Květen 2014

Zpravodajství STTV - 22. týden 2014

See video

Pod strakonickým mostem Jana Palacha se začne stavět úsek páteřní cyklostezky. Divadelní piknik ve Volyni představil kvalitní amatérské soubory z celé země. Žákovská družstva basketbalistek úspěšně reprezentovala Strakonice.

Páteřní cyklostezka bude procházet pod mostem


Cyklisté se po Strakonicích budou pohybovat bezpečněji než dosud. Možná už o prázdninách totiž pod mostem Jana Palacha dojde k propojení pravého nábřeží Volyňky s náplavkou na pravém břehu Otavy.
Z konstrukčního hlediska jde o nejnáročnější úsek strakonické páteřní cyklostezky. Ta bude nejen spojovat dvě již existující a hojně využívané cyklocesty, ale cyklistům i chodcům také zajistí bezpečný průjezd, respektive průchod městem po břehu řek prakticky bez kontaktu se silničním provozem. Část páteřní cyklostezky, která povede pod mostem, bude vyžadovat vybudování nosných mikropilotů a opěrné zdi. „Jde sice o úsek dlouhý asi 200 metrů a široký dva a půl metru, ale z konstrukčního hlediska velmi náročný,“ vysvětlila Irena Malotová z Městského úřadu Strakonice.

Město zkrášlí nové květinové kompozice


Obyvatelé a návštěvníci Strakonic se mohou těšit na nové květinové kompozice. V tomto ohledu je nejvýraznější změnou instalace tří obřích nádob, které se objevily na kruhovém objezdu u hřbitova. V nejbližších dnech na křižovatce dojde k výsadbě slunečnic, okrasné zeleniny a speciální letničkové směsi. Výsadba různých druhů letniček už nyní probíhá na dalších místech Strakonic, například u obchodního střediska Hvězda či na Velkém náměstí. Nově osázené plochy rozkvetou do barevné krásy během června a července – v závislosti na klimatických podmínkách. (bob)

Memoriál Petra Adlera podpoří nemocné děti


Chcete vidět kvalitní sport a přitom podpořit ušlechtilou věc? Přijďte se podívat do strakonické obloukové haly na 2. ročník memoriálu Petra Adlera. Turnaj se koná v sobotu 31. května a v neděli 1. června a zúčastní se ho řada ligových družstev včetně pořádajícího klubu FbC Strakonice. Výtěžek z této akce bude věnován nadačnímu fondu Dobrý anděl, který pomáhá rodinám s dětmi, jež postihlo závažné onemocnění. Memoriál Petra Adlera je zároveň vzpomínkou na hráče a trenéra florbalového klubu FbC Strakonice, který na jaře roku 2012 podlehl zákeřné nemoci. Přijďte se podívat na kvalitní florbal! Podpoříte dobrou věc!
(bob)

Žákyně vybojovaly medaile na republikových přeborech


S nadějí mohou do budoucna pohlížet příznivci ženského basketbalu ve Strakonicích. Svědčí o tom poslední výrazné úspěchy žákovských družstev.

Malí fotbalisté bojovali o E.ON cup

Do kapličky se vrátila soška sv. Jana Nepomuckého

Vikář Jan Löffelmann třetí květnovou neděli požehnal nové soše v kapličce sv. Jana Nepomuckého na strakonickém Podsrpu. Plastiku vytvořil výtvarník Milan Doubrava z Modlešovic. Světcova socha se do kapličky vrátila po 45 letech. (bob)

Nemocnice má k dispozici tablet pro handicapované pacienty

Strakonická nemocnice přichází s dalším vylepšením svých služeb. K dispozici má tablet pro dorozumívání se sluchově handicapovanými pacienty. Toto zařízení umožní komunikaci ve znakové řeči prostřednictvím vzdáleného tlumočníka. Tablet je umístěn v recepci pavilonu chirurgických oborů, odkud si jej zdravotníci ze všech oddělení v případě potřeby mohou vypůjčit. (bob)

Policisté odhalili skupinu zlodějů

Strakonickým policistům se podařilo rozkrýt rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, kterou páchala skupina sedmi mužů ze Strakonicka a Písecka. Od února do května tohoto roku se opakovaně vloupali do objektů sběrných surovin na území jižních a západních Čech. Na svědomí mají dvě desítky případů. Za tři měsíce jejich působení byla vyčíslena téměř půlmilionová škoda. Dobře organizovaná skupina se specializovala nejen na barevné kovy, které následně prodávala v dalších sběrných surovinách ve Středočeském kraji, ale i na motorovou naftu a věci pocházející z obecních úřadů. (bob)