Září 2010

Nepořádníkům hrozí pokuta za neuklizený pozemek

Přehraj video
Mnohatisícová pokuta hrozí ve Strakonicích těm vlastníkům veřejně přístupných ploch, kteří se o svůj majetek nestarají. Město už totiž nehodlá tolerovat zaplevelené pozemky se spoustou poházených odpadků hyzdících jinak upravené ulice.

Jízda městem propagovala zdravý a bezpečný pohyb

Přehraj video
Na kolech, koloběžkách ale i kolečkových bruslích projeli opět strakonickými ulicemi účastníci tradiční Jízdy městem. Tato akce, která rok od roku vyvolává větší zájem veřejnosti, byla vyvrcholením Evropského týdne mobility podporujícího zdravý a bezpečný pohyb.

Dokument o Strakonicích měl premiéru v kině Oko

Přehraj video
Dvě stovky diváků se minulý týden přišly podívat na premiéru dokumentu Strakonice Dnes. Snímek natočil Batic film strakonického filmaře Zdeňka Junka.

Film bude pro veřejnost k dispozici koncem roku

Dokument Strakonice dnes vznikl v rámci projektu V hlavní roli Strakonice pro turisty. Z celkových nákladů 754 tisíc korun pokryla dotace z Regionálního operačního programu téměř 93 procent. Pro zájemce bude film v podobě DVD s bookletem k dispozici ještě před vánocemi v Městském informačním centru. (bob)

Česká televize natáčela v Hoslovicích vodnickou pohádku

Přehraj video
Během letošních Vánoc uvede Česká televize pohádku s názvem Vodník a Karolínka. Pokud Vám bude prostředí, ve kterém se pohádka odehrává, povědomé, pak vězte, že filmaři si pro natáčení vybrali mimo jiné i středověký vodní mlýn v Hoslovicích.

Ragbisté odehráli první mistrovská utkání

Přehraj video
Před půldruhým rokem se začali nezávazně scházet, aby společně strávili volný čas. Přečetli si pravidla a pustili do hry. Nedávno se spojili s píseckými hráči a společně jako jeden tým vstoupili do Oblastního přeboru Čech mužů. Řeč je o strakonických ragbistech.
Spojení ragbyových klubů Strakonice a Písek do jednoho týmu má prozaický důvod: Jde o to, aby mužstvo tvořil dostatečně široký kádr schopný sehrát všechna střetnutí nově vzniklého oblastního přeboru.

Zájemci si prohlédli stavbu ZŠ Povážská

Dva Dny otevřených dveří na stavbě Základní školy Povážská připravilo pro zájemce v závěru minulého týdne Město Strakonice. Desítky návštěvníků si prohlédly dokončovaný I. pavilon včetně učeben, jídelny a kuchyně. K dispozici jim byl průvodce s odborným výkladem stejně jako model konečné podoby nové školy. (bob)

Policie opět odložila vyšetřování letecké havárie

Policie už podruhé odložila vyšetřování příčin letecké tragédie, která se vloni v srpnu stala na strakonickém Podskalí a při níž zahynuli tři lidé – pilot a manželé. Proti prvnímu odložení případu se odvolali příbuzní manželského páru a okresní státní zastupitelství s ohledem na nové poznatky vrátilo spis policii k doplnění. Ani nové vyšetřování však nezjistilo nic, co by poukázalo na konkrétního viníka. (bob)

Ležák Klostermann získal další ocenění

Měšťanský pivovar Strakonice získal další cenný úspěch, když jeho ležák Klostermann zvítězil ve své kategorii na nedávné degustační soutěži pořádané v rámci akce Dočesná 2010 v Žatci. Pro strakonický pivovar tento úspěch znamená již třetí ocenění jeho výrobků v letošním roce. V únoru na pivních slavnostech v Táboře získal 2.místo rovněž Klostermann a v červnu uspěl v soutěži o „Pivo České republiky 2010“ nový výrobek pivovaru - světlý ležák Otavský zlatý, který byl rovněž druhý. (bob)

Děti malovaly Strakonice za padesát let

Velkou fantazii prokázali účastníci strakonické výtvarné soutěže pro mládež nazvané Dneska dítě, zítra kmet, jaké bude naše město za 50 let? Odborná porota vybírala z celkem 78 prací. Převládala kresba a malba, objevily se však i grafické listy a rovněž trojrozměrné práce. Výtvarná díla si můžete až do 30. října prohlédnout v zámecké galerii strakonického hradu.
Podrobné výsledky:

Vyhodnocení:
Cena pro nejmladšího účastníka soutěže:
Iveta Kouřimová, 6 let

Kategorie 7 až 9 let:
1. Vít Zákostelecký (9), ZUŠ Strakonice
2. Adam Přib (8), DDM Strakonice
3. Nikola Němečková (9), DDM Strakonice

Kategorie 10 až 12 let:
Cena starosty města: Lucie Hochová (10), ZUŠ Strakonice (za linoryt strakonického hradu).
1.) Tereza Hrašná (12), ZŠ Dukelská
2.) Lenka Novotná (11), ZUŠ Strakonice