Březen 2009

Ve strakonické nemocnici najdete nový 4D ultrazvuk i aromaterapii

Přehraj video

Redaktor: Martina Vaněčková
Kamera: Jaroslav Landsinger

Nastávající maminky a rodičky se teď na strakonickém gynekologicko-porodnickém oddělení mohou setkat s několika novinkami. Součástí úlevových metod při porodu se stala aromaterapie. A nejmodernější technologií byla vybavena ordinace s ultrazvukem. Rozdíl mezi dřívějším ultrazvukovým vyšetřením a vynálezem v podobě 4D ultrazvuku předvedl primář gynekologicko - porodnického oddělení Alfred Dörr:

Po zimě najdete na chodnících spoustu psích exkrementů

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger

Chcete se vydat na jarní procházku strakonickými ulicemi? Pak ale dávejte dobrý pozor na to, po čem šlapete. Zdejší chodníky a veřejná prostranství totiž po zimních měsících pokrývá velké množství psích exkrementů.
Čerstvý důchodce Jaroslav Hadač na doporučení lékaře nachodí denně po ulicích Strakonic několik kilometrů. Je to aktivita prospěšná srdíčku, ale spíše než bezstarostnou procházku v těchto dnech připomíná slalom mezi výkaly psů. „Třeba mezi parkovištěm u teplárny a parkovištěm u kina Oko jsem na chodníku napočítal více než dvanáct hromádek,“ uvedl Jaroslav Hadač.

Strakonice v proměnách času přiblížily roky 1945, 1968 a 1989

Přehraj video
Významné okamžiky 20. století přiblížil jubilejní už 10. díl komponovaného pořadu Strakonice v proměnách času. V kulturním zařízení U Mravenčí skály byla tentokrát řeč o událostech konce 2. světové války a prvních mírových dnech. Následoval dramatický rok 1968 a poslední část Proměn patřila sametové revoluci před dvaceti lety.

Hokejisté tentokrát v kvalifikaci neuspěli, ale sezónu měli úspěšnou

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger

Strakoničtí hokejisté za sebou mají další výbornou sezonu. Tu sice nekorunovalo vítězství v kvalifikaci o II. ligu, ale i tak svěřenci trenérského dua Křivanec – Zeman připravili svým fanouškům spoustu hezkých zážitků.
Druhý rok po sobě vyhráli strakoničtí hokejisté krajský přebor. Na rozdíl od loňska ale nezvládli kvalifikaci o II. ligu. Zatímco v závěru předchozí sezóny Strakoničtí herně převyšovali VTJ Liberec, Příbram i pražské Bohemians, letos se museli smířit s dvojnásobnou porážkou od kadaňského béčka a jednou Jihočechy porazila také Bohemka. Už samotný vstup do kvalifikace v Kadani nebyl dobrý, strakonický tým prohrál 4 : 7.

Baby boxy zachránily již 15 dětí

Fotozprávou se ještě vrátíme k zahájení provozu baby boxu z 23.března. U slavnostní akce byl přítomen i zakladatel těchto schránek Ludvík Hess ze sdružení Statim. Ten prozradil, že náklady na pořízení baby boxu jsou zhruba čtvrt milionu korun. A také upozornil, že od roku 2005 už zachránily 15 dětí. (mav)

Řidička zemřela po nárazu do stromu

Na Strakonicku došlo 23. března už ke třetí smrtelné nehodě letošního roku. Stala se mezi obcemi Katovice a Mnichov, kde pětatřicetiletá řidička vozu Peugeot narazila do stromu. Po převozu do českobudějovické nemocnice na následky zranění zemřela. (mav)

Hříšníci za botičku zaplatí i manipulační poplatek

Od středy 1.dubna se ve Strakonicích bude platit manipulační poplatek za namontování a následné odstranění botičky. Je stanoven na 200 korun. Kromě něj samozřejmě člověk, který spáchal přestupek, zaplatí ještě příslušnou pokutu. Anebo může být řešen domluvou. (mav)

Policie pátrá po majiteli luxusního vozu, který špatně parkuje

jaguar.jpg

Unikátní kousek uvízl v botičce strakonických strážníků. Jaguár sedan řady S-type s holandskou poznávací značkou zaparkoval v únoru na trávníku a části chodníku v ulici Čelakovského. Jenže "obutí" asi vyděsilo majitele luxusního vozu natolik, že se o automobil už celý měsíc nepřihlásil. A protože přes dostupnou databázi se ho nedaří vyhledat, bude se muset do pátrání zapojit státní policie. A ještě vám můžeme prozradit, že se nejedná o nejdražší automobil lapený do botičky v našem městě. Tím totiž bylo černé porsche nejmenované hokejové hvězdy z Čech. (mav)

Město znovu podpoří kulturu a cestovní ruch

Také letos město Strakonice vyhlásilo grantový program na podporu kultury a cestovního ruchu. Cílem programu, v němž bude k dispozici 200 tisíc korun, je rozšíření kulturní nabídky, která povede ke zkvalitnění života místních obyvatel a zároveň ke zvýšení přitažlivosti města pro domácí i zahraniční návštěvníky. Úplné znění výzvy najdete na internetových stránkách www.mu-st.cz, sekce Příspěvky a granty města. (bob)

Základní škola Dukelská pošle do Afriky další peníze

Před dvěma lety Základní škola Dukelská ve Strakonicích na dálku adoptovala tehdy devítiletého sirotka Joshuu Metera z Keni. Tehdy se nejstarším dětem mezi svými spolužáky, pedagogy, zaměstnanci a návštěvníky školy podařilo vybrat tolik peněz, aby to Joshuovi zajistilo dva roky studia. Nedávno, v rámci akce Den Afriky, proběhla další úspěšná sbírka, při níž školáci shromáždili 12 100 korun. A za tuto sumu může malý Afričan studovat minimálně další rok. (bob)