Červenec 2009

Ve školních budovách je živo i o prázdninách

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger
Zatímco si školáci užívají prázdnin, v budovách strakonických školek a škol je živo. Jako každoročně probíhají v letních měsících větší či menší stavební práce a úpravy.

V ulici Na Ohradě přibude zeleně i parkovacích míst

Přehraj video
Obyvatelé strakonické ulice Na Ohradě se mohou těšit na příjemnější prostředí v okolí svého bydliště. Město zde totiž v následujících letech plánuje výraznější úpravy.
Záměrem strakonické radnice je celkové zklidnění ulice Na Ohradě. Proto by v budoucnu mělo dojít ke zúžení hlavní komunikace. Po pravé straně vzniknou nová parkovací místa, která od průjezdní silnice oddělí pás zeleně. Podél panelových domů povede chodník a cyklostezka navazující na současnou komunikaci pro cyklisty v Ellerově ulici. V místě, kde se kříží ulice Na Ohradě a Ellerova před zimním stadionem, vznikne kruhový objezd. Podle námětové studie by střed kruhové křižovatky měl zvýraznit několikametrový výtrysk vody s mělkým bazénem a oválnými žulovými kameny.

Pavel Pavel posunul Čertův kámen a ten se opět viklá

Přehraj video

Máme tu pro Vás tip na zajímavý prázdninový výlet. Vydejte se třeba na Domažlicko, do Českého lesa. Nad obcí Babylon objevíte takzvaný Čertův kámen. Před několika dny se strakonický rodák, cestovatel a experimentální archeolog Pavel Pavel zasloužil o to, že se tento obří balvan po půldruhém století stal opět viklanem.

Známý viklan najdete i v Kadově na Strakonicku

Možná vůbec nejznámějším českým viklanem je ten, který leží na okraji obce Kadov nedaleko Blatné. Má obvod jedenáct metrů, výšku půldruhého metru a váží třicet tun. Koncem 19. století byl kadovský viklan z původního lůžka násilně vysunut. Pavel Pavel vrátil balvan na své místo poprvé v roce 1983, ale později musel vše zopakovat, protože mezitím kámen z podloží vysunuli neznámí vandalové. Kadovský viklan byl již v roce 1983 prohlášen za chráněný přírodní výtvor. (bob)

Plavecký areál na Křemelce: opravdu letních dnů zatím bylo minimum

Přehraj video
Tento způsob léta, zdá se být poněkud nešťastným. Tato legendární věta z Vančurova románu jistě napadla nejen návštěvníky plaveckého areálu ve Strakonicích.
Oblačno a teploty ve většině případů nepřesahující 15 stupňů zapříčinily výrazný pokles návštěvnosti venkovního plaveckého areálu na Křemelce. Průměrný počet návštěvníků se do 21. července, kdy tato reportáž vznikala, pohyboval v řádu pouhých desítek lidí. Z hlediska denní návštěvnosti byl do té doby jediný opravdu letní den čtvrtek 16.července, kdy se na bazén přišlo odreagovat kolem 1500 lidí. Zatím tedy počasí plaveckému areálu opravdu nepřeje.

Na zimním stadiónu se hraje hokej i v létě

Přehraj video
Neobvykle rušno je navzdory kalendáři na zimním stadiónu ve Strakonicích. Po tříměsíční přestávce už na ledě opět krouží vyznavači hokeje a k vidění tu byl i jeden netradiční sport.
O hezké kombinační akce ani tvrdé souboje nebyla nouze při exhibičním zápase ve sledge hokeji, který se na strakonickém zimním stadiónu konal jako součást Plavecké akademie bez bariér. Tu ve sportovním areálu na Křemelce každoročně pořádá občanské sdružení Kontakt bB. Týmy z Karlových Varů a Českých Budějovic divákům předvedly, že i tělesně postižení lidé mohou s pomocí speciálních saní a holí provozovat tak rychlý sport, jako je lední hokej.

Překladiště odpadu pomůže ušetřit peníze

Město přišlo s dalším nápadem, který pomůže ušetřit nejenom životní prostředí ale i obecní peníze. Radnice nechala vypracovat projekt na vybudování překladiště komunálního odpadu v pískovně v Holi u Strakonic. Shromažďování odpadu na nově vzniklém překladišti by znamenalo vozit odpadky na skládku poblíž Písku v mnohem nižší frekvenci než doposud. Tím by se znatelně snížily náklady. Město nyní podalo žádost o příspěvek na realizaci projektu a pokud bude dotace odsouhlasena, mohlo by být překladiště zbudováno v pískovně v Holi již příští rok. (reg)

Rekonstrukce plynovodu si vyžádá dopravní omezení

Dopravní omezení v délce několika týdnů si vyžádá rekonstrukce nízkotlakového plynovodu a přípojek ve strakonických ulicích Boženy Němcové, Chelčického a Zvolenská. Vozovka zde bude vzhledem k výkopům až do poloviny září zúžena, takže řidiči by tudy měli projíždět se zvýšenou opatrností. Stejné dopravní omezení bude platit také pro část ulice Plánkovy v době od 16. září do 20. října. (bob)

Strakoničtí hasiči budou mít nový člun

Profesionální hasiči se brzy dočkají nového motorového člunu. Ve středu 22. července převzal ředitel hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje z rukou jihočeského hejtmana šek na 300 000 korun. Touto sumou chce kraj přispět na zakoupení nového motorového člunu, který bude připraven k zásahu na požární stanici ve Strakonicích. Původní člun byl zničen při záchranné akci pod strakonickým jezem. (reg)

Pitva potvrdila, že utonulý je mladík z převráceného raftu

Případ pohřešovaného vodáka z převráceného raftu pod strakonickým pivovarem a nalezeného těla u Kestřan má společný závěr. Na základě výsledků soudní pitvy byla zjištěna totožnost muže, který byl nalezen v řece Otavě nedaleko obce Kestřany. Kriminalistům se tak potvrdil předpoklad, že jde právě o pohřešovaného mladíka z tragické události pod jezem. (reg)