Leden 2012

Vysílání STTV 5. týden 2012


Podzemní prostory u strakonického hradu budou zbaveny nebezpečných látek. Zápisy do mateřských škol se letos konají se čtvrtletním předstihem. Rok dudáka ve Strakonicích zpestří řada společenských i kulturních akcí ....

Podzemní prostory u strakonického hradu budou zbaveny nebezpečných látek


Ještě letos se podaří vyřešit poslední vážný problém, který se vyskytl v městské části hradního areálu ve Strakonicích. Sklepní prostory u zahradního domku budou zbaveny stovek tun kontaminované zeminy.
Rozsáhlé podzemní prostory, které se nacházejí ve svahu nad hradním příkopem ve Strakonicích, desítky let ukrývají nebezpečné dědictví nezodpovědného nakládání s chemickými látkami. Objekt, který pamětníci nazývají příznačně Jedárna, totiž v minulosti sloužil jako sklad agrochemikálií a tamější prostory byly v průběhu let zamořeny jedy unikajícími z nezajištěných rezivějících sudů.„Průzkumnými pracemi byly zjištěny dva charaktery znečištění. Byly to uložené nebezpečné odpady a dále znečištění podlah v jednotlivých objektech, zejména arzenem a organickými chlorovanými pesticidy,“ vysvětlila Radka Mrkvičková z Městského úřadu Strakonice.

Zápisy do mateřských škol budou letos s čtvrtletním předstihem


Město Strakonice za posledních pět let navýšilo kapacitu mateřských školek o 167 míst. Počet matričně evidovaných dětí ale ukazuje, že by od září mohl vzniknout nedostatek o velikosti jedné třídy. To je důvod, proč se letošní zápisy konají se čtvrtletním předstihem. Strakonické mateřské školy v současné době nabízejí místa pro 873 dětí. Statistické odhady ukazují, že by pro příští rok mohl vzniknout deficit 27 míst, a to i přesto, že radnice za posledních pět let kapacitu školek navýšila o 167 míst.

Strakonický Rok Dudáků odstartuje na svatého Valentýna


Na svátek zamilovaných 14. února odstartují Strakonice tzv. Rok dudáků. V tento den bude uvedeno promo k letošnímu jubilejnímu XX. Mezinárodnímu dudáckému festivalu v Českém rozhlase v Českých Budějovicích. Rok Dudáka přinese do našeho města nespočetně kulturních i společenských akcí. Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích v letošním roce oslaví své životní jubileum. Bude se konat již po dvacáté. Proto Město Strakonice prohlásilo rok 2012 právě rokem tohoto festivalu.

Suverénním vítězem halového turnaje je tým Petráškova pramene


Spoustu nelítostných bojů, dramatické okamžiky, krásné kombinace zakončené góly, ale i výborné individuální výkony. To všechno přinesla seniorská část fotbalového halového turnaje firmy Ekonomické služby – BH, který se hrál ve Strakonicích. Suverénním způsobem si pro celkové prvenství ve 14. ročníku fotbalového halového turnaje zápas od zápasu kráčel tým Petráškova pramene. Jeho dres oblékla řada známých hráčů, jako například Tisot, Slabý, Mára, Blažek, Dohanič, Vašek nebo Sládek.

Představení Zdeňka Izera navštívil talentovaný obdivovatel

Nevidomý dvanáctiletý chlapec z Újezdu u Vodňan, Karel Leskovec, který je výjimečně hudebně nadaný a zvítězil v soutěži České televize Zlatý oříšek, má kromě hudby rád i divadlo, recitování a imitátory. Proto pro něj a jeho asistentku Evu Markovou, která se chlapci věnuje nad rámec svých povinností, zajistilo vedení kulturního střediska ve Strakonicích bezplatné vstupné na představení Zdeňka Izera. To se konalo minulý týden a bylo vyprodané. A populární imitátor si s talentovaným Karlíkem dal dostaveníčko v divadelní restauraci. (mav)

Nehodovost na Strakonicku provází alkohol a drogy

Nehodovost na Strakonicku se od počátku roku zatím obešla bez smrtelného zranění. Co ale dopravní policisty pořád trápí, jsouhavarující podnapilí řidiči. Za posledních čtrnácti dní je u nehod přistihli třikrát. U jednoho motoristy – lékaře dokonce zjistili přítomnost drogy v těle, konkrétně amfetamin. (mav)

Pachatel se vrátil na místo činu v nesprávný čas

Neuvěřitelná náhoda minulý týden vedla k objasnění krádeže drahých fotoaparátů. Zrovna v době došetřování několik týdnů staré krádeže v prodejně elektra se pachatel ještě s komplicem vrátil na místo činu, kde opět kradl. Doslova za ruku ho při ní chytil zkušený kriminalista, který se právě vyskytoval na prodejně. Celková škoda u obou provinění přesahuje 25 tisíc korun a pachatel je známý recidivista. (mav)

Nejlepším sportovcem je Roman Častoral

Nejlepším sportovcem okresu Strakonice za loňský rok se stal rallycrossový jezdec z Katovic Roman Častoral. Vyhlášení výsledku ankety, kterou pořádá Strakonický deník, agentura ČOK-CZ a město Strakonice, se konalo ve strakonickém Domě kultury. V kategorii kolektivů dospělých zvítězily basketbalistky Strakonic a titul trenérka roku získala Marcela Krämerová, která právě strakonické košíkářky vloni převedla ke dvěma bronzovým medailím. S podrobnými výsledky a průběhem galavečera vás seznámíme v obsáhlejší reportáži příští týden. (bob)

Výsledky premiérové ankety Sportovec Strakonicka

Vlastní anketu Sportovec Strakonicka letos vyhlásil i regionální týdeník, slavnostní předávání cen se konalo 20. ledna. V premiérové anketě rozhodovalo o pořadí sportovců padesát osobností. Talentem a zároveň sportovcem s absolutně největším počtem bodů se stal házenkář Roman Marienka. V dospělých zvítězila basketbalistka Zora Škrabalová. Trenérkou roku komise zvolila Marcelu Krämerovou. Hlasovali i čtenáři, kteří za nejsympatičtějšího sportovce vybrali Terezu Třeštíkovou, která se věnuje westernové jízdě na koni. (mav)