Srpen 2008

Týraný Bojar se představí v pořadu Chcete mě

Přehraj video

Redaktor: Martina Vaněčková

Pracovníci psího útulku ve Strakonicích mají za sebou perný týden. Zatímco natáčení do pořadu České televize Chcete mě ve všech zúčastněných zanechalo optimistickou náladu, následná kontrola hygieniků radost z předešlého počinu trochu zastínila.
Anonymní telefonát na krajskou hygienickou stanici vyslal do strakonického psího útulku kontrolu. Ta proběhla minulý týden ve středu a měla prověřit podezření, že jsou v útulku týrána zvířata. Podle prvotních informací se však podnět nezakládal na pravdě. Se závěry šetření bude v nejbližší době nejprve seznámen strakonický městský úřad.

Toulavé nemocné kočky byly odchyceny převážně u škol

Přehraj video

Pod ohromným tlakem veřejnosti se uskutečnil předem avízovaný odchyt toulavých koček. S akcí byli spokojeni lidé, kteří měli strach ze šíření nákazy a odchyt proto dlouhodobě vyžadovali. Část veřejnosti ale vyděsily některé nepřesnosti uveřejněné v místním tisku: tito lidé se pro změnu obávali, že odchycené kočky budou utraceny a měli podezření na týrání.

Malenice jsou jihočeskou vesnicí roku

Přehraj video

Titul Jihočeská vesnice roku letos získaly Malenice na Strakonicku. A hned dvě dílčí ocenění putují do Řepice.
Ani hustý déšť, který provázel slavnostní vyhlašování krajského kola soutěže Vesnice roku, nemohl pokazit dobrou náladu malenických obyvatel. Jejich obec v čele se starostou Josefem Bláhovcem se prestižního ocenění dočkala na pátý pokus, po loňské druhé příčce. Malenice zaujaly porotu kromě jiného čistým a upraveným vzhledem i bohatým společenským životem. Modrou stuhu za kvalitní společenský život dostala Řepice a do stejného místa putuje i Cena hejtmana Jihočeského kraje, kterou získal podnikatel Pavel Rezek za citlivé využití středověké sýpky. (bob)

Fotbalistům se vstup do nové sezóny nevydařil

Přehraj video

Nepříliš vydařený vstup do nového ročníku divize za sebou mají fotbalisté SK Strakonice 1908. Ze dvou úvodních kol, která se hrála do uzávěrky tohoto vysílání, získali pouze jediný bod. Nevyrovnané výkony předvedl i strakonický “B” tým.

Strakonický běh vyhrál Imrich Magyar ze Slovenska

Přehraj video

Více než stovka běžců se minulý týden postavila na start už čtrnáctého ročníku Strakonického běhu, který se pravidelně koná 21. srpna. Vítězem se stal Slovák Imrich Magyar, mezi ženami byla nejrychlejší Lenka Všetečková z Českých Budějovic.

Opuštěná štěňátka mají nového majitele

Čtyři desítky lidí z celé republiky zareagovaly na příběh dvou opuštěných štěňátek, který uveřejnila novinářka Vladimíra Hradská. Černou fenku Bonnie a jejího brášku Clyda někdo vyhodil v lese u Strakonic, když byli staří teprve čtyři týdny. Třetí ze štěńátek leželo vedle nich ubité. Pracovníci psího útulku rozhodli, že chlupaté sourozence svěří do adopce pouze tomu, kdo si osvojí oba pejsky najednou a nerozdělí je od sebe. Štěnátka jsou zřejmě kříženci špice a nový majitel si je odvezl minulý týden v pátek do Brna (mav).

První setkání rodáků v Miloňovicích se vydařilo

Velmi vydařené bylo historicky první setkání rodáků v Miloňovicích. Obec, která čítá méně než devadesát obyvatel, přivítala přes tři stovky hostů. Organizátoři dali dohromady výstavu, která zachycuje historii obce, jejích spolků a rodáků Miloňovic. Ženy připravily bohaté pohoštění, a protože se někteří lidé neviděli desítky let, došlo i na dojemná setkání. Nejstarším hostem setkání byl šestaosmdesátiletý Josef Hejtmánek. U příležitosti 765 let od první zmínky o Miloňovicích vznikla také publikace a DVD. (mav)

Muž seděl v kolejišti, před vlakem naštěstí uskočil

Drážní hasiči zasahovali na nádraží ve Strakonicích, kde došlo ke střetu osoby a vlaku. Strojvedoucí, který 19.srpna večer vyjel na České Budějovice, spatřil na své trase v kolejišti sedět staršího muže. Na situaci reagoval tak, že brzdil a troubil. Muž z kolejí odskočil a záchranná služba ho s lehkým zraněním hlavy odvezla do nemocnice. Policistům sedmapadesátiletý muž řekl, že si zranění způsobil už dříve sám. (bob)

Neosvětlení cyklisté dostali pokutu

Městská policie minulý týden provedla rozsáhlou kontrolní akci, kterou zaměřila na neosvětlené cyklisty projíždějící po setmění strakonickými ulicemi. Výsledek byl alarmující: mezi 21. a 23. hodinou strážníci objevili 17 neosvětlených cyklistů, kteří následně dostali blokovou pokutu. Městská policie hodlá v těchto preventivních akcích pokračovat. (bob)

Mladí výtvarníci vystavují ve Šmidingerově knihovně

Několik desítek výtvarných děl je k vidění na výstavě Fatamorgana ve foyer Šmidingerovy knihovny na strakonickém hradě. Jejich autory jsou žáci Základní umělecké školy ve Strakonicích, které vede Jarmila Lískovcová. Výstava potrvá do 8. září. (bob)