Srpen 2012

Vysílání STTV 35. týden 2012

See video

Strakonice již podvacáté hostily účastníky Mezinárodního dudáckého festivalu. Na Káním vrchu vzniklo nové centrum odpadového hospodářství. Trať Strakonického běhu 21. srpna letos zdolal rekordní počet atletů ...

Strakonice hostily účastníky dudáckého festivalu


Strakonice se po dvou letech opět staly světovým centrem folklóru. Jihočeské město na Otavě minulý týden hostilo účastníky mezinárodního dudáckého festivalu. Ten se konal již podvacáté.

Strakonice budou mít nové centrum odpadového hospodářství


Obyvatelé Strakonic budou moci už na podzim využívat nový sběrný dvůr. Ten město nechalo vybudovat v lokalitě Kání vrch. Nedávno bylo nové centrum odpadového hospodářství zkolaudováno.
Výstavba sběrného dvora, který leží v průmyslové zóně na severovýchodním okraji Strakonic, trvala přibližně rok. Celkové náklady činily bezmála 21 miliónů korun, z toho téměř 15 miliónů pokryla dotace z Evropské unie, necelý milión poskytl Státní fond životního prostředí a více než pět milionů na tuto stavební akci uvolnilo město Strakonice. Nyní pouze zbývá sběrný dvůr vybavit různě velkými nádobami a kontejnery. Centrum odpadového hospodářství pak začne fungovat ještě na podzim. „Dvůr by měl být v provozu od prvního listopadu letošního roku,“ upřesnil Jaroslav Brůžek z Městského úřadu Strakonice.

V hrobce maltézských kněží pracují restaurátoři


Kaple sv. Vojtěcha na strakonickém hřbitově prochází ozdravnou kúrou. Většinu nákladů na opravu této památky pokryje státní dotace.
Rekonstrukce zchátralého objektu spočívá v opravě střechy, vnitřních omítek i vnějšího pláště. Opravené budou i kamenné části kaple, okna a vstupní mříž. Další úpravy zajistí odvětrávání vlhkosti. Stavební i restaurátorské práce, které provede odborná firma, budou stát přibližně 1,3 milionu korun. Protože se městu Strakonice podařilo získat dotaci z ministerstva kultury, uhradí jen asi 13 procent nákladů. Rekonstrukce bude hotova do konce letošního října.

Na trať Strakonického běhu se vydal rekordní počet atletů


Už poosmnácté 21. srpna přesně v 18 hodin na trať vyrazili účastníci Strakonického běhu. Členitá trať navzdory horkému počasí přilákala rekordní počet závodníků.

Letošní sezóna se mladým tenistům povedla


Strakoničtí tenisté si získávají dobré jméno i mezi mládeží. Například starší žáci v týmové soutěži postoupili mezi jihočeskou elitu a klub v této věkové kategorii nedávno uspořádal velký turnaj jednotlivců.

Prostředí v učebnách vyhovuje normám

Pracovníci Státního zdravotního ústavu provedli v průběhu srpna měření v obou strakonických školách, jejichž interiéry byly v létě speciálně vyčištěny od azbestových a minerálních vláken. Měření na základní škole Poděbradova i základní škole Dukelská probíhala ve dvou dnech, vždy desetkrát pro každou školu a prokázala, že vnitřní prostředí obou školních areálů je v pořádku. Hodnoty azbestu, které byly měřeny v učebnách i na chodbách, jsou více než čtyřikrát menší než je přípustný limit vláken na metr krychlový. (bob)

Blíží se otevření nové základní školy

Slavnostně otevřena bude v pondělí 3. září nová Základní škola Povážská ve Strakonicích. Po loňském zahájení provozu na prvním stupni byl také objekt druhého stupně a tělocvičny převeden do režimu předčasného užívání. Jde o mimořádně významnou investici, která je druhou největší v novodobé historii města. Z městského rozpočtu bylo na novou školu dosud vyplaceno 314, 5 milionu korun. Moderní školní komplex s maximální kapacitou 540 žáků nahradil již zcela nevyhovující provizorní montované objekty ze 70. a 80. let minulého století. (bob)

Ulice bude neprůjezdná až do konce srpna

Část ulice Krále Jiřího z Poděbrad ve Strakonicích, v níž se buduje teplovod, zůstává zcela neprůjezdná až do 31. srpna, tedy o jedenáct dnů déle než se původně předpokládalo. Dopravní omezení platí v úseku od ulice Plánkova ke vjezdu do areálu odboru dopravy městského úřadu. (bob)

Přes náměstí by mohl jezdit minibus


Minibus pro 29 cestujících by se již brzy mohl stát součástí vozového parku městské hromadné dopravy ve Strakonicích. Vozidlo je pro své menší rozměry vhodné k transportu přes Velké náměstí. Úspornost provozu oproti klasickému autobusu zase minibus předurčuje k využívání mimo dopravní špičku. Plánované trasy městské hromadné dopravy ve Strakonicích již počítají se zastávkou na Velkém náměstí. Tu v současnosti postrádají zejména starší cestující. (bob)