Červen 2012

Vysílání STTV 26. týden 2012

See video

Strakonická nemocnice musí šetřit, menší budou i výplaty. Muzeum středního Pootaví připravilo cyklus akcí nazvaný Léto pod Rumpálem. Vodní pólisté Fezka Strakonice se už poosmé radují z mistrovského titulu ...

Vedení nemocnice přistoupí ke snižování mezd


Jednání ve strakonické nemocnici ohledně snižování počtu zdravotních lůžek zatím nejsou u konce. Provádí se personální audit, na jehož konci se přistoupí ke snižování platů všech pracovníků nemocnice.
Na konci roku 2011 jsme informovali, že vedení nemocnice ve Strakonicích čeká náročný rok ohledně vyjednávání o zachování dosud poskytované zdravotnické péče. Podle ředitele Tomáše Fialy se podařilo najít úsporná opatření. Gynekologie má mít o tři lůžka méně, chirurgie o šest a dětské oddělení o jedenáct. Tato čísla se ale neshodují s těmi, jaká požadují zdravotní pojišťovny. „Názory zdravotních pojišťoven jsou výrazně vyšší. Celkově zatím zdravotní pojišťovny prosazují snížení stavu o šedesát čtyři lůžek,“ řekl Tomáš Fiala, ředitel Nemocnice Strakonice.

Zeď slouží jako galerie pod širým nebem


Ekologické hrátky na Podskalí a Art wall za Rennerovými sady mají jedno společné. Stojí za nimi skupina, která se pojmenovala neformálně - Jsme Strakonice. Pokud lidem v ní nadšení vydrží, můžeme se do budoucna těšit na další zajímavé projekty.
Ekologické hrátky na Podskalí zrealizovala sdružení Jsme Strakonice a Sunshine cabaret
8. června. Nákup solárních hraček financoval sponzor, od nějž ovšem celý nápad pocházel. „Oslovila nás slečna z firmy ve Strakonicích, zda bychom připravili nějakou vzdělávací ekologickou akci, a že by byla podpořena finančně právě touto firmou. Takže jsme dali dohromady ekologicko - vzdělávací projekt pro děti,“ vysvětlila Jana Havlíčková ze sdružení Jsme Strakonice.

Rumpálování vystřídal nový program - Léto pod Rumpálem


Tradiční řemeslné trhy s bohatým doprovodným programem nazvané Rumpálování se letos ve Strakonicích neuskuteční. Místo nich připravilo Muzeum středního Pootaví cyklus akcí nazvaný Léto pod Rumpálem.
Plakáty s novým logem jsou v těchto dnech k vidění na výlepových plochách ve Strakonicích. Pod jeho hlavičkou už se například konal Triptych tří středověkých královen a také Letně podvečerní koncerty v kapitulní síni. „Léto pod Rumpálem je soubor kulturních akcí nejrůznějších žánrů. Jde o divadlo, taneční i hudební vystoupení, koncerty vážné hudby a podobně,“ uvedla Lucie Kupcová z Muzea středního Pootaví Strakonice.

Vítězem Pootavského sedmiboje se staly Novosedly


Hraj si a nezlob! Takové je motto Pootavského sedmiboje, který se v polovině června konal už pošesté, tentokrát v Horním Poříčí na Strakonicku. A o zábavu tu rozhodně nebyla nouze.
Tradiční klání týmů z Volenic, Střelských Hoštic, Kladrub, Štěchovic, Novosedel, Katovic a Horního Poříčí zahájil velkolepý pochod všech zúčastněných týmů. K nim se na poslední chvíli ještě přidali házenkáři z Hofenu, partnerského klubu strakonických házenkářů, s nimiž Jihočeši o víkendu sehráli přátelské utkání. A i když německé družstvo závodilo mimo oficiální soutěž, zahanbit se rozhodně nenechalo a navíc dodalo hrám v Poříčí doslova mezinárodní rozměr.

Vodní pólisté získali osmý titul mistra České republiky


Další zlato si do bohaté medailové sbírky přidali vodní pólisté Fezka Strakonice. O zisku osmého mistrovského titulu rozhodli už v prvním domácím finálovém zápase. I tak se ale bojovalo až do poslední minuty.

Vítězná jízda gymnazistek skončila až ve finále


Atmosféra, kterou by mohl závidět kdejaký světový šampionát, panovala v pondělí 18. června ve sportovní hale ve Strakonicích. Tak bouřlivě studenti místního gymnázia povzbuzovali své spolužačky v celorepublikovém finále středoškolského turnaje o Pohár ministra školství v basketbalu. Tam se Strakonice probojovaly poté, co byly nejlepší na nedávném turnaji Top Západ v Klatovech.

Tisk zpravodaje se zatím měnit nebude

Výběrové řízení na nového dodavatele městského zpravodaje ve Strakonicích bylo zrušeno, jelikož nabídky nesplnily to, co od nich radní očekávali. Cílem totiž bylo radniční noviny zlevnit a také zkvalitnit tisk fotografií. Zpravodaj včetně roznášky město stojí zhruba 400 000 ročně. (mav)

Židovský hřbitov je přístupný veřejnosti

Židovský hřbitov u Strakonic je přístupný veřejnosti. Ačkoli se jeho brány zamykají, milovníci židovské historie mají možnost vyzvednout si klíče v městském informačním centru, kde pouze složí vratnou dvousetkorunovou zálohu. Hřbitov se nachází u silnice na Pracejovice a založen byl v 17. století. (mav)

Blesk zničil část plynovodu

Kvůli silné bouři uprostřed minulého týdne vyjížděli jihočeští hasiči k více než stovce mimořádných událostí. Také na Strakonicku způsobil jediný úder blesku významnou škodu, a to pět milionů korun, když v noci poničil část plynovodu u Chrášťovic poté, co se plyn vzňal. Nikdo nebyl zraněn, hasiči však museli 25 kilometrů potrubí odtlakovat. Palivo nechali v místě výbuchu vyhořet a ráno po poklesu tlaku se podařilo unikající plyn zastavit. (mav)