Únor 2009

Milan Vadlejch si za drogy odsedí sedm let

Přehraj video
Redaktor: Martina Vaněčková
Kamera: Robert Malota
Strakonický podnikatel Milan Vadlejch má jít na sedm let do vězení s ostrahou za obchodování s drogami a jejich výrobu. Podnikatele zadržela na konci února 2007 národní protidrogová centrála v rámci utajené operace s názvem DUD, a to ve chvíli, kdy inkasoval od jednoho z dealerů drog sto tisíc korun.

Ze soutěže Hledá se nápad vznikly návrhy na výstražné cedule

Přehraj video
Redaktor: Martina Vaněčková
Kamera: Robert Malota
Ze soutěže Hledá se nápad určené pro diváky Strakonické televize v minulém roce, vzešlo první ovoce. V pátek převzala ceny čtveřice autorů nejvydařenějších námětů. Při té příležitosti představilo vedení radnice spolu s policií první návrhy na varovné cedule, které by jednou měly stát u železnice, kde došlo k tragickým srážkám vlaku s chodci.

Strakoničtí stolní tenisté vedou III. ligu

Přehraj video
Stolní tenisté ČZ Strakonice Elektrostav mají letos výbornou formu. Průběžné prvenství ve třetiligové skupině A naposledy potvrdili v domácích zápasech proti svým nejvážnějším konkurentům.

Hokejisté Katovic vyhráli okresní přebor

Novým hokejovým přeborníkem strakonického okresu se staly Katovice, i když jim ještě zbývají odehrát tři zápasy. Rozhodla o tom výhra Katovic nad Radomyšlí v 16. kole soutěže.

Šumavský pohárek se jel opět na Kubově Huti

Přehraj video
Více než třicet členů Ski klubu Strakonice se podílelo na přípravě a organizaci dvoudenních lyžařských závodů Šumavského pohárku. Po třech letech se tato sportovní akce uskutečnila na základně strakonických lyžařů na Kubově Huti. Předloni byl Šumavský pohárek kvůli nedostatku sněhu zrušen, minulý rok se závodilo v německém Mitterfirmiansreutu.

Lidé mohou využít amnestii a odevzdat zbraně

Amnestie zbraní, která platí od počátku února, už v první polovině měsíce využilo na Strakonicku pět osob. Ty na zdejším územním policejním odboru odevzdaly dvě pistole, revolver, kulovnici a jednu malorážku. Amnestie potrvá půl roku a nelegálně držené zbraně kategorie A, B, C nebo hlavní části těchto zbraní můžete odevzdat na kterémkoli útvaru policie. Nikdo se vás přitom nebude ptát na jejich původ. Tímto postupem lze zároveň držení zbraně zlegalizovat, protože do dvou měsíců si zbraň můžete vyžádat zpět s vystavenými příslušnými doklady. (mav)

Výstava vypráví Příběhy písmen

Zajímavou výstavu můžete vidět ve vstupní hale strakonické Šmidingerovy knihovny. Svoje dílka na téma Příběhy písmen tady představují žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Strakonice ze třídy Věry Bělochové. Expozice je přístupná až do 10. března. (bob)

Zemřel botanik Václav Chán

V polovině února neočekávaně zemřel botanik Václav Chán, který aktivně působil ve strakonické organizaci Českého svazu ochránců přírody. Veřejnosti známé byly především různé přírodovědné procházky doplněné zasvěceným výkladem Václava Chána, které ochránci přírody pořádali společně se Šmidingerovou knihovnou. (bob)

Strakoničtí hokejisté hrají finále krajského přeboru

Strakoničtí hokejisté dál úspěšně procházejí krajským přeborem. V semifinále této soutěže narazili na tým Soběslavi a v prvním domácím utkání prohráli 1 : 3. Odvetu na cizím kluzišti mužstvo HC Strakonice zvládlo, když zvítězilo 4 : 3 a tak o postupujícím musel opět rozhodnout až třetí zápas na Křemelce. Strakoničtí v něm sice po dvou třetinách prohrávali už 0 : 2, ale v závěrečné části zcela otočili vývoj utkání, když dali čtyři góly. Soupeřem Strakonic jsou ve finále Božetice – první zápas skončil jednoznačným vítězstvím Strakonických 7 : 1. (bob)

Basketbalistky bojují o páté místo v nadstavbové tabulce

Tento týden vrcholí nadstavbová část 1. basketbalové ligy žen. Strakonický tým ve 25. kole na domácí palubovce vybojoval velmi důležité vítězství, když v dramatickém zápase přehrál družstvo Hradce Králové 67 : 59. Svěřenkyně trenérky Marcely Krämerové dobrou formu vzápětí potvrdily v Táboře, kde tamější klub deklasovaly 97 : 45. Pokud se naplní papírové předpoklady, měly by strakonické ženy udržet vedení v nadstavbové skupině A 2. V takovém případě by jejich soupeřem v play-off byl s největší pravděpodobností celek Valosunu Brno. (bob)