Květen 2010

Obytná zóna Na Muškách byla slavnostně otevřena

Přehraj video
Město Strakonice má za sebou další výraznou investici. Minulý týden byla slavnostně otevřena nová obytná zóna Na Muškách. Lidé, kteří ve Strakonicích hledají zasíťované pozemky pro výstavbu rodinných domů, mají větší šanci na úspěch. Město totiž v jedné ze svých částí, v Předních Ptákovicích, nechalo připravit celkem 25 nových stavebních parcel s kanalizací a vodovodem.

Studie ukázala, jak bude vypadat západní část náměstí

Přehraj video
Strakoničtí zastupitelé se na svém posledním jednání seznámili s budoucí podobou jihozápadní části Velkého náměstí. Na jeho přestavbu však zatím nejsou peníze. Architektonickou studii celého městského centra ve Strakonicích představil veřejnosti před dvěma lety její autor Josef Kiszka.

Strakonice uspěly v průzkumu Město pro byznys

Přehraj video
Strakonice jsou šestým nejlepším místem pro podnikání v jižních Čechách. Vyplývá to z celorepublikového srovnávacího průzkumu Město pro byznys, který už třetím rokem vyhlašuje týdeník Ekonom.
Po loňském třináctém místě se letos Strakonice vrátily na přední pozice jihočeské tabulky, které jim patřily po čtvrté příčce z roku 2008. Letošní šesté místo znamená, že Strakonice skončily za vítězným Pískem, druhým Vimperkem, bronzovou Třeboní a dále Prachaticemi a Českým Krumlovem. Strakonice naopak kromě jiných předstihly Blatnou, České Budějovice, Tábor, Jindřichův Hradec či Vodňany. „Letošní umístění znamená výrazný posun dopředu oproti minulému roku,“ řekl Jan Tůma, tajemník Městského úřadu Strakonice.

Školáci vyhráli soutěž ve finanční gramotnosti

Přehraj video

Stále ještě chodí na základní školu, ale v některých oborech se orientují lépe než dospělí. To je i případ tří dětí ze Základní škola Dukelská, které vybojovaly titul Mistři republiky ve finanční gramotnosti.
Město Strakonice a současně celý Jihočeský kraj reprezentovali na celorepublikové soutěži s názvem "Finanční gramotnost" tři žáci ze 6., 8. a 9. třídy: Miroslav Třeštík, Růžena Jirsová a Filip Smrčka. Nejčastěji skloňovanými slovy v této soutěži jsou pojmy jako kreditní karty, úvěry, úroky, peníze a bankovnictví jako takové. A právě tohle všechno znala strakonická trojice ve všech kolech včetně celostátního finále nejlépe.

Dívky se utkaly o titul Miss Dětských domovů

Přehraj video
O titul nejkrásnější dívky z dětského domova bojovalo čtrnáct slečen z celé republiky třetí květnovou neděli. Do finálového kola ve Strakonicích postoupily jako vítězky soutěže ze svého domova.
Samotnému finále předcházelo několikadenní soustředění, kde se soutěžící například učily potřebné choreografie nebo si vybíraly šaty. Sobotní finále se pak od tradičních soutěží krásy příliš nelišilo. To potvrdil i Petr Jančařík, který celou soutěž moderoval: "Myslím si, že mezi soutěžemi krásy velký rozdíl není. Tyhle dívky se umí usmívat, jsou příjemné a jsou chytré, takže velký rozdíl v tom opravdu není."

Letošní sezóna byla pro mladé badmintonisty úspěšná

Přehraj video
Trenér mládežnického badmintonu ve Strakonicích Jan Schneedorfer může být na své svěřence právem hrdý. Za letošní sezónu vybojovali několik medailí z krajských přeborů a umístili se v horní části celorepublikového žebříčku.
Benedikta Zelenková se badmintonu věnuje pátým rokem. Její letošní úspěchy jí vynesly na třicátou pozici v žebříčku. Jako jednotlivec získala na krajském přeboru dvě bronzové medaile: za dvouhru a společně s Denisou Peterkovou i za čtyřhru. Cíl pro příští rok má Zelenková jasný: "Chtěla bych se dostat alespoň do národního kola."

Město má nové internetové stránky

Město Strakonice spustilo nové internetové stránky, které najdete pod adresou www.strakonice.eu. Stránky jsou rozděleny do sekcí Město, Občan, Podnikatel a Turista. Zájemci zde kromě základních údajů o Strakonicích najdou třeba i různé aktuality, praktické informace a virtuální prohlídku města. (bob)

Pivovar stočil první hektolitry dvanáctky Otavský zlatý

Měšťanský pivovar ve Strakonicích stočil první láhve a sudy svého nového piva Otavský zlatý. Dvanáctistupňový nepasterovaný světlý ležák je součástí projektu Otavská plavba, který slouží k podpoře turistiky v oblasti Prácheňska a na kterém se podílejí města Sušice, Horažďovice, Písek a Strakonice. Otavský zlatý byl slavnostně pokřtěn v rámci akce Cipískoviště, která v Písku na konci minulého týdne zahajovala turistickou sezónu. (bob)

Nehoda zablokovala kruhovou křižovatku

Dopravní nehoda kamiónu znepříjemnila minulý čtvrtek na několik hodin průjezd Strakonicemi. Nákladní automobil, který ve směru od Českých Budějovic přijížděl ke kruhovému objezdu ulic Podsrpenská, Písecká a Volyňská, nezvládl z dosud neznámých příčin řízení, přejel přes střed objezdu a u viaduktu vjel do protisměru, kde se následně převrátil. Silnici zablokoval nejen převržený kamión, ale i náklad dřevní štěpky, která se vysypala na silnici. Řidič utrpěl pouze lehká zranění. (reg)

Radomyšl má rekordní počet obyvatel

Poprvé ve své historii dosáhl městys Radomyšl na hranici 1200 obyvatel. Toto jubilejní evidenční číslo získal před několika dny Lukáš Goby. Ten vedle tradiční tisícikoruny a stokorunového příspěvku na založení účtu u Poštovní spořitelny obdržel rovněž zlatý přívěsek s vyrytou číslovkou 1200 a další věcné dary. Za posledních deset let měla Radomyšl nejméně obyvatel v roce 2005, kdy zde žilo 1128 lidí. (bob)