Červen 2008

Zákaz pití alkoholu na veřejných prostranstvích schválen!

Přehraj video

Strakoničtí zastupitelé se ještě před prázdninami sešli na jednání, kde se mimo jiné zabývali návrhem vyhlášky zakazující pití alkoholu na veřejnosti, a to ve dvou problémových místech ve městě. Zasedání zastupitlstva se protáhlo do půl desáté večer. Zákaz pití alkoholu na veřejnosti u vlakového a autobusového nádraží a také v parku byl na protinávrh Martina Gregory rozšířen i do přilehlých ulic Rennerových sadů. Vyhláška nemíří proti alkoholismu jako takovému, ale dává poprvé možnost zabavit bezdomovcům a toxikomanům alkohol na místě.

Střední průmyslová škola ve Formuli 1

Přehraj video

Střední průmyslová škola ve Strakonicích byla hostitelem akce Formule 1 do škol, která proběhla 24.června na půdě Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Strakonicích. Podstatou této celosvětové soutěže studentských družstev je vymodelování závodního vozu formule 1 v některém z objemových CAD modelářů na počítači, následném převedení modelu do prostředí některého programu CAM a obrobení modelu na počítači.

Dance show

Přehraj video

Strakonice v sobotu 21.června ožily, a to když se v letním kině roztancovalo Dance show. To uspořádal místní Dům dětí a mládeže ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Strakonice. Sedmý ročník akce byl tentokrát v podání národních tanečních skupin. Do Strakonic jich přijelo na dvě desítky a návštěvníkům se představily různé styly- country, parketové taneční kompozice, show formace, disco tance i break dance.

Pouť v Radomyšli

Přehraj video

V Radomyšli se konala jihočeská pouť pod záštitou náměstka hejtmana Jihočeského kraje Vladimíra Pavelky. A tentokrát se nesla v duchu pohádky. Pouť městyse Radomyšl začala v sobotu 21.června, v jejímž večeru vystoupila legendární kapela Melodion. V neděli přišlo na řadu to hlavní - otevření pohádkové kanceláře v místním infocentru, kterého se zúčastnil režisér Zdeněk Troška s doprovodem Andrey Černé, tedy představitelky Elišky z pohádky Princezna ze mlejna.

Ukončení školního roku na Palackého náměstí

Palackého náměstí se stalo 26. června místem oslav a zábavy. Bylo připraveno odpoledne plné her a soutěží, malování na obličej a sladkosti. Ty těm nejmenším předával poradce ministra průmyslu Miroslav Beneš. Rozdávala se také hejtmanská vysvědčení, která dětem stvrzoval svým podpisem jihočeský hejtman Jan Zahradník.

Na hradě rejdila strašidla

Děti z mateřských škol a prvních tříd základních škol se ve čtvtrek 26.června na hradním nádvoří rozloučily se školním rokem. Akci nazvanou Strašidla na hradě uspořádalo Muzeum středního Pootaví už poněkolikáté a mnoho dětí na ni jako obvykle přišlo v kostýmech a maskách. Akce je vždy plná dětských her a letos byla přichystána řada dovednostních soutěží, kvíz na jevišti a soutěž o nejhezčí masku a o nejkrásnější bílou paní. Kromě zábavného dopoledne si děti vychutnaly sladkou medovou kaši od kamenného stolu.

Průběh stávky ve Strakonicích

V úterý 24.června se konala celorepubliková výstražná stávka odborářů, která však na jihu Čech měla slabou účast. V republice údajně stávku podpořil jeden milion lidí. Ve Strakonicích se do ní zapojil katastrální úřad. Fungování nemocnice ani dopravy se v našem městě nezastavilo.

Jednání zastupitelstva se urychlí

Příští jednání strakonického zastupitelstva se změní. Zastupitel Josef Vávra přišel s návrhem, že vedoucí odborů, kteří dosud často celé hodiny četli formality ke schválení, budou příště pouze uvádět čísla bodů bez toho, aby jejich usnesení předčítali. Zastupitelé si totiž formality předem nastudují a pokud nebudou mít výhrady, schválí materiál komplexně. Ušetřený čas využijí k široké diskuzi nad problémovými tématy.

Návrh vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejných místech

Přehraj video

Strakoničtí se inspirovali ostatními českými městy, která teď schvalují vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejném prostranství. Zastupitelé městě se návrhem vyhlášky budou zabývat v tomto týdnu a předpokládá se, že bude přijata. Návrh vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství ve Strakonicích zpracovala vedoucí obecního živnostenského úřadu Jana Vadlejchová.

Pracejovice slavily 700 let od založení obce

Přehraj video

V Pracejovicích u Strakonic měly v sobotu 14.června velkou slávu. Ženy napekly, sportovci přichystali občerstvení, opékalo se prase, slavilo se totiž výročí 700 let, které se datuje k první dochované zmínce o této obci. Oslavy začaly oficiální částí s řadou hostů a proslovy, které završil seskok parašutistů a po něm ještě následovala bohoslužba. Tu vedl biskup starokatolické církve Dušan Hejbal. Pracejovičtí položili květiny k domu Rudolfa Berana a pak už se rozpoutala zábava – asi tři stovky lidí sledovaly vystoupení skupiny historického šermu Vendetta, souboru základní umělecké školy z Volyně a Prácheňského souboru ze Strakonic. V noci celou slávu ukončil pořádný ohňostroj.