Prosinec 2013

Zpravodajství STTV - 1. týden 2014

See video

Mateřská škola Lidická dostala nový energeticky úsporný kabát. Policistům na Strakonicku se podařilo zvýšit objasněnost trestných činů. Strakoničtí hokejisté si vylepšili postavení v tabulce krajské ligy.

Mateřská škola dostala novou podobu


Hezký dárek k Novému roku dostaly děti, paní učitelky a další pracovnice mateřské školy Lidická ve Strakonicích. Po tříměsíční rekonstrukci se mohou těšit z moderně vyhlížejících a přitom energeticky úsporných školních budov.
Samotným stavebním pracem na mateřské škole předcházelo vykácení několika přerostlých tújí, které narušovaly fasádu i střechu školních objektů. Následovalo pokládání nové střešní krytiny, výměna oken i vstupních dveří a zateplení obvodového pláště včetně netradičního výtvarného řešení v podobě zvířátek na motivy kreseb Josefa Čapka. Výsledkem by podle propočtů měla být především téměř padesátiprocentní úspora energie na vytápění. "Další efekt z hygienického hlediska vidíme ve zlepšení světelnosti ve třídách a ve snížení prašnosti," doplnila Miloslava Vozábalová, ředitelka Mateřské školy Lidická Strakonice.

Policisté vyřešili více trestných činů


Úspěšný rok mají za sebou policisté na Strakonicku. I když počet kriminálních činů v této části jižních Čech vzrostl, strážci zákona jich v poměru vyřešili více než v roce 2012.
Policisté působící na Strakonicku od 1. ledna do 17. prosince 2013 řešili celkem 1588 trestných činů, z toho 972 se jich podařilo objasnit, což představuje více než 61 procent. V rámci Jihočeského kraje to znamená druhý nejlepší výsledek hned po Písecku. Především to však je výrazné zlepšení oproti předchozímu roku. "V letošním roce jsme zaznamenali markantní nárůst objasněnosti trestné činnosti, a to zhruba o jedno a půl procenta, přičemž statistika je zatím ukončena k 17. prosinci 2013," uvedl Jiří Strouhal, vrchní komisař Územního odboru Policie ČR Strakonice.

Anketa: Jaký byl Váš nejsilnější kulturní zážitek?


Přelom roku bývá nejen plný očekávání toho, co nám přinese ten nový, ale také časem bilancování. Proto jsme se některých z vás zeptali na nejsilnější kulturní zážitek v uplynulém roce 2013. (puč)

Hokejisté bojují o play-off


O postup mezi nejlepší osmičku budou po Novém roce bojovat hokejisté HC Strakonice. A nebudou to mít snadné. Jejich mužstvo působící v krajské lize totiž prochází generační obměnou a v této sezóně situaci ještě komplikuje řada zranění.

Přehled nejdůležitějších událostí roku 2013


Rok 2013, který je za námi, byl ve Strakonicích bohatý na nejrůznější události. V následujícím přehledu se ohlédneme za těmi nejdůležitějšími.

Ve Strakonicích bylo koncem března slavnostně otevřeno nízkoprahové centrum Prevent. Zařízení pod názvem Cross je určeno mladým lidem ve věku 14 až 26 let, kteří jsou ohroženi sociálně nežádoucími jevy nebo se ocitli v obtížné životní situaci. Nízkoprahové centrum sídlí v prostorách bývalých dílen někdejší Základní školy Lidická.
*
Město Strakonice intenzivně jednalo s místní Tělovýchovnou jednotou Sokol o bezúplatném převodu Sokolovny. Památkově chráněná 117 let stará budova totiž chátrá a Sokolové na její údržbu nemají dostatek peněz. Ani po několika měsících jednání se však obě strany dosud nedohodly na podmínkách vlastnické změny.

Zpravodajství STTV - 52. týden 2013

See video

Většina poplatků ve Strakonicích se nezmění ani po Novém roce. Vánoční anketa prozradí, jak sváteční dny stráví někteří z nás. Basketbalisté nadělovali s předstihem, v derby porazili Písek.

Ceny poplatků se nemění, výjimkou je teplo


Pokud jde o ceny energií, nájemné a různé místní poplatky, dostávají obyvatelé Strakonic tentokrát pod stromeček většinou příjemné zprávy. Až na jednu výjimku v příštím roce nebudou muset sahat hlouběji do peněženek.

Do nového pavilonu se už přestěhovala všechna oddělení


Strakonická nemocnice definitivně završila rozsáhlou přístavbu a rekonstrukci pavilonu operačních oborů, když minulý týden do nového objektu přestěhovala všechna plánovaná oddělení. V pavilonu je tak již plně funkční gynekologická ambulance, lůžková gynekologie a porodnice včetně stanice šestinedělí. V budově dále najdete kompletní chirurgické oddělení i nově vzniklé spojené oddělení ARO – JIP, které poskytuje i pooperační péči pacientům chirurgického a gynekologicko-porodnického oddělení. V provozu jsou rovněž zrekonstruované centrální operační sály a nově vybudovaná centrální sterilizace. Hlavní vchod do pavilonu operačních oborů je z východní strany, směrem od interního pavilonu. Pacienti a návštěvníci nemocnice získají potřebné informace u nepřetržité služby ve vstupní hale. (bob)

Předvánoční pořady přilákaly stovky lidí


Stovky lidí navštívily řadu nejrůznějších akcí, které příhodným způsobem dotvářely atmosféru předvánoční doby ve Strakonicích. Výběr byl opravdu pestrý a na své si přišly všechny věkové skupiny.