Listopad 2020

Zpravodajství STTV - 49. týden 2020

See video

Zastupitelé města dali souhlas s využíváním strakonického letiště v Lipkách Leteckou záchrannou službou. Strakonická nemocnice se pozvolna vrací do normálních kolejí a obnovuje odložené operace. Koronavirus se nevyhýbá ani strakonickým vojákům. Ti se snaží pomoci dalším pacientům darováním krevní plazmy. Cílem revitalizace kostela sv. Prokopa je nejenom oprava, ale i snaha zvýšit návštěvnost této historické památky. Taťulda Spejbl, kterého v roce 1920 stvořil Karel Nosek podle nákresu Josefa Skupy, slaví letos sto let. Ve Strakonicích byl zahájen advent rozsvícením vánočního stromu, které mohli lidé sledovat v online přenosu přes internet.

Zpravodajství STTV - 48. týden 2020

See video

Teprve od roku 2000 si v České republice připomínáme 17. listopad jako Den boje za svobodu a demokracii. K tomuto významnému státnímu svátku se vztahují dvě historické události, které od sebe dělí půl století: demonstrace studentů a následné uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a demonstrace studentů, která odstartovala začátek sametové revoluce v roce 1989. Strakonický Měšťanský pivovar Dudák uspěl v celostátní soutěži, kterou organizuje Sdružení přátel piva. Nicméně nepříznivá ekonomická situace pivovaru prohloubená druhou vlnou koronavirové pandemie trvá. Také v letošním roce budou mít Strakonice tři vánoční stromy. Největší strom bude tradičně na Velkém náměstí, další pak na druhém nádvoří strakonického hradu a třetí na kruhové křižovatce směrem na České Budějovice.

17. listopad 2020 ve Strakonicích

See video

Představitelé města Strakonice přišli k tradičnímu místu setkání u kostela sv. Markéty, aby položili věnec a zapálili svíčky za ty, kteří pomáhali v pohnutých letech 1939 a 1989 vybojovat demokracii. Zajímavý projekt s názvem Je to venku! pak připravili pod záštitou Festivalu svobody lidé z neformální skupiny Jsme Strakonice.

Zpravodajství STTV - 47. týden 2020

See video

Už devatenáct let si v České republice připomínáme Den válečných veteránů. Letos se kvůli pandemii koronaviru vzpomínkový akt uskutečnil bez účasti veřejnosti. Neformální skupina Jsme Strakonice připravila na 17. listopad zajímavý projekt nazvaný „Je to venku“. Uskuteční se v ulicích Strakonic pod záštitou celorepublikového Festivalu svobody. Pandemie ztěžuje práci také zdravotnické záchranné službě. Zdravotníky trápí, že stále častěji vyjíždějí k pacientům, kteří dispečinku neoznámí příznaky covidového onemocnění nebo že jsou v karanténě. K takovým případům totiž musí vyjet vyčleněná sanitka s posádkou v ochranných oblecích. Mít očipovaného psa je povinností majitelů od počátku letošního roku. Jak toto nařízení dodržují pejskaři, jak zákrok probíhá a kolik takové čipování stojí, jsme zjistili na Veterinární stanici pod Kuřidlem.

Zpravodajství STTV - 46. týden 2020

See video

Radnice během nouzového stavu kvůli pandemii COVID 19 opět odpustila část nájmu živnostníkům, kteří mají provozovny v objektech města. Uniformy vyměnili za zdravotnický oblek a nasadili si ochranné pomůcky. Strakoničtí vojáci během pandemie pomáhají seniorům. Pokud vám není lhostejný život opuštěných či zatoulaných psů a koček ve vašem okolí, věnujte pozornost novému videoklipu hudební skupiny MY4. Ve věku 89 let zemřel bývalý ředitel strakonického gymnázia Ladislav Pauch. Na závěr našeho zpravodajského bloku 46. týdne se s vámi rozloučíme poselstvím katolického kněze Romana Dvořáka.

Zpravodajství STTV - 45. týden 2020

See video

Pietní akt u příležitosti státního svátku 28. října se kvůli koronaviru uskutečnil v komorní podobě. Od září platí nové nařízení města, podle kterého dochází k rozšíření zón placeného parkování. Nedávno se na parkovišti u sídliště Máj objevil zvláštní přírodní úkaz, který upoutal pozornost mnoha lidí. V tomto zpravodajském bloku se s naší kamerou ohlédneme za jedenáctým ročníkem petangového turnaje tělesně postižených. Uskutečnil se v polovině srpna ve venkovním areálu plaveckého stadionu ve Strakonicích. Ještě před vyhlášením nouzové stavu se uskutečnil jubilejní 40. ročník Běhu okolo Kuřidla, který se již dvacet let běhá jako memoriál Františka Kováře. Sportovní akci tradičně uspořádal Ski klub Strakonice.