Leden 2009

Začala další etapa rekonstrukce strakonického hradu

Přehraj video

Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger

Rekonstrukce strakonického hradu pokračuje další etapou, která začíná právě v těchto dnech. Na její realizaci se městu podařilo získat několik desítek miliónů korun z různých evropských fondů.
První dvě etapy rekonstrukce strakonického hradu probíhaly v letech 2005 až 2007. V jejich rámci se podařilo zejména opravit povrchy ploch a komunikací v hradním areálu, u letního kina a Na Dubovci. Druhá etapa zahrnovala práce na objektu Šmidingerovy knihovny, dostavbu hradební zdi a úpravy hradebního příkopu.

Kulturní zařízení U Mravenčí skály ožívá

Přehraj video

Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger

Kulturní zařízení U Mravenčí skály na okraji strakonického sídliště Mír po měsících stagnace opět ožívá. Městské kulturní středisko zde nabízí pravidelné pořady a zájem veřejnosti roste.
Kino U Mravenčí skály, které leží na západním okraji města, vyrostlo na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Disponuje příjemným interiérem a je vybaveno poměrně moderním zařízením, ale jeho problémem zůstává poloha: sídliště Mír trápí nedostatek parkovacích míst, a to značně ztěžuje přístup návštěvníků kulturního zařízení, což v minulosti ovlivňovalo návštěvnost.

Do historie psího útulku se zapsal první porod

Přehraj video

S kamerou Strakonické televize jsme se v neděli 18. ledna narychlo vypravili do psího útulku, abychom pro Vás zachytili první okamžiky novorozených štěňátek. Ta právě v neděli přiváděla na svět odložená fena rotvajlera Tara.

Psí útulek nabídne k adopci pět štěňat

Pejsek Tryss, který byl jedním ze šesti štěňátek narozených v psím útulku, žil bohužel pouhé dva dny. Strakonický útulek tak bude koncem února k adopci nabízet pouze pět malých rotvajlerů, tři psy a dvě feny. Tato pětice štěňat se zatím má čile k světu a jejich zdravotní stav je dobrý. (mav)

Basketbalistky úspěšně zvládly základní část soutěže

Přehraj video

Strakonické basketbalistky zahájily nadstavbovou část 1. ligy. V úvodním utkání, které stačily odehrát do naší uzávěrky, porazily Spartu Praha, jsou na průběžném druhém místě skupiny A 2 a z celkového pohledu jim zatím patří šestá příčka.

Pivotmanka Špirková se zranila

V utkání s pražskou Spartou se po střetu se spoluhráčkou nepříjemně zranila pivotmanka Irena Špirková, která má proraženou čelní kost. Její léčení bude trvat několik týdnů. (bob)

Pohár Ekonomických služeb vyhráli žáci SK Strakonice

Přehraj video

Jedenáctý ročník Poháru Ekonomických služeb - BH v halové kopané je minulostí. Svoje vítěze již zná i žákovská část sportovního klání, které se koná s podtitulem Senioři a mládež proti drogám.

Řidiči bourali méně, následky nehod byly horší

Řidiči na Strakonicku vloni bourali méně než v roce 2007. Stalo se totiž 1055 dopravních nehod, což je meziroční pokles o 138 případů. Ovšem následky havárií byly horší, zemřelo při nich třináct lidí, a to je o dva více než za přecházející období. Účastníků nehod pod vlivem alkoholu bylo loni šedesát, což je stejný počet jako v roce 2007. (mav)

Otec se synem vykrádali církevní objekty

Strakoničtí policisté dopadli dvojici pachatelů, která vykrádala církevní objekty nejen v našem regionu, ale také na Prachaticku a Českokrumlovsku. Jednalo se o otce a syna, přičemž starší muž byl již souzený recidivista. Škoda, která za výtečníky zůstala, činí minimálně 280 tisíc korun.. Zloději odcizili například i repliku sochy Jana Nepomuckého z kaple v Nihošovicích. Z kaple Dobrá voda v Milejovicích odnesli vyřezávaný podstavec. Podívali se také do kaple ve Škvořeticích nebo do kapličky v obci Marčovice. (mav)

Nejoblíbenější jména: Jakub a Natálka

Nejoblíbenějším mužským jménem v České republice se v loňském roce stal Jakub. A totéž platí i pro Strakonice, kde na svět přišlo celkem 38 Jakubů. V republice se loni mezi dívkami narodilo nejvíce Terezek, ale ve strakonické porodnici byly nepočetnější skupinou Natálky. Kompletní přehled nejoblíbenějších jmen za strakonickou porodnici naleznete na našem webu www.sttv.cz. (mav)

Počet dětí narozených ve Strakonicích v roce 2008: celkem 884
Chlapců: 486 Dívek: 398
Dvojčat: 15
Jména chlapců Četnost Jména dívek Četnost
Jakub 38 Natálie 26
Tomáš 22 Tereza 24
Lukáš 21 Eliška 17
Adam 20 Adéla 16
David 20 Karolína 16
Vojtěch 20 Kateřina 16
Jan 18 Lucie 15
Daniel 16 Anna 14
Petr 16 Kristýna 14
Michal 13 Veronika 14
Ondřej 13 Barbora 12
Jiří 11 Nela 11