Červen 2009

Propojením dvou ulic na Míru vznikla nová parkovací místa i parčík

Přehraj video
Obyvatelé strakonického sídliště Mír mají opět o něco kvalitnější bydlení. Díky nově vybudované propojovací komunikaci získali další prostory k zaparkování svých automobilů stejně jako pohodlnější výjezd na hlavní silnici.
Od minulého čtvrtka je opět snazší projet či zaparkovat na sídlišti Mír. Nově vybudované komunikační propojení ulic Kosmonautů a Spojařů vede v místech bývalého slepého ukončení ulice Kosmonautů po novou křižovatku s ulicí Spojařů.

Odborníci zkoumají tři historické objekty na hřbitově

Přehraj video
V areálu strakonického hřbitova začal v těchto dnech restaurátorský průzkum. Odborníci budou zkoumat interiéry tří historických objektů.
Předloni město Strakonice od římskokatolické církve bezúplatně převzalo zchátralou hrobku maltézského řádu, sousední márnici a nedalekou kapli Nejsvětější Trojice. Každá z nemovitostí je ve velmi špatném stavu. Například bývalá márnice, která se v minulosti stala noclehárnou bezdomovců, má rozbitá okna, propadlé podlahy, široké praskliny ve zdech a značné statické poruchy vykazují rovněž stropy. Podobně je na tom i maltézská hrobka. Relativně nejzachovalejším objektem je kaple Nejsvětější Trojice, která poslední stavební úpravy prodělala v polovině sedmdesátých let minulého století, když se zde propadl strop.

Město nechá zpracovat projekt na rekonstrukci nemovitostí

Podle strakonické místostarostky Ivany Říhové nechává město v současnosti zpracovat projektovou dokumentaci k opravě všech tří hřbitovních objektů. Na základě toho příští rok město požádá o dotaci z některého fondu, který je určen pro obnovu památek. (bob)

Restaurátoři obnovují cenné omítky a malby na hradě

Restaurátoři v současnosti pracují rovněž na strakonickém hradě v rámci II. etapy rekonstrukce národní kulturní památky. Uvnitř objektu černé kuchyně nyní obnovují cenné nástěnné malby a omítky, z nichž nejstarší pocházejí ze druhé poloviny 14. století. Restaurátorské práce na hradě skončí ještě letos v září. (bob)

Tip na prázdninovou pochoutku: chleba z pece

Přehraj video
Víte, jak se peklo v klasické peci? Na tuto otázku by v době supermarketů a automatických pekáren jen málokdo uměl odpovědět. Vypravili jsme se proto za Augustinem Sobotovičem, mistrem pekařským, který nám svoje umění předvedl v hoslovickém mlýně. Může to být třeba recept na jednu prázdninovou pochoutku.

Strakoničtí paintballisté vládnou kraji

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Helena Kolínská
Strakonické letiště se poslední jarní sobotu proměnilo v hřiště pro sportovní paintball. Odehrávalo se zde 2. kolo jihočeské Fuego Paintball Serie.

Vlastníci domů zjistí, jak získat peníze na opravu

Jedna důležitá zpráva pro ty, kteří chtějí žádat o finanční podporu v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Strakonice. K této problematice pořádá město Strakonice seminář, při němž odborníci zájemcům poskytnou veškeré důležité informace. Seminář se koná ve čtvrtek 2. července od 17 hodin ve velké zasedací místnosti městského úřadu na Velkém náměstí. Seminář je určen pouze pro vlastníky bytových domů ve vymezené problémové zóně města Strakonice, která vedle celého sídliště Mír zahrnuje i centrum města a některé přilehlé ulice. Podrobnosti získáte na internetových stránkách města, ve vývěsních skříňkách nebo telefonicky u pracovnic městského úřadu Evy Krausové a Věry Samkové. (bob)

Děti byly pasovány na školáky

Vedle větších dětí si začínající prázdniny budou užívat i ty, které se minulý týden loučily s mateřskou školou. A jak takové rozloučení vypadalo? Většinou šlo o posezení učitelek, dětí a rodičů, vyprávění o společných zážitcích, někde se i opékaly buřty. Děti ze 3. a 4. třídy mateřské školy Spojařů byly minulý týden pasovány na prvňáčky v nově zrekonstruovaných reprezentačních prostorách na strakonickém hradě. Po pestrém programu, který si Berušky a Sluníčka připravily, byl každý z nich povýšen na prvňáčka šerpou a milým dárkem. (reg)

Výstava v knihovně přiblíží evropské země

Chcete se dozvědět více o našem kontinentu? Pak navštivte výstavu, kterou připravila Šmidingerova knihovna ve Strakonicích. Má název Pozdravy z Evropy – Greetings from Europe a ve výpůjční době bude přístupná od 25. června do 20. července ve vstupních prostorách knihovny na strakonickém hradě. S jednotlivými zeměmi Evropské unie budete seznámeni prostřednictvím pohledů a známek. (bob)

Dvě jedenáctky tatínků s dětmi soutěžily v šesti disciplínách

Mateřské centrum Beruška ve Strakonicích nezapomíná ani na tatínky. V rámci celorepublikové kampaně „Táta dneska frčí“ připravilo akci „Velké klání pro zasmání“. Proti sobě nastoupila družstva jedenácti tatínků s dětmi z mateřského centra a další jedenáctky dětí a tatínků, kteří slouží na místní vojenské základně v Lipkách. Oba týmy se utkaly v šesti různých disciplínách, přičemž o legraci rozhodně nebyla nouze. (bob)