Květen 2009

Projekt Město pro byznys přisoudil Strakonicím až třináctou příčku

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger
Vloni čtvrté místo, letos až třináctá pozice ze sedmnácti sledovaných sídel. Takový je výsledek srovnávacího výzkumu Město pro byznys Jihočeského kraje 2009.Co je za tímto poklesem? Na to se pokusíme odpovědět v následující reportáži.

Výsledky srovnávacího výzkumu najdete na internetu

Podrobné výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2009 najdete na internetových stránkách www.mestoprobyznys.cz. Zde si můžete přečíst hodnocení v jednotlivých kategoriích nejen v rámci Jihočeského kraje, ale i dalších oblastí České republiky. Vyhledat si můžete rovněž výsledky výzkumu pro rok 2008. (bob)

Mladí zdravotníci ze Strakonic se probojovali do celostátního finále

Přehraj video
V areálu strakonického plaveckého stadionu se minulý týden konalo krajské kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků. Pětičlenné hlídky zde prokazovaly schopnosti a znalosti v první pomoci.

Děti sledovaly výcvik vodících psů

Přehraj video
Co všechno dokáže vodící pes? O tom se mohli přesvědčit minulou středu děti ze základní školy Dukelská. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých Strakonice pro ně ve spolupráci s dalšími organizacemi připravila akci s názvem „Vodící pes a jeho kamarádi pomáhají člověku“.

Strakoničtí házenkáři ukončili sezónu, dorostenci budou hrát o mistrovský titul

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger
Rozdílnou sezónu za sebou mají ligoví házenkáři a házenkářky Strakonic. Zatímco mladší dorostenci vybojovali postup na mistrovství republiky a ženy získaly ve II. lize bronz, muži ve stejné soutěži uhráli jen osmé místo.

Stolní tenisté do II. ligy opět nepostoupili

Přehraj video
Jen málo chybělo strakonickým stolním tenistům, aby postoupili do 2. ligy. Stejně jako vloni to však nevyšlo.
Ve finále play-off III. ligy čekal na Jihočechy velmi silný soupeř. Béčko Sokola Králův Dvůr skončilo po základní části soutěže na druhém místě právě za Strakonicemi, které ho dokonce dvakrát porazily. Jenže na play-off borci z Králova Dvora posílili o extraligového hráče Glásla a ten dodal svému týmu jistotu: vždyť ze šestnácti zápasů, které v play-off odehrál, ztratil pouze jediný – se strakonickou nadějí Janem Duspivou.

Stavba lávky u hradu pokračuje podle plánu

Výstavba lávky pro pěší a cyklisty, která má ještě letos překlenout Otavu mezi strakonickým hradem a měšťanským pivovarem, pokračuje podle časového plánu. Stavbařům se již na pravém břehu podařilo prorazit zhruba čtyři metry hluboké piloty a začali stavět základ pod mostním pylonem. Piloty se vrtají rovněž na levém břehu u pivovaru. Podle Ivo Bartoše z firmy SMP – CZ se ocelová konstrukce mostu začne montovat v průběhu července. (bob)

Fere Angeli budou mít samostatný koncert

Vůbec první samostatný koncert Dětského pěveckého sboru Fere Angeli, který působí při Základní umělecké škole Strakonice, se uskuteční v úterý 2. června od 18 hodin. Strakoničtí „Téměř“ Andělé zazpívají ve Velkém sále Domu kultury. Vedle mladých zpěváků na klavír zahraje Bohuslav Šabek a vystoupí i sopranistka Lenka Bartošíková. Koncert bude rekapitulací posledních dvou let práce sboru, během kterých se Fere Angeli na různých soutěžích dostali až do první ligy dětského sborového zpívání u nás. (bob)

Mažoretky budou soutěžit o postup do finále

Nejlepší mažoretky se sjedou do Strakonic na zemské finále Národního šampionátu mažoretek České republiky 2009. Nejen víření hůlek nebo propracované choreografie můžete obdivovat v sobotu 6. června na mostě Jana Palacha při pochodovém defilé a v neděli 7. června v letním kině, kde vystoupí pódiové formace. (reg)

Příznivci bluegrassu a country mají svátek – Jamboree 2009

I letos se všichni milovníci kvalitní muziky mají možnost sejít na největším bluegrass a country festivalu ve střední Evropě – Jamboree 2009. V pátek 29. května začíná program v 16 hodin na druhém hradním nádvoří. Hlavní koncerty se konají v letním kině. Vedle klasických hostů jako jsou Robert Křesťan s Druhou trávou či kapela COP vystoupí letos jako zvláštní host G2 Bluegrass Band ze Švédska. (reg)