Květen 2011

Ve Strakonicích proběhla celoplošná deratizace

Přehraj video
Po pěti letech se ve Strakonicích opět prováděla celoplošná deratizace. Pokládání nástrah trvalo měsíc.

Zájemci mohou žádat o dotaci na opravu bytových domů

Město Strakonice vyhlašuje Výzvu k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Strakonice. Výzva se týká regenerace bytových domů ve vymezené zóně. Úplné znění výzvy naleznete na stránkách www.strakonice.eu - záložka Město, Projekty města, IPRM a v červnovém Zpravodaji města Strakonice. Žádosti je možné podávat od 1. června do 2. září. (reg)

Na Střele vznikne nový chodník i s veřejným osvětlením

Přehraj video
Obyvatelé příměstské části Střela u Strakonic se po čtyřech letech konečně dočkali. Od autobusových zastávek nebudou muset chodit domů po silnici a ve tmě. Město vybuduje vedle komunikace nové chodníky.

Kešeři na Podskalí sesbírali dvacet pytlů odpadu

Přehraj video
Odpočinková část Strakonic – Podskalí je opět o něco čistější. Úklid oblíbené přírodní části města nedávno zorganizovali vyznavači geocachingu. Z Podskalí odnesli dvě desítky pytlů s odpadky.
Geocaching neboli turistika s cílem je v poslední době stále oblíbenější volnočasová aktivita. Vyznavači této činnosti, takzvaní „kešeři“, hledají schránky ukryté na zajímavých místech podle GPS souřadnic udaných na internetových stránkách. „Hlavní cíl geocachingu je podívat se do zajímavých míst a vytáhnout lidi do přírody, aby neseděli, hlavně děti, pořád u počítače,“ přiblížil význam této aktivity jeden z organizátorů úklidu Petr Pacholíček.

Koncert představil úspěšné žáky ZUŠ Strakonice

Přehraj video
Velmi úspěšné období má za sebou Základní umělecká škola Strakonice. Její žáci získali řadu ocenění na nejrůznějších soutěžích, od okresní úrovně až po celostátní kola.
Květnový koncert strakonické „zušky“ představoval jedinečnou možnost k bilancování pomalu končícího školního roku. Diváci v domě kultury mohli zhlédnout více než dvě desítky vystoupení. Převažovali muzikanti a zpěváci, ale svoje umění předvedli rovněž tanečníci a žáci literárně dramatického oboru. Atmosféru kulturní akce navíc dotvářela dílka studentů výtvarného oboru.

Hokejisté nebudou hrát II. ligu

Přehraj video
Hokejový klub HC Strakonice má nové složení výboru. Jeho členové potvrdili, že situace v klubu je ekonomicky stabilizovaná, ale II. liga mužů se ani tentokrát na Křemelce hrát nebude.

Děti závodily v atletickém čtyřboji

Přehraj video
V atletickém areálu na Sídlišti ve Strakonicích bylo minulý týden neobvykle živo. Jednou z akcí, které se zde konaly, bylo krajské kolo atletického čtyřboje žáků základních škol praktických a speciálních.

Stavba v nemocnici získala cenu PRESTA

Dostavba jižního křídla Pavilonu operačních oborů v Nemocnici Strakonice získala prestižní cenu PRESTA. Strakonická nemocnice dostala ocenění za účelně a funkčně vyřešenou i provedenou stavbu, která je přívětivá k okolí a zejména k pacientům a uživatelům. Podle odborníků se jedná o jasnou architektonickou koncepci podepřenou specifickým konstrukčním návrhem. Soutěžní přehlídka PRESTA se koná vždy jednou za dva roky a prezentují se zde dokončené stavby v tomto období na území Jihočeského kraje. (reg)

Na silnicích Strakonicka zemřel další člověk

Další smrtelná dopravní nehoda na Strakonicku se odehrála v pátek 20. května. Dva osobní automobily se čelně srazily na křižovatce nedaleko Miloňovic. Na místě zemřel 69 letý řidič osobního automobilu, který přijížděl ve směru od Nové Vsi. Muž neměl zapnuté bezpečnostní pásy a nárazem utrpěl zranění hlavy. Posádka druhého vozu vyvázla s drobnými poraněními. Příčinu dopravní nehody vyšetřují policisté. (reg)

Kniha přibližuje Jana III. z Rožmberka

Jan III. z Rožmberka je název nové publikace strakonické historičky Simony Kotlárové – Ulčové. Kniha s podtitulem Generální převor Johanitského řádu v Čechách a vladař Rožmberského domu přibližuje výraznou osobnost českých dějin, která významným způsobem ovlivnila i stavební vývoj strakonického hradu. Simona Kotlárová na publikaci o Janu III. z Rožmberka pracovala asi rok. Je to její třetí kniha na historické téma. (bob)