moravcová

Přehraj video

Další druholigovou sezónu za sebou mají strakoničtí házenkáři a házenkářky. Oba týmy zaznamenaly oproti předchozímu ročníku tabulkový pokles o dvě příčky. Výsledek každého z nich je však třeba posuzovat jinak.

Majitelem Fezka se stává společnost Michel Thierry Group

Strakonická textilní firma Fezko bude mít nového vlastníka. Stane se jím francouzská společnost Michel Thierry Group. Fezko se tak stává největším evropským a význačným světovým výrobcem autotextilií. Vlastnickou změnu ještě musí schválit příslušné instituce, například regulační úřad. Firmu Fezko, která vloni utržila bezmála 1,5 miliardy korun, dosud vlastnil nizozemský Stark B. V. sdružující evropské a americké investory. (bob)

Policie našla na stavbě dva hledané muže

Celkem dvacet policistů se minulý týden ve Strakonicích zúčastnilo bezpečnostní akce, která byla zaměřena na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Policie během jedné hodiny zkontrolovala pětadvacet lidí pracujících na stavbě nového obchodního centra v Katovické ulici. Přitom objevila jednoho celostátně hledaného muže a sedmnáctiletého mladíka. Tento klient výchovného ústavu na Brněnsku byl pohřešován už od srpna loňského roku. (bob)

Publikace o drogách vyjde ještě tento školní rok

Brožurka Drogy dNEs, kterou vloni připravili členové dětského zastupitelstva ve Strakonicích, vyjde ještě do konce tohoto školního roku tiskem. Vedle města Strakonice podpořil vydání brožurky i Jihočeský kraj. Publikace bude distribuována do škol ve Strakonicích i v jiných městech a obcích. (bob)

Radnice prověří, zda bude zájem o jesle

Strakonická radnice pomocí dotazníku prověří, zda budou mít zdejší rodiče nejmenších dětí zájem o zřízení jeslí. Průzkum se uskuteční v celých Strakonicích a jeho výsledky budou známy přibližně v srpnu. V současné době žije ve Strakonicích 780 tříletých a mladších dětí. Jediné jesle na území Jihočeského kraje nyní fungují v Písku. (bob)