Říjen 2009

Město si vezme dvousetmiliónový úvěr na výstavbu nové školy

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská, Robert Malota
Kamera: Miloš Roubal
V jižní části Strakonic zřejmě ještě letos začne výstavba nové základní školy Povážská. Strakoničtí zastupitelé totiž na svém říjnovém jednání rozhodli, že si město na tuto akci vezme dvousetmiliónový úvěr. A právě přijetí půjčky bylo podmínkou pro zahájení stavby, na kterou město Strakonice v tuto chvíli nemá dostatek vlastních peněz.

Stavba školy na Povážské by mohla začít ještě letos

Výstavba nové Základní školy Povážská by mohla začít ještě letos. Město na tuto akci v rozpočtu pro rok 2009 vyčlenilo 20 miliónů korun. Škola, plánovaná pro 18 tříd s maximální kapacitou 540 dětí, by podle předběžných odhadů měla stát více než 340 miliónů korun – včetně zeleně, venkovních úprav a dopravního řešení. Vedení strakonické radnice slíbilo, že bude hledat způsob, jak chybějící peníze získat z různých dotačních fondů či ze státního rozpočtu. Radnice rovněž zváží, na kterých položkách stavby je možné ušetřit. (bob)

Tři mateřské školy se dočkají revitalizace zeleně

Přehraj video
Další tři areály mateřských škol ve Strakonicích se dočkají celkové revitalizace zeleně. Akce, která bude stát více než tři milióny korun, se týká Mateřské školy Svojsíkova stejně jako školek v Holečkově ulici a v ulici Spojařů, které jsou odloučenými pracovišti Mateřské školy Lidická.

Nové společenské centrum Ratejna vyrostlo v Řepici za pouhý rok

Přehraj video
Původní význam slova ratejna je velký přízemní dům, v němž bydlelo několik rodin. Svůj prostor měly rodiny ohraničeny pouze několika kusy nábytku. Uprostřed stávala pouze jedna kamna, na kterých se vařilo a kterými se celá ratejna vytápěla. Protože měly rodiny obvykle hodně dětí, byl v ratejně kromě zimy také neustálý křik. V řepické Ratejně se sice hrobové ticho nečeká, její návštěvníci by však zimou trpět neměli. Lidé by se tu totiž měli rádi setkávat, a to nejen za zábavou.

Volejbalisté zahájili další ročník krajského přeboru

Přehraj video
Strakoničtí volejbalisté vstoupili do nové sezóny. Hodlají v ní navázat na minulý ročník krajského přeboru, v němž vybojovali stříbro.
Novou sezónu krajského přeboru Strakoničtí zahájili na palubovce soupeře - dramatickým utkáním s TJ Loko České Budějovice. Průběh úvodních čtyř setů byl vyrovnaný. V rozhodující páté sadě Lokomotiva prohrávala již 2 : 7, pak se ale strakonickému týmu přestalo dařit a Budějovice zvítězily 15 : 9 a celkově 3 : 2 na sety. Strakonickým nechyběla bojovnost, problémem však byla hra v poli. „Máme mizerný příjem, z toho pramení komplikace pro rozehru a následně pro nahrávače, čili to vidím jako hlavní pro naši hru,“ vysvětlil strakonický volejbalista Rostislav Daňha.

Dětské centrum obdrželo finanční dar od Dívky Šumavy

Dětské centrum Jihočeského kraje ve Strakonicích dostalo krásný dar. Šek na 17.000 korun předala řediteli zařízení Martinu Karasovi Dívka Šumavy 2009 Jana Chodová. Tuto částku vynesla dražba korunky Miss. Podle ředitele budou peníze použity na dovybavení rehabilitační místnosti s bazénem. (reg)

Změna dopravního řešení: z nákupní zóny se bude vyjíždět do Husovy ulice

Výjezd z parkoviště nákupní zóny na Katovické ulici by měl být jednodušší díky změně jednosměrné silnice. Tou se až do minulého týdne dalo na parkoviště pouze přijíždět, nyní je naopak určena k výjezdu z nákupní zóny, čímž se řidiči vyhnou semaforům a napojí se rovnou na Husovu ulici. S blížícím se vánočním obdobím by toto opatření mělo usnadnit a zrychlit odjezd z nákupní zóny. Zároveň dávejte pozor na chodce. (reg)

Představitelé města poděkovali za pomoc při povodních

Milou povinnost měli minulou středu představitelé města v rámci říjnového jednání zastupitelstva. Předávali poděkování za pomoc při letošních povodních. Zástupci městské i státní policie, profesionálních a dobrovolných hasičů, armády, českého červeného kříže, zdravotnické záchranné služby a technických služeb převzali poděkování za záchranu životů, likvidaci následků živelné pohromy a pomoc občanům města. (reg)

Děti se dozvěděly, jak se žije nevidomým

Jak se žije nevidomým? Nejen na tuto otázku dostali odpověď žáci 6. a 7. tříd základní školy Dukelská při besedě na téma Život bez zraku. O nástrahách a úskalích slepoty, ale i zážitcích s vodícím psem vyprávěl dětem Jiří Mařík. Pomůcky pro nevidomé, které jim usnadňují běžný denní život, přivezl dětem ukázat zástupce Tyflokabinetu z Českých Budějovic. Na závěr připomněla Jana Janoutová z městské policie Strakonice, jak se chovat k nevidomým a jak jim případně pomoci. (reg)

Školáci rozdávali řidičům usměváčky a mračouny

Desítka dětí ze základní školy v Novosedlech se minulý týden zúčastnila akce Jezdíme s úsměvem. Na začátku akce si policisté s dětmi povídali o dopravních přestupcích, o správném a bezpečném chování na silnici a o sankcích, které hříšníkům hrozí. Samotná preventivní akce spočívala v měření rychlosti v obci, do které se zapojili také školáci. Ti podle správnosti jízdy či prohřešku dávali řidičům obrázek usměvavého nebo zamračeného autíčka. V Novosedlech dostali smutné autíčko pouze 4 řidiči ze 28 kontrolovaných. Zato v Bavorově byly výsledky podstatně horší. Radar zde naměřil dokonce 79 km/h a jeden z kontrolovaných řidičů nadýchal alkohol. (reg)