Červen 2010

Na okraji města vyroste centrum odpadového hospodářství

Přehraj video
V průmyslové zóně Kání vrch na severovýchodě Strakonic vznikne v průběhu několika let moderní centrum odpadového hospodářství. Podmínkou je, aby město na tuto stavbu získalo dotaci z evropských fondů.

O dotaci na sběrný dvůr se rozhodne už letos

Už letos na podzim bude zřejmé, zda město uspělo v případě dotace na výstavbu sběrného dvora. Pokud jde o kompostárnu, rozhodne se příští rok. (bob)

Hasiči nacvičovali záchranu tonoucích

Přehraj video
Jak velkou sílu má řeka, si minulý týden ověřili profesionální hasiči ze Strakonic. Pod jezem na Křemelce nacvičovali záchranu tonoucích osob.
Se stejnou pravidelností, jako na Otavu rok co rok přijíždějí vodáci, se opakují i případy, kdy část z nich přecení své síly. Romantický výlet líbeznou krajinou se pak promění v boj o holý život, při němž rozhoduje každá vteřina. Jak v takových případech zasáhnout co nejúčinněji proto na nejnebezpečnějším strakonickém jezu u Křemelky pod dohledem zkušených instruktorů trénovala desítka příslušníků Hasičského záchranného sboru Strakonice.

Děti byly pasovány na rytíře čtenářského řádu

Přehraj video
Jak u malých dětí podpořit lásku k literatuře? Ve strakonické Šmidingerově knihovně na to šli neobvyklým způsobem…
Pasování prvňáčků na rytíře čtenářského řádu, jež se ve třech termínech odehrálo koncem června, provázela obzvláště slavnostní atmosféra. Sál knihovny na strakonickém hradě zaplnili sedmiletí kluci a děvčata, kteří v předchozích týdnech splnili tři důležité podmínky: podali důkaz slušného chování, důkaz bystrého rozumu i důkaz znalosti písmen a umění číst. V hledišti to zašumělo vzrušením, když do sálu vkráčel „skutečný“ rytíř, který dětem přečetl slavnostní slib: „Budu knížky opatrovat jako nejvzácnější poklady, budu je mít rád, budu se k nim chovat opatrně a s úctou. Tak slibuji.“

Vodní pólistky obhájily mistrovský titul

Přehraj video
Strakonické vodní pólo má další dvě medaile. Titul mistryň České republiky obhájil ženský A – tým, béčko skončilo opět druhé.

Starší fotbalová přípravka SK Strakonice byla nejlepší

Přehraj video
Čtyřiadvacet zápasů bylo k vidění na strakonické Křemelce v rámci 5. ročníku fotbalového turnaje starších přípravek - ASK Cup 2010, kterého se zúčastnilo osm družstev. Vítězství nakonec zaslouženě připadlo domácímu týmu.

Základní škola se loučila se svými absolventy

Slavnostním způsobem se Základní škola Dukelská ve Strakonicích minulý týden rozloučila s 86 žáky, kteří po absolvování 9. třídy opouštějí tuto vzdělávací instituci. Vrcholem programu, jenž v hledišti Domu kultury sledovali příbuzní školáků, bylo stužkování a předávání absolventských listů. Taková akce se v dějinách největší školy na Strakonicku konala vůbec poprvé. (bob)

Policie řeší sérii vloupání do automobilů

Hned sedm případů vloupání do osobních automobilů během jediné noci zaznamenali policisté na Strakonicku. Dva se staly přímo v okresním městě, další dva v Blatné a dokonce tři v Česticích. Celková škoda na odcizených věcech je více než sto tisíc korun. (bob)

Muži chtěli prodat odcizené parapety a okapy

Troufalost zlodějů nezná mezí. Dva muži minulý týden ve Strakonicích nabízeli sběrným surovinám měděné okapy a parapety. Na upozornění majitele sběrny začala případ šetřit policie, která zjistila, že měď pochází ze strakonického hradu a místního pivovaru. (bob)

Kraj přestává hradit regulační poplatky

Krajské zastupitelstvo rozhodlo, že Jihočeský kraj od 1. července přestává formou daru za pacienty platit regulační poplatky. Na Strakonicku se tato záležitost týkala například okresní nemocnice a nemocniční lékárny. Jedním z důvodů změny je stanovisko Evropské komise, která proplácení zdravotnických poplatků označila za diskriminační krok, který zakládá nedovolenou veřejnou podporu. (bob)