Srpen 2009

Strakonický hrad ožívá atmosférou doby dávno minulou.

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Zdeněk Junek

Atraktivním způsobem, jak přiblížit historii Strakonic, jsou noční prohlídky strakonického hradu. Letos se konaly již sedmou sezónu a na jejich přípravě se vedle Muzea středního Pootaví opět podíleli také členové skupin historického šermu a strakoničtí ochotníci.

Přestěhování pracoviště odboru dopravy usnadnilo nejen parkování

Přehraj video
Dlouhé chodby, otvory ve dveřích sloužících jako přepážky, málo prostoru, dlouhé čekací lhůty či složité parkování. Všechny tyto aspekty dávaly dohromady standardní obraz návštěvy strakonického odboru dopravy sídlící v Žižkově ulici. Tomu je však od minulého pondělí konec. Po víkendovém stěhování byl odbor přestěhován a otevřen 24. srpna v areálu bývalé Správy a údržby silnic v ulici Jiřího z Poděbrad. Nyní odbor sousedí s Policií ČR a dopravním inspektorátem. Přestěhování přináší nejednu výhodu.
„Odbor dopravy je nejnavštěvovanějším odborem městského úřadu, proto jsme zvolili právě tuto lokalitu, vzhledem k vynikajícím parkovacím plochám, kterých je tady dostatek“, vysvětlil tajemník MěÚ Strakonice Jan Tůma.

Manželé Taliánovi oslavili diamantovou svatbu

Přehraj video
I v dnešní poněkud uspěchané době se najdou páry, které spolu vydrží déle, než průměrnou dobu manželství, tedy 13 let. Manželům Taliánovým se to podařilo, oslavili diamantovou svatbu.

Strakonice se jako každoročně proměnily v běžeckou trať

Přehraj video
Letošní ročník měřil jako každoročně 5,5km. Na obvyklou trasu městem se letos vydalo na devadesát závodníků všech věkových kategorií. Na startu u hotelu Bavor obdržel každý běžec elektronický čip na nohu. Proběhnutí cílem přes speciální koberec tak bylo přesně zaznamenáno počítačovou technikou. Ale ani technika není neomylná. Po doběhnutí posledního závodníka se zdálo, že souhlasí počet běžců a počet odevzdaných čipů. Jeden z nejstarších borců tohoto běhu se cestou bohužel zranil, pak zabloudil a závod nemohl dokončit, ale i tak mu patřil potlesk za účast.
Letošní ročník byl ve znamení několika kulatých čísel. Nejvýraznější byla číslice 15 u ročníku běhu.

Městská policie zdarma čipuje jízdní kola

Další bezpečnostní akci pod heslem „Pomáhejte nám chránit Váš majetek“ připravila Městská policie Strakonice. Od začátku září si můžete na strakonické služebně v Komenského ulici nechat bezplatně očipovat své jízdní kolo. Díky číslované etiketě a bezpečnostnímu čipu mohou policisté během pravidelných kontrol snadno zjistit, zda bylo kolo odcizené a pokud ano, kdo byl původní majitel. Máte-li zájem o tuto preventivní akci, domluvte si prosím termín očipování předem na telefonní lince 156. (reg)

Zástupci měst sjížděli Otavu

Na závěr prázdnin naplánovala města podílející se na projektu Otavská plavba, tedy Sušice, Horažďovice, Strakonice a Písek již druhým rokem akci s názvem „Společné splutí řeky Otavy“. Na 30 účastníků se v pátek 21.8. sešlo, aby sjeli Otavu ze Sušice do Střelských Hoštic. Deštivá sobota bohužel zamezila účastníkům pokračovat v plavbě ze Střelských Hoštic do Strakonic. Za Strakonice se zúčastnili starosta i oba místostarostové. Cílem dvoudenního splutí bylo prohlédnout a ověřit skutečný stav služeb a podmínek pro vodáckou turistiku na Otavě. Výsledky budou použity v připravovaných projektech na zlepšení kvality sjízdnosti řeky. (reg)

Tři nové sochy zdobí Strakonice

Ve Strakonicích se objevily tři dřevěné sochy. Díla byla vytvořena k loňskému 18. ročníku mezinárodního dudáckého festivalu. Minulý týden začaly umělecké kusy opět zdobit město. Sousoší připomínající milence stojí ve zregenerované částí Rennerových sadů, Ženský akt se objevil mezi hlavní a nádvorní budovu radnice a nalézt správný směr na křižovatce „U Hvězdy“ pomáhá takzvaný Rozcestník. (reg)

Hradní safari má nové obyvatele

K vidění jsou tu tři nová kůzlátka, která se narodila koze domácí kamerunské. Dva kluci a jedna slečna se mají čile k světu a zkoušejí svoje první krůčky. Malí i velcí návštěvníci budou moci brzy pozorovat, jak se temperamentní kůzlata čiperně prohánějí v hradním příkopu. Při návštěvě safari respektujte prosím pravidla návštěvního řádu. (reg)

Strakonickým fotbalistům se vstup do nové sezóny nevydařil

Přehraj video
Trápení. Tak by se daly stručně charakterizovat výkony fotbalového týmu SK Strakonice 1908 v mistrovských zápasech další soutěžní sezóny. Nejprve Kubatovi svěřenci v pohárovém utkání jednoznačně prohráli 0 : 3 s Viktorií Žižkov, a i když to byl soupeř velmi těžký, předvedenou hrou Jihočeši nijak neoslnili. Neočekávanější ale byly výsledky v samotné divizi. Hned v úvodním kole Strakoničtí podlehli Hořovicku 0 : 2 na jeho hřišti po nevýrazném výkonu.

Tragický pád letadla neohrozí budoucnost letiště

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota, Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger

K nejtragičtější nehodě v historii Aeroklubu Strakonice došlo v neděli 16. srpna dopoledne. Krátce před desátou hodinou v zadní části Podskalí u dráhy vodních slalomářů havaroval jednomotorový letoun Cessna. V troskách našli smrt tři dospělí lidé včetně pilota, desetiletá dívka byla vážně zraněna. Osudnou neděli trávila paní Eva Trojanová další ze slunečných víkendových dnů na zahradě u své chaty, která leží na pravém břehu Otavy mezi Dražejovem a Strakonicemi. Během chvíle se však poklidné prázdninové dopoledne proměnilo v drama.