Červen 2011

STTV 26. týden 2011

See video

Ulicí Raisova projedou pouze osobní auta

Přehraj video
Obyvatelé ulice Raisova se v průběhu letošního roku již dvakrát obrátili na městský úřad. Jejich problémem je sílící průjezd nákladních aut a tudíž i zvýšený hluk v tamní ulici. A se svou žádostí uspěli.Poprvé si obyvatelé ulice Raisova na nákladní dopravu a hluk stěžovali koncem března letošního roku. Usilovali zejména o to, aby se zavedl jednosměrný provoz od křižovatky s Radomyšlskou ulicí, tedy, aby byl ve směru od Jihospolu vjezd zakázán. To město ani dopravní policie neschválily. Nakonec byl dohodnut kompromis.

Na Strakonicko putovaly dvě ocenění ze soutěže Jihočeská vesnice roku

Přehraj video
Již po sedmnácté bojovaly obce v celé České republice o titul Vesnice roku. Do krajského kola o nejlepší jihočeskou obec letos přišel rekordní počet přihlášek. Okres Strakonice se může pochlubit hned dvěma úspěchy Jihočeskou vesnicí roku 2011 se stala obec Dražíč na Českobudějovicku. Pomyslná stříbrná medaile ale již putovala na Strakonicko – konkrétně do Drahonic. Obec se 348 obyvateli se do soutěže přihlásila poprvé. A i když neměli Drahoničtí s tímto kláním žádné zkušenosti, připravili pro porotu hned několik překvapení.

Muzejní noc přilákala na hrad stovky lidí

Přehraj video
Asociace muzeí a galerií každoročně po vzoru jiných evropských měst vyhlašuje Festival muzejních nocí. První ročník se konal v Praze v roce 2004 a rok poté se do akce zapojilo i Muzeum středního Pootaví Strakonice. Letos připravili zaměstnanci muzea ve spolupráci se skupinami historického šermu Markýz a Vendetta, se sdružením Johanité a s divadelním souborem Čelakovský na 17. června Rožmberskou muzejní noc.

Sbory dobrovolných hasičů se utkaly o postup do krajského kola soutěže

Přehraj video
Ve sportovním areálu Na sídlišti se na začátku června rozhodovalo o tom, jaký tým dobrovolných hasičů pojede reprezentovat okres Strakonice na krajské klání v Písku. Konalo se zde totiž okresní kolo soutěže v požárním sportu. Tentokrát se na sportovním stadionu nepohybovali sportovci v atletických nebo fotbalových dresech, ale muži a ženy v helmách a s hasičským vybavením. Devět družstev mužů a šest družstev žen mezi sebou soutěžilo o příležitost utkat se s kolegy z ostatních okresů v požárním sportu.

Strakoničtí pólisté obhájili po sedmé titul mistrů České republiky

Přehraj video
Předsevzetí ze začátku sezóny se splnilo a mistrovský titul již po sedmé vyhráli pólisté Fezka Strakonice. Finálový zápas, který strakoničtí odehráli v domácím bazénu, nemohl na konečném výsledku nic změnit. Cestu k sedmému mistrovskému titulu zahájili strakoničtí více než dobře. Po vítězství v základní části postoupili do finálových turnajů s tříbodovou bonifikací. Spolu s nimi se mezi finálovou čtyřku dostali a konečnou tabulku obsadili v pořadí také druhá Slávia Hradec Králové, třetí SK Slávia Praha a čtvrtá UP Olomouc. Do posledního finálového turnaje, který se odehrál 10. a 11. června ve Strakonicích, nastupovali domácí téměř v klidu.

Doprava na mostě Jana Palacha zůstává omezena

Upozorňujeme na změnu částečné uzavírky na mostě Jana Palacha. Omezení průjezdnosti v úseku od tržnice po křižovatku u hradu čeká na řidiče v neděli 3. července. Z důvodu frézování bude uzavřena celá jedna polovina vozovky. Provoz bude sveden do druhé půlky silnice, kde zůstane obousměrný. Brzy se také rozhodne o částečné uzavírce druhé části mostu, o které vás budeme včas informovat. (mav)

Největší potíže dělala maturantům státní část zkoušky z českého jazyka

Maturitní vysvědčení obdrželo v pondělí v kapitulní síni strakonického hradu 108 studentů místního gymnázia. Ředitel Miroslav Hlava doplnil, že z celkového počtu 120 studentů nebyli tři připuštěni k maturitě, další tři nezvládli školní část a šest studentů nesplnilo u státní části. Jako největší kámen úrazu se ukázala zkouška z českého jazyka. (reg)

Červený double-decker propagoval olympijské hry i ve Strakonicích

Strakonice se minulý týden staly jedním ze 128 měst, do kterého zavítala kampaň Českého olympijského výboru. Největším lákadlem byl v průběhu celého čtvrtečního dne londýnský autobus Double decker. Uvnitř se promítaly záběry největších okamžiků olympijských vítězů a byly zde k dispozici počítače s 51 životopisy vrcholových sportovců. (mav)

Účastníci aktivačního centra slavnostně zakončili roční kurz

Slavnostní zakončení první roční etapy činnosti Aktivačního centra při Základní a mateřské škole speciální ve Strakonicích proběhlo v polovině června v obřadní síni na strakonickém hradě. Dvacetpět dětí se zdravotním postižením obdrželo osvědčení o absolvování kurzu například v oboru obsluha multimediální techniky nebo základy přípravy pokrmů. Na začátku září bude pokračovat další etapa Aktivačního centra. (reg)