Září 2008

„Kšeftuje“ se výhodně s městskými byty?

Přehraj video

Redaktor: Martina Vaněčková
Opoziční zastupitel Josef Vávra na posledním jednání zastupitelstva uvedl podezření, že některé realitní agentury zřejmě beztrestně kšeftují s městskými byty. U konkrétního inzerátu jsme spočítali, že nájemník při vydařeném prodeji může vydělat milion korun i více. "Na vývěsce už téměř měsíc visí inzerát, který nabízí prodej městského bytu, dala k tomu radnice souhlas?" zajímal se zastupitel Josef Vávra.

Na motoristy projíždějící Strakonicemi čeká řada uzavírek

Přehraj video

Motoristé ve Strakonicích zažijí nejhorší uzavírku křižovatek a přilehlých ulic za posledních patnáct let. Už od pondělí 6. října se neprojede hlavní tepnou v centru města, bude uzavřena křižovatka u Hvězdy, křižovatka u nemocnice a ulice Lidická.

Město převede nemovitosti do majetku pivovaru

Přehraj video

Strakoničtí zastupitelé schválili záměr, aby se budovy a pozemky nacházející se v areálu pivovaru převedly z majetku města do majetku pivovaru. Impulsem k tomuto rozhodnutí bylo, že samotný pivovar na rozdíl od města může uplatňovat odpočty DPH i odpisy majetku. A to je pro město finančně výhodnější, zejména předpokládá-li se , že má pivovar do oprav budov investovat miliony korun.

Soud rozhodl o trestu pro bývalého ředitele hotelu

Přehraj video

Jednatelé strakonické firmy Proga podali trestní oznámení na svého společníka Ladislava Jirsu, jenž byl ředitelem hotelu Garnet. Jirsa, obviněný ze zpronevěry, byl však u okresního soudu velké části žaloby zproštěn. Škoda, o kterou se nakonec jedná, klesla z téměř půl milionu korun na pouhých 37 tisíc.

Za nedoplatky při rekonstrukci domů Barková pykat nebude

Přehraj video

Strakonický soud dospěl k rozhodnutí i v případě třiačtyřicetileté Libuše Barkové, která proslula jako známá rodiny expremiéra Grosse. U okresního soudu byla 19. září proti Barkové zamítnuta žaloba. Samosoudkyně Dana Chromá určila, že žaloba musí směřovat vůči firmě Kroton.

Do Strakonic přijel první vlak před 140 lety

Přehraj video

Neobyčejně rušno bylo třetí zářijovou sobotu na vlakovém nádraží ve Strakonicích. Železniční trať České Budějovice – Plzeň totiž slavila 140 let provozu, a protože Strakonice leží uprostřed této dráhy, sjížděly se právě sem zvláštní vlaky z různých směrů.

Fotbalový klub oslavil sto let existence

Přehraj video

Strakonice si letos připomínají sto let organizované kopané. V rámci oslav tohoto výročí se v exhibičním utkání střetl výběr Strakonic s XI. internacionálů. Na jedné straně, v červených dresech, na strakonický trávník vyběhly legendy českého fotbalu: Šimurka, Rada, Mlejnek, Ondra, Veselý, Příložný a další. Na straně druhé, v modré kombinaci, to byli hráči různých fotbalových generací, kteří kdy reprezentovali Strakonice – Mišo, Zušťák, Hrdlička, Mráz, Tisot, Kubata, Vácha, Mára či Michal Káník.

Novým ředitelem bude Karel Seknička

Novým ředitelem Městského ústavu sociálních služeb Strakonice se stane Karel Seknička, bývalý tajemník městského úřadu a někdejší ředitel pivovaru. Starosta Pavel Vondrys řekl, že účastníci výběrového řízení nejprve podstoupili pohovor, který zjišťoval povědomí uchazečů o sociálních službách a jejich vztah k této oblasti a dále procházeli osobnostním psychotestem. Názor komise byl doporučující a radní nakonec vybírali ze tří velmi vyrovnaných uchazečů, přičemž většinou hlasů zvolili právě Karla Sekničku. (mav)

Sčítání automobilů upozornilo na hustý provoz u kina Oko

Městský úřad ve Strakonicích má k dispozici výsledky nejnovějšího sčítání automobilů, jež se uskutečnilo na výpadovkách z města a na dvou nejrušnějších křižovatkách. Na této akci, která byla součástí Evropského týdne mobility, se podíleli rovněž členové dětského zastupitelstva. Z průzkumů vyplývá, že hustota dopravy je zhruba na stejné úrovni jako v loňském roce. Dramatický, asi dvacetiprocentní nárůst osobních automobilů oproti minulému roku, je patrný pouze na křižovatce u kina Oko. (bob)

Prevent připravil Dny otevřených dveří a další akce

Občanské sdružení Prevent se připojilo k akci Zdravé dny města Strakonice 2008, která se koná od 4. do 17. října 2008. Krizové a kontaktní centrum pořádá několik akcí pro školy i pro veřejnost. První dvě začínají ve čtvrtek 9.října, kdy se promítá film pro školy a v káčku se koná od 8 do 13 hodin Den otevřených dveří. Na úterý je naplánována odpolední beseda pro závislé na téma Chci se léčit, co teď? Ve čtvrtek 16. října se koná opět den otevřených dveří od 13 do 19 hodin. Vše ukončí První benefiční koncert, jehož výtěžek bude zdvojnásoben Nadací Divoké husy. Koncert si nenechte ujít v music klubu na Křemelce v pátek 17. října od osmi večer. (mav)