Červenec 2008

Hokejisté se připravují na novou sezónu

Přehraj video

V plné přípravě na další sezónu jsou hokejisté HC Strakonice. Tréninky na suchu ukončí poslední červencový týden a vzápětí přecházejí na led domácí Knürr arény.

Házenkáři se mohou těšit na novou halu

Přehraj video

Po mnoha letech si strakoničtí házenkáři možná už brzy zahrají druholigové zápasy na skutečné domácí půdě. Pokud půjde dostavba nové haly ve sportovním areálu Sídlišti podle plánu, měla by být dokončena ještě letos v zimě a týmy dospělých HBC Strakonice tak nebudou muset jezdit do písecké haly, aby vyhověly požadavkům házenkářského svazu.

Štěkeň si připomněla dvě významná výročí

Přehraj video

Dvě významná výročí si třetí červencový víkend připomněli obyvatelé a návštěvníci Štěkně na Strakonicku: 690 let od založení tohoto městyse a 85. výročí úmrtí spisovatele Karla Klostermanna, který ve Štěkni strávil poslední měsíce svého života.

Výstavba na Jezárkách může zvýšit počet obyvatel města

Přehraj video

Počet obyvatel ve Strakonicích se možná už zanedlouho začne zvyšovat. Na západním okraji města, ve čtvrti Jezárky, totiž vyrůstají desítky nových bytů.

Dokument ukazuje výrobu houžví k vázání vorů

Přehraj video

Řeka Otava kdysi bývala významnou dopravní tepnou, po níž se ještě v polovině minulého století do vnitrozemí plavilo dřevo ze Šumavy. Následující film, který byl natočen v roce 1977 Městským muzeem ve Volyni, přibližuje důležitou činnost někdejších vorařů. Pan Tesařík z Mladějovic v něm ukazuje výrobu houžví, které se používaly k vázání vorů. (bob)

Město připraví lokalitu Na Muškách pro výstavbu rodinných domů

Poslední rozsáhlejší lokalitou pro výstavbu rodinných domů, kterou plně vlastní město Strakonice, je zóna Na Muškách v oblasti Předních Ptákovic. Území má rozlohu téměř čtyři hektary a v budoucnu by zde mělo vzniknout 26 parcel. Strakonické radnici se z evropských fondů nedávno podařilo získat téměř dvacetimilionovou dotaci na výstavbu komunikací a některých inženýrských sítí. (bob)

Část Heydukovy ulice je uzavřena

Strakonice, které v těchto dnech provází čilý stavební ruch na několika komunikacích, čeká další dopravní omezení. Od 28. července až do 4. září bude postupně ve třech etapách uzavřena slepá část ulice Heydukova od křižovatky s ulicí Klostermannova ve směru k silnici I/4 a dále komunikace v bloku bytových domů mezi ulicemi Heydukova a Ellerova. Důvodem je oprava povrchů vozovek. (bob)

Soud poslal strakonického podnikatele na pět let do vězení

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal strakonického podnikatele Josefa Paula na pět let do věznice s dozorem. Na základě nepravdivých údajů měl Josef Paul jako jednatel společnosti s ručením od jedné z bank dostat téměř sedmimiliónový úvěr. Přitom zatajil, že na majetek jeho společnosti okresní soud ve Strakonicích nařídil exekuci. Krajský soudce Slavomír Cirhan uvedl, že pokud se Paul odvolá, bude jeho případ posuzovat Vrchní soud v Praze. (bob)

Vedení nemocnice odvolalo primáře Choda

Vedení strakonické nemocnice uvolnilo Jiřího Choda z funkce primáře gynekologicko – porodnického oddělení. Reagovalo tak na tragickou událost, která se ve zdejší porodnici stala ve středu 16. července. Tento den při porodu zemřel nejprve chlapec a vzápětí i jeho matka, 34-letá žena z Volyně. Pozůstalí podali na nemocnici ve Strakonicích trestní oznámení. Případ šetří policie. Znalecký posudek pro kriminalisty nyní zpracovává nezávislý znalec z oboru gynekologie. O výsledcích šetření vás budeme informovat. (bob)

Zájem o byty v domech s pečovatelskou službou je velký

V domě s pečovatelskou službou, který byl ve Strakonicích otevřen před pěti lety, je 44 garsonek a 10 bytů 1 + 1. Navíc dalších 21 bytů s pečovatelskou službou od loňského roku vzniklo z bývalého Domova – penzionu pro důchodce. V obou případech je obsazenost stoprocentní. Městský úřad nyní eviduje kolem 50 žadatelů o přidělení bytu této sociální kategorie. (bob)