Duben 2009

Mezi oceněnými jsou i strakoničtí dobrovolníci

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Miloš Roubal
Celkem pět jednotlivců z Jihočeského kraje ve strakonické Šmidingerově knihovně převzalo cenu Křesadlo, která je udělována dobrovolníkům. Vedle toho si tři týmy přišly pro cenu Dobrá parta a dva držitele má cena čtenářů Deníku jižní Čechy. Mezi oceněnými dobrovolníky a těmi, kteří byli na tyto ceny nominováni, nechybí ani reprezentanti Strakonic.
Cena Křesadlo je určena lidem, kteří se ve svém volném čase a bez nároků na odměnu věnují určité veřejně prospěšné aktivitě. V Jihočeském kraji byla poprvé udělena již v roce 2002 a do Strakonic se po loňské premiéře letos vrátila podruhé. Celou akci organizují občanská sdružení BEZ Katovice a INKANO Písek.

Cenu Deníku jižní Čechy získala Pavla Čotková

Cenu čtenářů Deníku jižní Čechy získala Pavla Čotková, jedna ze zdravotních sester domácí péče Českého červeného kříže Strakonice zmíněných v předchozí reportáži. Pavla Čotková se nad rámec svých povinností v roce 2006 začala starat o pana Václava. Ten je už dvacet let upoután na lůžko a díky dobrovolnickému nadšení Pavly Čotkové se opět dostal do společnosti. (bob)

Mladí recitátoři ze Strakonic jsou nejlepší v jižních Čechách

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger
Velkým úspěchem domácích skončilo krajské kolo soutěže v recitaci, které se v polovině dubna konalo v domě dětí a mládeže ve Strakonicích. Ani jeden ze šesti strakonických recitátorů totiž nezůstal bez ocenění.
Krajská soutěž v recitaci, do níž se postupovalo z okresních kol, byla rozdělena do čtyř věkových kategorií. Čtyřčlenné odborné porotě se tedy představily děti od osmi do patnácti let. Ti mladší, v první a druhé kategorii, vystupovali s jedním textem. Starší recitátoři měli připravené texty dva. Často šlo o skutečný umělecký zážitek a recitovalo se například i z děl Bertholda Brechta, Francoise Villona a Forresta Cartera.

Za strakonickými studenty přijeli vrstevníci z Norska

Přehraj video
Strakonice přivítaly norskou delegaci v rámci mezinárodního projektu v oblasti gastronomie zaměřené na tradiční českou a norskou kuchyni. Tohoto celoročního projektu se účastní střední škola řemesel a služeb, gymnázium a střední průmyslová škola spolu s norskými kolegy z měst Sjoevegan a Skjerovoey.

Zdravotně postižení hudebníci vystoupili na festivalu ve Strakonicích

Přehraj video
Skvělá atmosféra, vynikající výkony účinkujících a nadšené ohlasy publika. To všechno charakterizovalo letošní již IX. mezinárodní festival handicapovaných hudebníků Salve Caritas – Salve Vita ve Strakonicích.
Na jihu Čech tentokrát vystoupily bezmála tři stovky zdravotně postižených hudebníků ze šesti evropských zemí, souborů bylo celkem dvacet šest. A už středeční zahajovací koncert měl velmi dobrou úroveň. Hned v úvodu vystoupili ti nejmenší – děti z Mateřské školy speciální Strakonice. A zejména za svou odvahu si častokrát vysloužily uznalý potlesk starších školáků v publiku.

Strakonice hostily republikové finále Miss dětských domovů

Přehraj video
Třináct nejkrásnějších dívek se ucházelo v celorepublikovém finále o jubilejní 10. titul Miss dětských domovů. Soutěž probíhala v sobotu 18. dubna ve strakonickém domě kultury.
Finalistky musely projít cestou ke korunce standardními disciplínami jako jsou volná disciplína, promenáda ve společenských šatech a promenáda v plavkách. Krásky se na soutěž pečlivě připravovaly, jak výběrem zajímavé volné disciplíny, tak co se účesů, líčení a šatů týče. Při generální zkoušce děvčata dopilovala poslední detaily v choreografii a finále mohlo začít.

Pólistky znovu slaví titul, béčko skončilo druhé

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Miloš Roubal
Strakonické vodní pólo si připsalo další významný úspěch. Ženy Fezka opět získaly mistrovský titul.
O mistryních České republiky ve vodním pólu žen se tentokrát rozhodlo již v polovině dubna, při druhém finálovém turnaji, který se hrál ve strakonickém bazénu. „A“ tým Fezka, vedený Jaroslavem Bartůňkem, stejně jako v prvním finálovém klání v Praze dokázal porazit pražský Stepp i strakonické béčko a bodově již nemůže být svými soupeři dostižen.

Většinu národního týmu tvoří pólistky ze Strakonic

Suverenita strakonických vodních pólistek se projevuje i v nominaci na červencové mistrovství Evropy skupiny B. Pokud nenastanou žádné komplikace, jedenáct ze třinácti hráček, které do Anglie odjedou na začátku letních prázdnin, bude ze Strakonic. Navíc trenérem národního výběru je Jaroslav Bartůněk.

Josef Režný a Ladislav Rom se stali čestnými občany města

Novými čestnými občany města Strakonice jsou muzikanti Josef Režný a Ladislav Rom. Toto nejvyšší osobní vyznamenání v rámci Strakonic oba pánové obdrželi minulý týden při jednání strakonického zastupitelstva. Členové samosprávy tak ocenili dlouholetý přínos Josefa Režného a Ladislava Roma v oblasti kultury, jejich zásluhy o propagaci města v celosvětovém měřítku a o výchovu nových generací muzikantů. (bob)

Lidé mohou sledovat stavbu lávky prostřednictvím webu

Strakoničtí občané mají nyní možnost sledovat stavbu nové lávky přes řeku Otavu přímo z pohodlí svého domova. Na kostel Sv. Markéty byla nedávno nainstalována webová kamera a její záběry jsou přenášeny na oficiálních stránkách města Strakonice. Tato webkamera je již 6. v pořadí a spolu s kamerami např. na Velkém náměstí nebo u OD Labuť dovoluje sledovat další zajímavé místo Strakonic na internetu. (reg)