Červenec 2011

STTV 30. týden 2011

See video

Bodový systém zeštíhlí a zpřísní, často až na sedm bodů

Přehraj video
Novela silničního zákona od 1. srpna upravuje kromě jiného i bodový systém. Zvyšuje se počet bodů za nepoužití pásů či neposkytnutí první pomoci. Ruší se jednobodové a šestibodové sankce. Za vypnutá světla už trestné body nezískáte. Ale každého, kdo od srpna nasbírá dvanáct bodů, čeká psychologické vyšetření. Počet bodovaných přestupků v dopravě se za pár dní sníží, a to ze 43 na 27. Z toho se ale v deseti případech sankce zpřísňují, často až na sedm bodů: jako za neposkytnutí první pomoci.

Začaly přípravy na vybudování protipovodňové ochrany města – ošetřuje se lipová alej

Přehraj video
Lipová alej v Nábřežní ulici ve Strakonicích právě prochází ozdravnou kúrou. Kvůli blížící se výstavbě protipovodňové ochrany města čekají stromy zabezpečovací opatření, která by měla zabránit jejich poškození v průběhu stavby. Alej na nábřeží řeky Otavy tvoří třicítka lip velkolistých, jejichž stáří je odhadováno zhruba na šedesát až osmdesát let. Toto stromořadí je vedeno jako významný krajinný prvek. Stavební práce na opěrné stěně, která bude součástí protipovodňové ochrany města by mohly stromy poškodit. Proto bylo již v projektové dokumentaci pamatováno na jejich ochranu a součástí stavby je i jejich zabezpečení. V průběhu minulého týdne byly ošetřeny koruny stromů.

Plavecká akademie pro hendikepované se ve Strakonicích koná již po devatenácté

Přehraj video
Již po devatenácté patří část léta na plaveckém stadiónu Na Křemelce ve Strakonicích handicapovaným sportovcům. Občanské sdružení Kontakt bB zde po tři týdny pořádá takzvanou plaveckou akademii, která je určena pro osoby s tělesným postižením. Plave se pro radost i v rámci přípravy na mezinárodní závody. Plavání neodmyslitelně patří k létu a slunečným dnům. Plavecké léto Kontaktu bB je již po devatenáct let spjato se Strakonicemi. Letos se třítýdenního programu zúčastní více než sto sportovců, kteří jsou podle věku rozděleni do tří turnusů. Každý týden se také na závěr koná plavecká zkouška – Strakonice Cup, která ukáže pokrok dosažený pilným tréninkem uplynulých dnů.

Nohejbalisté otevřeli nové hřiště a trénují na letním soustředění

Přehraj video
Nohejbalisté ze Strakonic ani o prázdninách nezahálejí. Ti dospělí slavnostně otevřeli nově oplocené hřiště ve strakonické čtvrti Habeš a malí sportovci pilně trénovali na letním soustředění v Radomyšli. Ještě před šesti lety se ve Strakonicích hrála nohejbalová extraliga. Ta tu vydržela zhruba tři roky. Poté začal pomalu nohejbalový areál chátrat a místo nejvyšší soutěže se zde hrál krajský přebor. V poslední době, když přišly prudké deště, nedalo se na hřišti v Habeši vůbec sportovat.

Každý třetí řidič s 12 trestnými body vůbec nevlastní řidičský průkaz

Za volant usedá hodně lidí, kteří vůbec nevlastní řidičské oprávnění. Pro představu – na Strakonicku a Volyňsku dosáhlo hranice dvanácti trestných bodů 126 lidí, ale čtyřicet z nich nebylo držiteli řidičského průkazu. Jedna třetina všech vybodovaných motoristů jsou tedy neřidiči. A ještě jedno upozornění. Nejpozději do konce příštího roku si musí vyměnit řidičský průkaz každý, jehož doklad byl vydán v roce 2001 nebo 2002. (mav)

Stavební práce na mostě Jana Palacha působí komplikace v dopravě

Na křižovatce u kina Oko je v těchto dnech velmi rušno. Důvodem je zúžení vozovky na mostě Jana Palacha pouze do jednoho pruhu. Toto omezení způsobuje zejména v době mezi 13 a 16 hodinou dopravní komplikace. Auta se nemohou do jednoho pruhu srovnat a proto zůstávají často stát na svých místech, i když na semaforu svítí zelená. Kolony se tvoří především směrem k teplárně a přesahují mnohdy i celou ulici Komenského. Doporučujeme proto řidičům, aby v krizových hodinách využili pro průjezd městem jinou cestu. (rad)

Mince v hradní studni lákají výtržníky

Poslední dobou se rozmáhá výtržnost na strakonickém hradě a to v podobě lovení mincí ze zdejší studny. Návštěvníci do ní házejí drobné pro štěstí a mládež se je následně pokouší vylovit pomocí magnetu připevněného na tyči. Městská policie zaznamenala v poslední době tři případy, pokaždé měli ale výtržníci smůlu, protože je viděla městská kamera. (reg)

Dům s pečovatelskou službou má nová pravidla a vyšší nájem

Rada města Strakonice schválila nová pravidla pro pronájem bytů v domě s pečovatelskou službou v Rybniční ulici. Novinkou je bod, který říká, že senior musí být minimálně šest měsíců před podáním žádosti o tento byt uživatelem některé sociální služby. Zároveň se zvyšuje nájemné v těchto bytech a to z necelých 17 Kč na 50 Kč za metr čtvereční. Město Strakonice vlastní 77 bytů v domě s pečovatelskou službou. (reg)

Stoletá alej v Radomyšli přečkala bouřky bez úhony

Letošní silné bouřky prověřily stav stromořadí v Radomyšli po ukončené revitalizaci. Aleje, vedoucí od kostela sv. Jana Křtitele do Radomyšle a k židovskému hřbitovu, přečkaly bouřky bez poničení. Stromy dosahují stáří až 250i let, jsou odborně prořezané a mají větve přitažené lanovými vazbami, které si vyžádají revizi po deseti letech. Záchrana stromořadí trvala tři roky, dokončena byla loni a náklady činily půldruhého milionu korun. Dotaci ve výši 90 % uznatelných nákladů poskytl Operační program Životního prostředí. (mav)