Září 2009

Město požádá o dotaci na přestavbu plaveckého stadiónu a domu kultury

Přehraj video
Do tří let by se úroveň života ve Strakonicích mohla opět o něco zvýšit. Pokud se městu podaří získat dotace z evropských fondů, viditelně k lepšímu změní svou podobu Dům kultury i plavecký stadión na Křemelce.

Výstava v muzeu představuje několik evropských umělců

Přehraj video
Redaktorka: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger
Umění z celé Evropy na jednom místě. I takto bychom mohli charakterizovat ojedinělou výstavu Evropská setkání, která je až do konce října k vidění na strakonickém hradě.

Speciální mateřská škola sídlí na nové adrese

Přehraj video
Nedávné zvyšování kapacity mateřských školek ve Strakonicích znamenalo nejedno stěhování. Například speciální mateřská škola, která patří do sítě krajských zařízení, se ze sídliště Stavbařů přestěhovala do Plánkovy ulice.
Druhé stěhování má za sebou speciální mateřská škola. Její nejstarší adresou byl Steinův palác. Psal se rok 1984 a strakonická speciální školka byla jediná v Jihočeském kraji. Po přemístění do ulice Stavbařů se v roce 1992 stala součástí základní školy speciální v Plánkově ulici. Přímo na tuto adresu se k prvnímu září tohoto roku také přestěhovala.

Městem projel peloton cyklistů, koloběžkářů a bruslařů

Přehraj video
Strakonice se poslední letní den tohoto roku staly Mekkou všech vyznavačů zdravého pohybu. Jejich ulicemi projížděl peloton cyklistů, sportovců na koloběžkách a kolečkových bruslích, zkrátka na čemkoliv bez motoru.

Ligové soutěže házenkářů jsou v plném proudu

Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger, Regina Auterská
Ligoví házenkáři a házenkářky Strakonic rozehráli další sezónu. Zatímco ženám vstup do soutěže nevyšel, mužům se vede střídavě. Velmi dobré výkony naopak podávají mladší dorostenci.
Nejhorší vstup do nové sezóny za několik posledních let mají za sebou strakonické házenkářky. Z prvních tří kol nezískaly ani bod, když prohrály nejprve doma s Plzní, pak těsně podlehly v hlavním městě pražské Astře a nakonec opět v domácím prostředí neuspěly ani v utkání se Sokolem Vršovice, který Jihočešky přehrál o sedm branek.
Trenérka Eva Krausová vidí příčinu současné situace v hodně omezeném kádru. Několik klíčových hráček je totiž zraněných, Kateřina Šrámková odešla studovat do zahraničí.

Oddíl házené přivítá malé zájemce o tento sport

K předchozímu příspěvku ještě dodám, že nadále probíhá nábor dětí do oddílu házené. Vítáni jsou zejména chlapci a děvčata od 6 do 9 let věku. Zájemci se mohou hlásit každou středu od 16 do 17 hodin v tělocvičně TJ ČZ Strakonice na Sídlišti v Máchově ulici. (bob)

Firma postaví na Jezárkách méně bytů

Firma Polata postaví v lokalitě Jezárky o stovku bytů méně oproti původnímu plánu. Vznikající čtyři bloky s necelými dvěma sty byty stojí na pozemku, který firma vlastní. Další stovka bytů měla vyrůst na ploše, kterou má firma v nájmu. Stavět se ale nebude, nájemní smlouva s firmou bude k poslednímu říjnu ukončena a pozemek bude vrácen městu. (reg)

O pronájmu městského majetku mohou rozhodovat i zastupitelé

Členové strakonické samosprávy na svém zářijovém jednání rovněž rozhodli, že dlouhodobý pronájem městského majetku v hodnotě nad dvacet miliónů korun a na déle než rok budou posuzovat i samotní zastupitelé, nikoli jen městská rada jako dosud. Ve výše uvedených případech členové zastupitelstva posoudí, zda bude stačit pouze projednání v radě města. Podnět ke zpřísnění podmínek, za jakých se pronajímá městský majetek, podalo současné vedení radnice. (bob)

Zdravotně postižené děti měly pouťové atrakce zdarma

Tradiční Václavská pouť ve Strakonicích, která patří k největším akcím svého druhu u nás, přináší každoročně spoustu zábavy malým i velkým. A platí to i pro zdravotně postižené děti a klienty ústavů sociální péče ze Strakonicka, kteří mají vždy jedno předvíkendové dopoledne vstup na atrakce zdarma. Obrazový kaleidoskop ze strakonické poutě Vám přineseme v příštím vysílání Strakonické televize. (bob)

Fokus pomáhá lidem s duševním onemocněním

Strakonická pobočka Občanského sdružení Fokus, která od března sídlí v prostorách Husova sboru v Bezděkovské ulici, rozšiřuje svou činnost. Fokus, jenž pomáhá využít volný čas lidem s duševním onemocněním, chystá od října každodenní program. V rámci Týdnů pro duševní zdraví připravil strakonický Fokus ve středu 30. září od 9 do 17 hodin Den otevřených dveří. (bob)