Prosinec 2009

Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2010

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Robert Malota

Strakoničtí zastupitelé schválili nový rozpočet na rok 2010. Předcházela tomu však více než devadesátiminutová diskuze. Projednávání rozpočtu na příští rok bylo hlavním bodem prosincového zastupitelstva. Předložený návrh rozpočtu města Strakonice počítal s rekordními zhruba 858 milióny na straně výdajů a přibližně 667 milióny na straně příjmů. Rozdíl by hradil 110 miliónový úvěr na výstavbu Základní školy Povážská a více než 71 miliónů z kontokorentního úvěru, který si město otevřelo už vloni.

Jak vypadají Vánoce strávené v domově seniorů nebo ve službě?

Přehraj video
Zastavení první - Domov pro seniory v Rybniční ulici na strakonických Jezárkách. Zde jsou Vánoce přítomny na každém kroku už v polovině prosince. Krásně ozdobené stromečky, vůně cukroví a sváteční nálada tak ukazují, že tady obyvatelé Domova přípravy na Vánoce nepodcenili. "Na předvánočních přípravách se podílí i senioři, vyrábějí vánoční svícínky na stoly, přáníčka, pečou cukroví a taky pomáhají s výzdobou domova," potvrzuje vedoucí Domova pro seniory Magdalena Klečková.
Předvánoční čas tu klientům zpříjemňuje bohatý program. Děti ze základních škol pořádají pro seniory koncerty nebo jim pomáhali s výzdobou, při vánočním posezení si zase můžou všichni v klidu popovídat. Důležité je, že ani na Štědrý večer tady nikdo nebude sám.

Udělejte si o Vánocích malý výlet do přírody

Přehraj video
Překonejte lenost, opusťte příjemné teplo domova a i ve zdánlivě monotónní krajině začínající zimy poznáte, že rovněž pozdně prosincová příroda může pozornému turistovi nabídnout spoustu nečekaných poznatků. Potvrzuje to i vedoucí oddělení ochrany přírody na Městském úřadu ve Strakonicích Miroslav Šobr. Sám by si k procházce během vánočních svátků v okolí Strakonic vybral dvě lokality.

Ve Strakonicích vznikla nová moderní tenisová hala

Přehraj video
Tenisový klub Strakonice dlouhá léta trpěl nedostatkem herních možností v zimním období. To je teď už minulostí. Na západním okraji města totiž vyrostla tenisová hala, která pojme tři kurty s umělým povrchem. Předseda klubu Libor Volf při nedávném slavnostním otevření připomněl, že návrh postavit novou halu v dubnu 2008 projednala a schválila valná hromada tenisového klubu. Velmi rychle vznikla projektová dokumentace a v červnu loňského roku již bylo vydáno stavební povolení. Díly samotné konstrukce byly přivezeny z Německa, kde tvořily skelet před časem zrušeného sportoviště. Na konci letošního října prošla nová strakonická hala úspěšnou kolaudací a o dva dny později se zde již proháněli první hráči.

Strakonické basketbalistky mají za sebou nevydařené období

Přehraj video
Série listopadových a prosincových porážek ukázala, že splnit předsezónní cíle a skončit do čtvrtého místa, bude neobyčejně těžké. Ještě 7. listopadu, kdy Strakonice doma o devatenáct bodů porazily VŠ Praha, všechno vycházelo podle plánu. Tým koučovaný Jiřím Johanesem měl z deseti zápasů vyrovnanou bilanci, když dokázal zdolat Karlovy Vary, Slovanku Mladou Boleslav, BA Sparta Praha a k tomu přidal hned dvě výhry nad už zmíněnými VŠ Praha.

Upozornění: Změna ve vysílací době Strakonické televize

Vážení diváci, na přelomu letošního a příštího roku dochází k malé úpravě vysílací doby na kabelové televizi. Strakonická televize bude svoje vánoční zpravodajství vysílat od pondělí 21. prosince až do úterý 29. prosince. U silvestrovských zpráv se můžete bavit od středy 30. prosince do neděle 3. ledna. Pak už opět budeme vysílat v pravidelném týdenním rytmu. (bob)

Loupežné přepadení směnárny se obešlo bez zranění

Policisté žádají občany o pomoc při pátrání po pachateli loupežného přepadení ve strakonické ulici sv. Markéty. Muž na fotografii vešel do směnárny ve středu 16. prosince odpoledne a požadoval po zaměstnankyni směnárny vydání finanční hotovosti. Žena zmáčkla tísňové tlačítko a utekla do zadních prostor. Lupič po té opustil směnárnu, aniž by cokoliv odcizil. Pachatel je ve věku kolem 35 až 40 let, silnější postavy, vysoký zhruba 170 cm. Policisté děkují veřejnosti za spolupráci. (reg)

Proběhla preventivní akce zaměřená na kvalitu používaných pneumatik

Příležitost zjistit, zda v zimním období používají bezpečné pneumatiky, měli motoristé ve středu 16. prosince. Během preventivní akce, která byla součástí projektu Zdravé město Strakonice, byly ve spolupráci s Policií České republiky změřeny vzorky 88 pneumatik. Z toho 75 řidičů používalo bezpečné pneumatiky a 13 mělo ještě stále letní obutí. Podle zákona je minimální hloubka vzorku pneumatik 1,6 milimetru. Na úsecích vyznačených dopravní značkou Zimní výbava jsou přikázané 4 mm. (reg)

I letos rozzáří oblohu nad hradem novoroční ohňostroj

Nezapomeňte na tradiční novoroční ohňostroj ve Strakonicích. Bude mu stejně jako v minulých letech předcházet obrazové ohlédnutí Strakonické televize za uplynulým rokem stejně jako projev starosty města. Zahájení je 1. ledna v 18 hodin a barevnou show si můžete vychutnat z levého břehu řeky Otavy. Čtrnáctiminutové světelné divadlo přijde městskou kasu na 100 tisíc korun. (reg)

Charitativní kalendář byl pokřtěn strakonickým pivem

Nejkrásnější dívky Šumavy pomáhají. Za podpory Měšťanského pivovaru Strakonice vznikl unikátní kalendář pro rok 2010 s fotografiemi finalistek čtvrtého ročníku soutěže Dívka Šumavy. Část nákladu kalendáře půjde na charitativní účely. Výtěžek z prodeje poputuje do útulku pro týrané a nechtěné koně v Miřkově u Domažlic, druhou část pak dostane občanské sdružení Stanislavy Chumanové z Vimperka. Jeho cílem je podpora talentovaných jedinců, zájmových a obecně prospěšných spolků a osamocených obyvatel města. (reg)