Prosinec 2010

Strakonice mají rozpočet pro rok 2011

Přehraj video
Prosincové zastupitelstvo minulý týden odsouhlasilo plánované body jako rozpočet na rok 2011 i zvýšení ceny vodného a stočného. Hlasováním ale například prošla i novinka ve vybíraní poplatků za psa.

Vzniká nový dokument o rekonstrukci strakonického hradu

Přehraj video
Strakonická televize připravuje nový dokumentární film o rozsáhlé rekonstrukci strakonického hradu. Snímek přiblíží obnovu této národní kulturní památky v letech 2005 až 2010.

Adventní čas vyplnily koncerty a divadla

Přehraj video
Radost a veselí se minulý týden nadělovaly hned na několika místech ve Strakonicích. Dětské tváře rozzářilo maňáskové divadlo a klienti domova pro seniory v Lidické ulici si mohli zazpívat koledy spolu s muzikanty ze základní umělecké školy.
Třicítka dětí z mateřské školky Spojařů usedla minulý týden na lavičky maňáskového divadla Dráček na Střední průmyslové škole. Soubor vznikl letos v březnu. Vedoucí Jiří Hůla říká, že nápad na založení divadla vznikl z touhy zužitkovat potenciál svých studentů. Prázdná učebna se během několika týdnů proměnila pod rukama šikovných studentů a studentek v barevné divadlo s pohádkovými postavičkami. V repertoáru jsou zatím dvě pohádky, minulý týden ale děti shlédly čerstvou novinku.

Pečivo do krmelců nepatří, raději přineste kaštany nebo žaludy

Přehraj video
S příchodem zimy nastává myslivcům čas, kdy přikrmují zvěř ve své honitbě. Pokud se vydáte na procházku do lesa a chtěli byste přinést zvířatům něco dobrého, dbejte rad odborníků.

Volejbalisté měli na podzim vyrovnanou bilanci

Přehraj video
Téměř polovinu sezóny mají za sebou volejbalisté TJ ČZ Strakonice. A zatím si v krajském přeboru vedou se střídavými úspěchy.

Rekonstrukce Lidické ulice potrvá déle

Bohatá sněhová nadílka znesnadnila dodržení termínu rekonstrukce Lidické ulice ve Strakonicích. Původní termín dokončení stavby se posouvá z 18. prosince na konec roku. Prodloužení závěrečného termínu bylo potřebné zejména k dodláždění chodníků a závěrečným pracem na křižovatce se Sokolovskou ulicí. (reg)

Autobusy již nezdržují provoz v Husově ulici

Autobusová zastávka v ulici Husova opět funguje. Po několikatýdenní rekonstrukci za 2,8 miliónu korun zde vznikl záliv, díky kterému již nebudou stojící autobusy překážet plynulému provozu. Nově také přibyly dva přístřešky s lavičkami. (reg)

Loutkové divadlo se stěhuje do nových prostor

Loutkářský soubor Radost Strakonice se bude v lednu stěhovat do nových prostor. Původní loutkářský sálek v domě kultury byl uzavřen kvůli nevyhovující elektroinstalaci. Nově se budou představení odehrávat v kině U Mravenčí skály. Nyní je potřeba nové prostory dovybavit speciální technikou. (reg)

Čestický znak z recyklovaného odpadu postoupil do dalšího kola soutěže

Znak obce Čestice, který žáci vyrobili z tříděného odpadu v rámci pokusu o nový světový rekord a který vyhrál okresní kolo, uspěl i v kole krajském. V Českých Budějovicích byl oceněn třetím místem. Díky tomu nyní poputuje čestický znak do největšího moravského města, kde bude vystaven v rámci tzv. Galerie v Brně a bude reprezentovat Jihočeský kraj v celorepublikovém kole soutěže. (reg)

Ze solární elektrárny zmizela stovka fotovoltaických panelů

Více než 120 kusů fotovoltaických panelů zmizelo během noci z 12. na 13. prosince z areálu solární elektrárny v Sedlici na Strakonicku. Dosud neznámí pachatelé vnikli na pozemek po prostříhání drátěného oplocení. Krádeží panelů způsobili škodu za zhruba milion dvě stě tisíc korun. (reg)