Leden 2010

Oční oddělení má modernější podobu

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger
Služby poskytované strakonickou nemocnicí se opět zkvalitnily. Tentokrát změnu k lepšímu zaznamenají především pacienti očního oddělení. To prošlo na přelomu roku zásadní modernizací.

Pozor, padají rampouchy!

Přehraj video
Redaktor: Regina Auterská
Kamera: Jaroslav Landsinger
Poté, co byly téměř odklizeny stovky kubíků sněhu, které doslova zasypaly Strakonice druhý lednový víkend, je tady další problém. Rtuť teploměru se v minulých dnech vyšplhala dokonce i několik stupínků nad nulu, což způsobilo odtávání sněhu ze střech. Ten pak, stejně jako rampouchy, začal padat v ledových kusech na zem.

Protiletadlová brigáda oslavila 10 let existence

Přehraj video
Redaktor: Robert Malota
Kamera: Jaroslav Landsinger, archiv STTV
Deset let existence si slavnostním nástupem připomněla 25. protiletadlová raketová brigáda ve Strakonicích. Uplynulé období potvrdilo, že tato jednotka tvoří nejenom úspěšný prvek české armády, ale je i důležitou součástí společenského a ekonomického života v samotném městě.

Pohár v turnaji Ekonomických služeb patří Protomu

Přehraj video
Dvanáctý ročník turnaje firmy Ekonomické služby BH v sálové kopané je minulostí. Vítězství v seniorské části obhájil favorizovaný celek Protomu, dlouhou dobu však o konečné prvenství úspěšně bojoval i tým Strakonické televize.
Ještě dva zápasy před koncem desetikolového turnaje nebylo zřejmé, kdo pozvedne putovní pohár nad hlavu. Zatímco totiž Strakonická televize porazila tým Katovic 2 : 0, mužstvo Protomu se stejným soupeřem jen překvapivě remizovalo, takže se situace v tabulce opět vyrovnala. Jenže pak Televize neočekávaně prohrála s Noimakem a Protom už nezaváhal. Historicky nejlepší umístění v tomto turnaji, tedy 2. místo, vybojovala Strakonická televize. A totéž platí i pro třetí Katovice.

Žákovskou část turnaje vyhrála Volyně

Třetí lednový víkend skončila i žákovská část turnaje O pohár Ekonomických služeb, který se hraje pod heslem Senioři a mládež proti drogám. V závěrečném zápase tým SK Strakonice dokázal jasně přehrát dosud vedoucí Volyni v poměru 6 : 1 a bodově se na svého soupeře dotáhl. Ale protože Volyňští měli lepší skóre ze vzájemných utkání, nakonec jim přece jen patřilo konečné prvenství. Na třetím místě skončila Westra Sousedovice a její hráč Jiří Rychtář byl se 16 góly vyhlášen nejlepším střelcem turnaje. (bob)

Kontejnery na odpad budou v centru města pod zemí

Z centra Strakonic zmizí nevzhledné odpadní kontejnery. Součástí rekonstrukce Velkého náměstí je totiž také vybudování podzemních kontejnerů na tříděný odpad. Toto moderní řešení je vhodné zejména pro centra měst nebo historické lokality. Podzemní kontejnery proto budou umístěny na roh ulic Sokolovské a Lidické, další pak na roh ulic Kochana z Prachové a U sv. Markéty. Pokud se toto řešení v praxi osvědčí, předpokládá se další podzemní kontejner v lokalitě u strakonického hradu. (reg)

Poplatek za odpad zůstává na loňské úrovni

Mezi četnými zprávami o zdražování nejrůznějších služeb jistě potěší následující informace. Poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu ve Strakonicích se pro letošní rok nemění – zůstává tedy na hodnotě 470 korun za osobu a rok stejně jako v minulých třech letech. Navíc ten kdo používá SIPO, bude mít poplatek ještě o třicet korun levnější. Strakonice patří k městům, jejichž obyvatelé nejlépe třídí odpad a tím i nejméně zatěžují skládky. V roce 2009 skončily Strakonice na druhém místě krajské soutěže My třídit umíme. (bob)

Kapacita mateřských školek bude vyšší

Další zpráva udělá radost především maminkám dětí předškolního věku. Vzhledem k prognóze naplněnosti mateřských škol strakoničtí zastupitelé přijali novou vyhlášku, která upravuje stávající normu o hygienických požadavcích na prostory a provoz. Vyhláška tak svými „měkčími“ pravidly umožňuje navýšení kapacity předškolních zařízení bez stavebních úprav a s poměrně nízkou finanční náročností. Změna se týká strakonických školek Čtyřlístek, Šumavská a Školní. Od 1. září 2010 zde přibude dalších 28 míst, celková kapacita mateřských školek ve Strakonicích se tak navýší na 853 dětí. (reg)

Záštitu na dudáckým festivalem převzal Václav Klaus

Letošní Mezinárodní dudácký festival Strakonice bude mít ještě pestřejší program než dosud. Organizátoři této folklórní akce, která se v srpnu bude konat už podevatenácté, to řekli na tiskové konferenci, která byla součástí slavnostního zahájení mediální kampaně k letošnímu festivalu. Pořadatelé z Městského kulturního střediska Strakonice rovněž potvrdili, že záštitu nad dudáckým festivalem letos převzal prezident České republiky Václav Klaus. Podrobnosti přineseme příští týden v obsáhlejší reportáži. (bob)

Město hledá nového nájemce pro Maják

Obchodní dům Maják, který stojí na Velkém náměstí ve Strakonicích, se k poslednímu lednu letošního roku na dočasnou dobu uzavře. Současný nájemce, firma HK Sportswear s. r. o. dluží městu za nájem přes 300 tisíc korun, a proto požádala o ukončení smlouvy dohodou. Strakoničtí radní přitom odsouhlasili, že město uvolněnou budovu opět nabídne k pronájmu. Zájemci od městského úřadu obdrží dotazník, ve kterém se vyjádří, jakým způsobem by objekt chtěli využívat. Nový nájemce se do Majáku může nastěhovat nejdříve v březnu 2010. (reg)