Duben 2011

Výstavba základní školy Povážská se blíží ke svému konci

Přehraj video
Do závěru první etapy výstavby základní školy Povážská scházejí poslední dva měsíce. Dokončovací práce jsou v plném proudu a řeší se například barevná podoba jednotlivých tříd.
První etapa výstavby základní školy Povážská musí být ukončena do 30. června letošního roku. Práce zatím pokračují podle plánu. V současnosti je hotová celá hrubá stavba a provádějí se dokončovací práce, například pokládka povrchů, montáž dveří a obklad sociálního zařízení. V těchto dnech se také zvolí jedna ze tří barevných variant učeben.

Dobrovolníci čistili otavské břehy

Přehraj video
Hromady plastových lahví, staré boty, pneumatiky, plechové kbelíky a další odpadky se po zimních měsících rok co rok objevují v řece Otavě a jejím okolí. Stejnou zkušenost měli také účastníci letošního čistění největší řeky Prácheňska.

Prácheňáček oslavil 30 let existence

Přehraj video
Jak jinak oslavovat než písněmi a tancem. A dvojnásob to platí pro dětský folklórní soubor Prácheňáček, který letos slaví třicet let své existence. Ve strakonickém domě kultury se proto sešli bývalí členové a přátelé Prácheňáčku, aby si připomněli dosavadní činnost souboru.

Nohejbalisté zahajovali sezónu: na stromech rostly klobásy

Přehraj video
V Radomyšli se žije jako v pohádce. Na stromech tu rostou klobásy a v potoce teče pivo proudem. Alespoň tak to v městečku nedaleko Strakonic vypadalo třetí dubnovou sobotu.

Stolní tenisté si zahrají o postup do I. ligy

Přehraj video
Strakoničtí stolní tenisté začínají na přelomu dubna a května závěrečný boj o postup do I. ligy. V semifinále play–off zdolali Litoměřice a teď je čeká bitva s „céčkem“ pražského El Niňa.

Strakonice hostily krajskou ligu v karate

Přehraj video
Pokud jste v polovině dubna navštívili strakonickou sportovní halu, možná vás překvapilo, že místo klasické palubovky tvořila povrch tři modrá tatami. Odehrávalo se zde totiž druhé kolo krajské ligy v karate.

Lávka u hradu se stala mostním dílem roku 2009

Odborná porota XVI. mezinárodního sympozia Mosty v Brně vyhlásila strakonickou lávku u hradu Mostním dílem roku 2009 v kategorii novostavby. Radnice původně očekávala udělení čestného uznání, vítězství strakonické lávky se tak pro město stalo velmi příjemným překvapením. (bob)

Turistická sezóna začne pestrým programem

Pestrý program nabízí letošní Strakonické vítání léta. V sobotu 30. dubna na zájemce čeká cyklistický výlet i turistické putování Naučnou stezkou Švandy dudáka se startem na hradním nádvoří. K vidění v hradním příkopu bude i středověký johanitský tábor s ukázkami výzbroje a výcviku, dále jsou například připraveny různé hry a soutěže pro děti i dospělé, taneční vystoupení, divadlo či Pochod kapra Jakuba. Součástí programu je i slavnostní otevření Muzea středního Pootaví. (bob)

Cyklostezka povede přes Pracejovice

Cyklostezka č. 1066 v úseku Strakonice - Katovice se brzy stane bezpečnější. Radnice souhlasila s návrhem Nadace jihočeské cyklostezky a odkloní trasu z frekventované silnice první třídy na klidnější cestu přes Pracejovice. Mnozí cyklisté již tuto trasu kvůli bezpečnosti a novému povrchu využívají. (reg)

Muž z Prahy přispěl na opravu Brušákovy kapličky

Nestává se často, aby lidé sami od sebe přispěli na opravu nemovitosti, která není jejich vlastnictvím. Jeden takový příklad tu ale máme. Město Strakonice obdrželo dar 10 tisíc korun od Petra Kovaříka z Prahy na opravu Brušákovy kapličky, která stojí na křižovatce ulic Šmidingerova a Radomyšlská. Petr Kovařík uvedl, že kaplička je pro něj spojena s hezkými vzpomínkami na dětství a že naši předkové pečovali o památky se samozřejmostí, proto bychom tak měli činit i my. Město Strakonice zároveň žádá o grant Jihočeského kraje na opravu jak této kapličky, tak kapličky v Předních Ptákovicích. (reg)