Srpen 2010

Rekonstruované hradní sály ocenili pamětníci i mladí lidé

Přehraj video
Rekonstrukce budovy bývalého pivovaru v hradním areálu je dokončena. A v polovině srpna se tyto prostory po dlouhé době otevřely veřejnosti.
Dvoupatrový objekt v severním křídle hradního areálu sloužil do roku 1908 jako pivovar. Od té doby rozsáhlé prostory tohoto objektu chátraly. Výjimkou byla jen příležitostná hospůdka U Kata ve sklepních prostorech, která sloužila především při Mezinárodním dudáckém festivalu a dalších akcích. Nyní celá budova získala novou podobu - bývalá sýpka a sušárna pivovaru se proměnila ve víceúčelové sály.

Obnova hradu stála více než 162 miliónů korun

Náklady na rekonstrukci a výstavbu víceúčelových sálů byly bezmála 60 miliónů korun. K oficiálnímu předání nově zrekonstruovaných prostor došlo ve středu 25. srpna. Zástupci města slavnostně přestihli pásku a obdrželi symbolické klíče z perníku. Celý projekt obnovy hradu, který probíhal v letech 2005 – 2010, stál více než 162,5 miliónu korun, přičemž téměř 95 miliónů tvořily dotace z několika zdrojů. (reg)

Strakonice patřily dudákům z celé Evropy

Přehraj video
Strakonice se v závěru minulého týdne staly evropským centrem folklórního umění. Do tohoto jihočeského města se na XIX. ročník mezinárodního dudáckého festivalu sjely stovky muzikantů, zpěváků a tanečníků ze 16 zemí. A tentokrát mezi hosty nechyběl ani český prezident Václav Klaus.

Divadelníci opět oživili hradní nádvoří Strakonickým dudákem

Přehraj video
Již osmou sezónu uvádí Divadelní soubor Čelakovský klasický kus od Josefa Kajetána Tyla Strakonický dudák aneb Hody divých žen. A i po letech toto představení stále nachází své diváky. Naposledy koncem srpna v prostředí strakonického hradu.

Strakonický běh vyhrál Martin Debnar z Prachatic

Přehraj video
Sedm desítek vyznavačů atletiky se vydalo na trať letošního Strakonického běhu, který se koná každoročně 21. srpna. Tentokrát běžecký peloton zdolával více než pětikilometrovou trasu již pošestnácté.
Vzhledem k rekonstrukci Velkého náměstí byla letošní trať Strakonického běhu asi o dvě stě metrů kratší než obvykle. Závodníci ve věku od osmi do pětasedmdesáti let se po hromadném startu od hotelu Bavor vydali přes most Jana Palacha, proběhli Bavorovou a Havlíčkovou ulicí do Rennerových sadů, aby kolem zimního stadiónu a plaveckého areálu pokračovali k sídlišti 1. Máje. Závěrečný kilometr vedl Lidickou a Ellerovou ulicí až na Ohradu, kde byl cíl.

Nektarka hrála pro dětské centrum

Takzvaný pětilitrový koncert dechové kapely Nektarka proběhl v neděli 22. srpna na Palackého náměstí ve Strakonicích. Svůj název získal podle pětilitrové zavařovací sklenice, do které se vybíraly finanční příspěvky pro zdejší Dětské centrum Jihočeského kraje. Nakonec se vybrala částka 3333 korun. (reg)

Soutěž prověří připravenost profesionálních hasičů

Po sedmi letech se do Strakonic vrací tradiční soutěž profesionálních hasičů. Koná se zde totiž krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ve Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Tuto atraktivní podívanou si nenechte ujít v pátek 3. září od půl deváté ráno na volné ploše pod obchodním střediskem Hvězda. (reg)

Zeleň a lavičky budou na náměstí až na podzim

Zeleň bude na nové ploše Velkého náměstí ve Strakonicích z vegetativních důvodů vysázena až letos na podzim. Ve stejné době budou umístěny rovněž nové lavičky. Místa vyčleněná pro zeleň byla nyní orámována a vyznačena pomocí stavebních zátaras. Navrženo je i dopravní řešení s využitím značek obytné zóny. (reg)

Filmový klub začíná další sezónu

Strakonické kino U Mravenčí skály od září opět promítá snímky filmového klubu. Během září tak vždy v úterý můžete shlédnout filmy Já taky, Bunny a býk a Single man. Promítání začíná tradičně od 20 hodin. (reg)

Ragbisté budou hrát oblastní přebor

Další sportovní klub ze Strakonic bude reprezentovat svoje město a celý Jihočeský kraj v oficiální soutěži. Strakoničtí a písečtí ragbisté se ve společném týmu od září představí v Oblastním přeboru Čech mužů. Měřit síly budou například s borci z dalších pěti klubů. Svůj premiérový zápas odehrají v Praze proti hráčům RC Slavia Praha B v neděli 12. září. (reg)