Červenec 2013

Fotografie spojené s adrenalinem na kolečkách

See video

Strakonická ulice Želivského se minulý týden zaplnila mladými lidmi, kteří teď v létě zaměnili sjezdovky za silnice. Místo snowboardu jezdí na různých prknech s kolečky. „Je to spousta lidí, spíš kluků, kteří nechtějí sedět doma a prostě se vydali ven. V létě jim chybí sníh, a tak freebord je vlastně náhrada snowboardu. V létě chybí sjezdovka, tak jedeme na silnice a tam takhle blbneme,“ říká organizátorka akce Markéta Nováková.

Na hradě byl Festival řemesel

See video

Festivalem řemesel vyvrcholil v pátek 19. července na II. nádvoří strakonického hradu vzdělávací projekt Doma na venkově. Pro obyvatele Strakonicka a Písecka ho organizoval Otavan – spolek pro kulturu, ekologii a vzdělávání. Udělat dobré březové koště, aby se při zametání nerozpadlo, chce fortel, který má třeba paní Blanka Matoušková z Radomyšle. Její metličky a košťata plní různé funkce od ryze užitné až po výchovnou. Nadýchanou krásu z krajek umí Věra Landsingerová ze Strakonic.

Zelený experiment v centru města

See video

Strakonice začíná zviditelňovat také městská zeleň, a to díky výzkumnému projektu Zahradnické fakulty v Lednici na Moravě, který probíhá přímo v ulicích města. Na kruhovém objezdu u Fezka jsou již k vidění letničkové záhony z přímého výsevu. "Jedná se o směs letničkových květin, taková polní a luční květena. Je to vlastně pokus Zahradnické fakulty v Lednici, kde paní docentka Kuťková zkouší nové směsi výsevu a Strakonice se pro tuto akci propůjčily," vysvětlil Jaroslav Brůžek z odboru životního prostředí.

STRAKONICKÁ TV: Zpravodajství 31/2013

See video

Mezinárodní fotografická výstava Žena 2013 byla otevřena v Maltézském sále strakonického hradu. V centru Strakonic se odehrává zajímavý zahradnický experiment. Festivalem řemesel vyvrcholil vzdělávací projekt Doma na venkově.

Mezinárodní výstava Žena 2013 potrvá do konce srpna

See video

Ve Strakonicích proběhl 14. ročník mezinárodního fotografického bienále s názvem Žena 2013. Porota posuzovala na dva a půl tisíce snímků od autorů ze 46 zemí. Ceny se udělovaly v několika kategoriích. V kategorii barevné fotografie získal zlatou medaili Jozef Danyi z Bruntálu, který své fotografie vytváří zvláštní technikou na tzv. otevřenou clonu.

Vysílání STTV 30. týden 2013

See video

Strakonickou galerii pod širým nebem si lidé chválí. Na štěkeňském zámku se odehrál romantický příběh. Pracejovičtí organizují turnaje v malé kopané už šestnáct let.

Lidé si oblíbili galerii pod širým nebem


Strakonická zeď v Želivského ulici naproti Euroškole se díky několika mladým lidem proměnila v galerii pod širým nebem. Už rok a půl láká kolemjdoucí chodce ke zpomalení, aby si mohli prohlédnout dosud nepublikovanou tvorbu zajímavých regionálních autorů – fotografie nebo kresby, ale také si třeba přečíst hezké básničky. ArtWall – volně přeloženo „umění na zdi“ inspirovalo pětičlennou skupinku lidí pocházejících ze Strakonic. Jsou mezi nimi učitelé, architekti, divadelníci. Někteří ve městě žijí trvale, druzí přijíždějí pouze na víkendy.

Romantické odpoledne na štěkeňském zámku


Romantické odpoledne v areálu štěkeňského zámku první červencovou sobotu opět připravili členové strakonické Skupiny historického šermu Vendetta. Do Štěkně se vrátili už popáté. Vlastně pošesté, započítáme-li nultý ročník, na který si vedoucí skupiny Tomáš Jiřík přivezl právě narozenou dceru Markétku rovnou z porodnice. Členové Vendetty si prostředí štěkeňského zámku oblíbili, ale dokud si na romantická odpoledne nevydělají peníze jinde, nedělají je. Společná vystoupení s pozvanými hosty něco stojí a oni nechtějí riskovat, že potřebnou finanční částku vyberou jenom od platících diváků.

Fotbal se v Pracejovicích nevzdává


Turnaje v malé kopané organizují v Pracejovicích každé léto už šestnáct let. Fotbalisté z blízkého i vzdálenějšího okolí s nimi počítají jako se samozřejmou věcí, i když na letošní turnaj, který se konal 6. července, přijelo pouze šest mužstev. Pracejovičtí ovšem pamatují doby, kdy se mezi dvěma házenkářskými brankami na malém hřišti o velikosti 40 x 25 metrů prohánělo také čtyřiadvacet týmů. Do roku 2006 hrály o pohár starosty obce Františka Míška, který byl zároveň dlouholetým členem tamního sportovního klubu a později předsedou.

Konsolidace úvěrů nezabrzdí příští investice, které město plánuje a potřebuje

Strakonické zastupitelstvo na svém červencovém jednání schválilo výběr peněžního ústavu na poskytnutí bankovních služeb k refinancování stávajících úvěrů města. O možnosti konsolidace úvěrů byli zastupitelé informováni již před půl rokem na prosincovém zasedání. Výběrové řízení na poskytovatele služby proběhlo v červnu 2013. Zúčastnily se ho tři peněžní ústavy. V konkurenci České spořitelny a ČSOB byla jako nejvýhodnější vyhodnocena nabídka Komerční banky.