Listopad 2008

Město by nemělo platit pokuty za pozemky na Jezárkách

Přehraj video

Redaktor: Martina Vaněčková
Kamera: Jaroslav Landsinger, archiv STTV

Město Strakonice nebude platit státu žádnou pokutu ani její úroky z prodlení kvůli pozemkům na Jezárkách. Oba soudci strakonického soudu minulý týden v pátek nezávisle na sobě zamítli obě žaloby, které za údajné porušení smlouvy vedl s městem Strakonice Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Vymáháním pokut pověřilo úřad Ministerstvo Financí České republiky. Jednalo se o porušení dvou smluv, na základě nichž byly před několika lety zdarma převedeny pozemky ze státu na město. Okresní soud ve Strakonicích 21. listopadu zamítl obě žaloby vedené proti městu Strakonice. Podle nich mělo město zaplatit sankci za špatné užití pozemku na Jezárkách zhruba ve výši 17 miliónů korun.

Integrovaný plán pomůže regeneraci sídliště Mír a okolí

Přehraj video

Strakonice mají šanci získat další peníze z Evropské unie, tentokrát z jejích strukturálních fondů. Zastupitelé totiž na svém posledním zasedání schválili tzv. Integrovaný plán rozvoje města a odsouhlasili, že strakonická radnice tento dokument předloží ministerstvu pro místní rozvoj, aby mohla usilovat o dotace v řádech desítek miliónů korun.

Vánoční výstava ukáže, s čím si hrály děti mnoha generací

Přehraj video

Zajímavé setkání s hračkou pro nadcházející dobu adventu připravilo strakonické Muzeum středního Pootaví. Výstava se koná v kapitulní síni hradu a bude přístupná denně od 30. listopadu do 31. prosince mezi devátou a šestnáctou hodinou.

Basketbalistky si v 1. lize zatím vedou velmi dobře

Přehraj video

Strakonické basketbalistky si zatím v nejvyšší domácí soutěži vedou nad očekávání dobře. Výsledkem je průběžné páté místo po polovině základní části 1. ligy.

Fotbalisté zakončili podzimní část divize výhrou nad Třeboní

Přehraj video

Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger

Divizní fotbalisté SK Strakonice 1908 si po závěrečném hvizdu rozhodčího v posledním soutěžním zápase podzimu s Třeboní mohli spokojeně vydechnout. Průběžný výkonnostní cíl splnili, i když cesta k tomu nebyla vůbec jednoduchá.
Třiadvacet bodů z patnácti utkání, skóre 24 : 24 a sedmé místo v tabulce, taková je podzimní bilance strakonických fotbalistů. Po domácím utkání s třeboňským týmem, z něhož jsou naše záběry a který Strakonice vyhrály 4 : 2, proto mohli být trenér Pavel Koubek stejně jako prezident klubu Michal Káník spokojeni. „Já musím být spokojený, protože jsem před sezónou chtěl být do sedmého místa a tímto výsledkem jsme to potvrdili,“ uvedl Pavel Koubek, trenér SK Strakonice 1908.

Rozsáhlá akce si vyžádala uzavírku ulice Spojařů

Až do pátku 5. prosince bude uzavřena ulice Spojařů na strakonickém sídlišti Mír, kde probíhá výstavba parkoviště s 84 místy, cyklostezky, nového mobiliáře a propojení ulice Kosmonautů k ulici Spojařů. Uzavírka se týká celé délky komunikace od Katovické ulice až po telekomunikační budovu. Akce stojí 15 milionů 800 tisíc korun a město na ni získalo čtyřmilionovou dotaci. (mav)

Vliv hospodářské krize: Dura teď nové zaměstnance nepřijímá

Stručnou informací se ještě vracíme k dopadu celosvětové finanční krize na firmy ze Strakonicka. V podniku Dura Automotiv Blatná pracuje 820 lidí a část z nich dojíždí i ze Strakonic. Ještě dodnedávna zde přijímali nové zaměstnance, ale nyní nastal stop stav. Dopady krize budou v blatenské Duře kompenzovat prostřednictvím hodinové banky, což jsou nasbírané přesčasové hodiny. Pokud po novém roce krize nepoleví, zvažovali by v Blatné snížení počtu zaměstnanců najímaných přes pracovní agentury. (mav)

Český červený kříž ocenil bezplatné dárce krve

Představitelé Českého červeného kříže předávali ocenění dobrovolným dárcům krve ze Strakonicka. Stříbrnou plaketu, která náleží za dvacet odběrů, obdržela dvacítka dobrovolných dárců. Zlatou plaketu pro ty, kteří krev darovali nejméně čtyřicetkrát, dostalo patnáct lidí. A Zlatý kříž III. třídy za osmdesát bezplatných odběrů si domů odvezl Antonín Pomahač z Doubravice u Volyně. (bob)

Lidé navrhovali, jak by mohly vypadat výstražné cedule

Před časem jsme vyhlásili soutěž nápadů a námětů, jak by podle vás, diváků, měly vypadat výstražné cedule na místech častých neštěstí jako jsou pěší zkratky přes koleje, nebezpečný jez na Křemelce a jiná riziková místa v našem městě. Minulý týden soutěž pod názvem Hledá se nápad skončila. Do redakce přišlo několik námětů celkem od čtyř autorů, kteří budou za účast oceněni. Výběr nejzdařilejšího nápadu a zároveň výrobu samotné výstražné cedule projedná Strakonická televize společně s policií a vedením města Strakonice. (mav)

Radnice ocenila čerstvé nekuřáky

Soutěž pro kuřáky „Kdo přestane, vyhraje“, která byla jednou z akcí kampaně Zdravé město Strakonice, již zná své vítěze. Do prvního ročníku se přihlásilo celkem šest zájemců, z toho pouze tři vydrželi nekouřit do dnešních dnů. Čerstvé nekuřáky Milenu Pavelkovou, Stanislava Kindla a Michala Školu koncem minulého týdne přijal starosta Pavel Vondrys, aby jim společně se zástupkyní finančního partnera akce předal hodnotné ceny. Dárky obdrželi také rodinní příslušníci oceněných, kteří je v úsilí nekouřit podporovali. Pravdivost tvrzení účastníků soutěže, že přestali kouřit, potvrdilo laboratorní vyšetření ve strakonické nemocnici. (bob)