Červenec 2010

Rekonstrukce Velkého náměstí má mírné zpoždění

Přehraj video
S mírným zpožděním oproti původnímu harmonogramu pokračuje rekonstrukce Velkého náměstí ve Strakonicích. Vyplynulo to z jednání, které se konalo 20. července při veřejném kontrolním dni této stavby.

Při koupání v přírodě dejte pozor na nebezpečné sinice!

Přehraj video
Tropická vedra panovala v celé České republice několik týdnů. Není proto divu, že se snad každý snaží v tomto počasí někde ochladit. Na Strakonicku máte hned několik možností, kde se v horkých dnech vykoupat.

Stoletá oslavenkyně zazpívala Marseillaisu

Přehraj video
Ve společenské místnosti Domova pro seniory v Lidické ulici ve Strakonicích se 22. července sešly přes tři desítky gratulantů z řad rodiny, přátel a spoluobyvatel domova. Ke kulatému jubileu přišli poblahopřát paní Koudelkové i zástupci města a státní správy. I když si oslavenkyně při slavnostním posezení dopřála kávu s chlebíčkem, podle její dcery je recept na dlouhověkost jasný. "Maminka žije zdravě, celý život dodržuje pravidelný režim stravování pětkrát denně. Myslím si, že je to jeden z důvodů, díky kterému se dožila tak vysokého věku," prozradila recept na dlouhý život dcera oslavenkyně Josefa Mastíková.

Lidé si připomněli výročí bitvy u Sudoměře

Přehraj video
Stovky lidí si třetí červencovou sobotu u Sudoměře na Strakonicku připomněly jednu z nejslavnějších bitev české historie, v níž špatně vyzbrojení husité roku 1420 porazili mnohem početnější panské vojsko.

Na Křemelku opět přijeli zdravotně postižení plavci

Přehraj video
„Za plíce jako měchy Švandy dudáka,“ je motto, které i letos chtějí naplnit zdravotně postižení účastníci plaveckých kursů, které každoročně ve Strakonicích pořádá občanské sdružení Kontakt bB.

Mateřská škola bude mít zastřešenou terasu

Větší komfort dětem i učitelkám z mateřské školky Čtyřlístek ve Strakonicích přinese po prázdninách nová zastřešená a prosklená terasa. Při přesunu mezi jednotlivými třídami už předškoláci nebudou muset chodit přes otevřený venkovní prostor. Náklady na úpravy terasy, které zahrnují zastřešení, prosklení, nové schody a nájezd pro vozíčkáře činí asi 800 tisíc korun, přičemž více než půl miliónu pokryje dotace. (reg)

Silný déšť zvedl hladinu Otavy

Silný déšť zasáhl jihozápadní Čechy během soboty 17. a v noci na neděli 18. července. Meteorologická stanice Churáňov naměřila 83 mm srážek. Ve Strakonicích se déšť projevil v neděli zvýšenou hladinou řeky a dosažením 1. stupně povodňové aktivity. Zatímco se běžný vodní stav pohybuje ve Strakonicích okolo 60 cm, v neděli bylo naměřeno 223 cm. Průtok vody se zvýšil z průměrných 18 kubíků za vteřinu na 118 kubíků. (bob)

Socha Švandy dudáka bude zaplacena z peněz na rekonstrukci náměstí

Plánovaná socha Švandy dudáka, která má stát na křižovatce ulic U sv. Markéty a Velké náměstí ve Strakonicích, vyvolala diskuzi ohledně financování. Mezi veřejností se objevují hlasy, že radnice by měla bezmála půl miliónu korun využit raději na potřebnější projekty. Skutečnost je ale taková, že náklady na tuto sochu jsou již součástí dotace plynoucí z Integrovaného plánu rozvoje města a tudíž nemohou být použity k jinému účelu. (reg)

Psí útulek poskytl azyl sedmi štěňatům

Do psího útulku ve Strakonicích přibylo rovnou sedm štěňátek. To je největší počet psů, který se kdy do útulku dostal najednou. Čtyři holky a tři kluky křížence německého ovčáka kdosi zanechal v pátek 16. července u zadní branky areálu psího útulku. Štěňata, kterým je nyní asi šest týdnů, se do nových domovů podívají nejdříve za čtrnáct dnů. V současnosti je ve strakonickém útulku umístěno 24 psů. (reg)

Čelakovského ulice je na týden uzavřená

V rámci rekonstrukce Velkého náměstí dojde k úplné uzavírce ulice Čelakovského v termínu od 26. července do 1. srpna. Bude zde pokládán nový povrch komunikace. Křižovatka s ulicí Na Stráži zůstane průjezdná. (reg)