Květen 2021

Zpravodajství STTV - 22. týden 2021

See video

Strakonická teplárna a firma Energo podepsaly minulý týden smlouvu týkající se dodávek tepla mimo jiné i pro sídliště Šumavská. Šmidingerova knihovna se pozvolna vrací k normálnímu provozu, ovšem za dodržování nezbytných hygienických opatření. Léto je za dveřmi, i když chladné počasí tomu po celý květen nenasvědčovalo. A tak jediným pádným důkazem, že se léto opravdu blíží, bylo představení nového letního piva v areálu měšťanského pivovaru. Novela zákona o zbraních, kterou připravilo ministerstvo vnitra, začala platit 30. ledna. Její součástí je i nová amnestie pro majitele nelegálně držených zbraní a střeliva. Tento generální pardon platí do letošního 31. července. V době covidové svět propojila chytlavá píseň Jerusalema a čtyřdobý jihoafrický tanec. Píseň v jazyce Zulu, která vyjadřuje touhu po záchraně, se rozšířila do světa stejně rychle jako nebezpečný virus. Kostely a modlitebny v České republice se minulý týden otevřely veřejnosti během tradiční akce Noc kostelů.

Zpravodajství STTV - 21. týden 2021

See video

Cyklostezka, která nyní vede přes Podskalí do Nového Dražejova, bude mít pokračování přes řeku Otavu směrem na Pracejovice a Katovice. Opravený navigační informační systém strakonického hradu poslouží návštěvníkům již v letošní turistické sezoně. Pozvánka na autogramiádu. „Cesta k Šumavě“ je nová kniha Ondřeje Fibicha, kterou její autor bude podepisovat v pátek 4. června ve strakonickém knihkupectví BukAbuk v ulici sv. Markéty. Sport: Fotbalisté Junioru po dlouhé koronavirové pauze opět vyběhli na hřiště. Na Křemelce v přátelském utkání hostili divizní Katovice.

Zpravodajství STTV - 20. týden 2021

See video

Rada města odsouhlasila dotace na podporu kultury. V letošním roce vyšla vstříc všem žadatelům, mezi které rozdělila celkem 650 000 korun. Nezisková organizace Prevent ve Strakonicích pracuje s dětmi, mládeží, rodiči či s drogově závislými již více než dvacet let. Její součástí je také Centrum podpory pěstounských rodin se sídlem v Bavorově ulici. První část nových protiletadlových kompletů RBS-70NG převzali příslušníci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku vloni na podzim. Novou techniku si nyní osvojují za pomoci zkušenějších kolegů. V Muzeu středního Pootaví se pozvolna rozjíždí nová sezona. Kvůli protipandemickým opatřením se právě vydaný 14. díl „Písniček, které ani čas neodvál musel obejít bez tradičního křtu za účasti veřejnosti a populárních hudebních kapel. SPORT: Pozvánka na přátelský zápas FK Junioru Strakonice.

Zpravodajství STTV - 19. týden 2021

See video

Pietní akt Na Dubovci u příležitosti sedmdesátého šestého výročí ukončení druhé světové války byl i v letošním květnu poznamenán neúčastí veřejnosti kvůli protiepidemickým opatřením. Ekoporadna při strakonické Šmidingerově knihovně uspořádala individuální úklidovou akci v přírodní lokalitě na Staré řece. Vítězům velikonoční soutěže, kterou město Strakonice vyhlásilo pod názvem "Strakonická kraslice či malované vejce", předal ocenění na Velkém náměstí starosta města Břetislav Hrdlička. Na prvomájovém festivalu jídla v Kbelnici si návštěvníci mohli objednat kulinářské speciality pouze ze svých automobilů. Důvodem byla dosud platná protiepidemická opatření na jihu Čech.

76. výročí osvobození ve Strakonicích

See video

Pietní akt k 76. výročí osvobození ve Strakonicích proběhl tradičně Na Dubovci, bez přítomnosti veřejnosti.

Přání ke Dni matek

See video

Starosta města Břetislav Hrdlička přeje všem maminkám..

Zpravodajství STTV - 18. týden 2021

See video

Ve Strakonicích se v dubnu již podruhé mohly uskutečnit farmářské trhy v době, kdy stále ještě platí přísná protiepidemická opatření. Jejich konání umožňuje vládou schválená výjimka. Strakonická společnost Dura Automotive CZ splnila slib daný při předávání tabletů strakonickým základním školám a Městskému ústavu sociálních služeb darovala tři tablety v hodnotě přes 10 000 Kč. Strakonické neformální skupiny CAN Prod, Jsme Strakonice a Sunshine cabaret vytvořily zajímavý audiovizuální projekt nazvaný 14-15 minut z Ostrova. Střední průmyslová škola ve Strakonicích ve spolupráci s neformální skupinou Jsme Strakonice uspořádala výstavu pod širým nebem, kde představila práci studentů ze školního týmu Miracle Engineers. Starosta města popřál všem maminkám k jejich svátku.