Listopad 2010

Komunitní plán zvýší kvalitu sociálních služeb

Přehraj video
Poskytování sociálních služeb na Strakonicku by se mělo v dohledné době ještě zkvalitnit. Přispěje k tomu takzvaný komunitní plán. Na Strakonicku ještě podobná akce neproběhla, tudíž komunitní plánování sociálních služeb je zde jakýmsi pilotním projektem. Jeho cílem je především zmapovat sociální služby v dané oblasti, zjistit potřeby klientů a přispět k udržení a rozvoji poskytovaných služeb.

Pivovar pokračuje v modernizaci

Přehraj video
Další část modernizace má za sebou Měšťanský pivovar ve Strakonicích. V těchto dnech se totiž podařilo završit rekonstrukci stáčírny lahví. Dlouhodobou obnovu technologie zahájil strakonický pivovar už vloni, když pořídil speciální kompresor s bezolejovým promazáváním.

Protiletadlový raketový oddíl oslavil 60 let existence

Přehraj video
Dvě stě padesátý první protiletadlový raketový oddíl, který má sídlo ve strakonických Lipkách, si minulý týden připomněl šedesáté výročí svého založení. Při této příležitosti byla rozdána třicítka pamětních odznaků.
Protiletadlový raketový oddíl působí ve Strakonicích od roku 1985. Jeho cesta na jih Čech byla poněkud krkolomná. Po založení v Hluboši u Příbrami působil také v Písku a Lešanech. Dnes je tento oddíl součástí 25. protiletadlové brigády, která rovněž sídlí ve Strakonicích.
"V současné době je to poslední oddíl svého druhu z bývalého protiletadlového raketového vojska Armády České republiky," zdůraznil zástupce velitele brigády Dalibor Zvonek.

Český červený kříž ocenil dárce krve

Přehraj video
Padesátka lidí nejrůznějšího věku a povolání ze Strakonicka zaplnila minulý týden Rytířský sál strakonického hradu. Jedno měli ale společné. Všichni se aktivně účastní bezpříspěvkového dárcovství krve nebo tuto aktivitu podporují. A za to byli slavnostně oceněni.

Na Strakonicku je registrována téměř tisícovka dárců

Český červený kříž Strakonice vloni registroval 924 dárců, což je proti roku 2007 o dvě stě více. Z lidí, kteří byli připraveni darovat krev, bylo 139 prvodárců. Pracovníci transfúzního oddělení České Budějovice, kteří přijíždějí do Strakonic přibližně dvakrát měsíčně, provedli loni 1424 odběrů. (reg)

SK Strakonice stále pomýšlí na postup, trenér však chce lepší výkony

Přehraj video
Strakoničtí fotbalisté za sebou mají půlku divizní soutěže. Přezimují sice na třetím místě tabulky, takže postup do III. ligy není nereálný, ale ke spokojenosti s předváděnou hrou má trenér František Barát daleko.

Fotbalisty čeká řada přátelských utkání

V rámci zimní přípravy sehrají strakoničtí fotbalisté až do poloviny března i několik přátelských zápasů. Tím prvním bude v sobotu 15. ledna od 10,15 hodin utkání v Písku s tamějším třetiligovým týmem. Dalšími soupeři jsou například i Příbram či Bohemians Praha. Zimní soustředění strakonického mužstva je plánováno na poslední lednový týden. (bob)

Pražskou bránu připomene mozaika na vozovce

Pražskou bránu, která byla součástí středověkého opevnění města, odkryli archeologové na krátký čas při rekonstrukčních pracích v Lidické ulici. I nadále však tento historický stavební prvek bude připomínat mozaika na vozovce, která bude vyskládána do půdorysného tvaru brány. Pamětní deska se základními informacemi bude umístěna v blízkosti nálezu. (reg)

Zvonkový průvod letos došel až na hrad

Letošní rok se pomalu chýlí ke konci a s ním nadešel i sváteční čas adventu. Ten byl ve Strakonicích zahájen v neděli 28. listopadu již tradičně Zvonkovým průvodem, který ale tentokrát končil nikoli na Palackého náměstí jako v minulých letech, ale v hradním areálu. Tam se také rozsvítil vánoční strom. (reg)

Základní umělecká škola připravila adventní koncert

K bohaté předvánoční nabídce v oblasti kultury přispěje i Základní umělecká škola Strakonice, která připravila tradiční adventní koncert. Ten se uskuteční ve středu 1. prosince v Městském domě kultury, tentokrát již od 17 hodin. (bob)