Srpen 2011

STTV 35. týden 2011

See video

Kdo zateplil dům, může dostat slevu

Přehraj video
Předpokládáte, že ušetříte za teplo ze strakonické teplárny, když jste zateplili dům nebo ho zrekonstruovali? Ano, jen nesmíte zapomenout na úpravu odběrového diagramu.

Vzletovou dráhu na letišti zpevní plastové rošty

Přehraj video
Strakonické letiště upravuje svou vzletovou a přistávací plochu. Dosud zde letadla startovala z obyčejného trávníku, což za nepříznivých podmínek ztěžovalo pilotům vzletový manévr. Kvůli petici mutěnických občanů nakonec vedení letiště upustilo od plánů dráhu vyasfaltovat a zvolilo náhradní variantu. Plochu zpevňuje pomocí plastových roštů.

Skupina Parkán pokřtila nové CD

Přehraj video
Areál volyňského koupaliště v sobotu 20. srpna doslova praskal ve švech. Důvodem ale nebylo horké letní počasí. Tisícovka lidí se zde sešla, aby oslavila křest nového CD strakonické kapely Parkán.

Běh městem tentokrát startoval na hradě

Přehraj video
Více jak 150 běžců všech věkových kategoriích se vydalo v podvečer 21. srpna na běh rozpálenými Strakonicemi. Sedmnáctý ročník nabídl novinku v podobě výběru délky tratě. Největším nepřítelem pro běžce se tak letos stalo dusné a horké počasí.

Absolutní vítěz zdolal trať za méně než 24 minut

Absolutně nejlepší čas na téměř sedmikilometrové trati Běhu 21. srpna městem Strakonice dosáhl vítěz kategorie Veterán A Mulugeta Serbessa 23: 59. S časem 24 minut a 18 vteřin zvítězil Jan Pernica z ASK Slavia Praha v kategorii Muži. Carmen Idris Beshirová ze Sportovního klubu Zdice se s časem 27:43 stala nejrychlejší ženou. V nové kategorii Příchozí, kam patřili ti, kteří běželi jedno kolo, zvítězili Tomáš Sosna z SKB Strakonice a Vladěna Bošková z Volyně s časy 16:53 respektive 17:07. (reg)

Ostrůvky na přechodech zvyšují bezpečnost chodců

Nové bezpečnostní prvky se v těchto dnech objevily na přechodech pro chodce v Ellerově ulici a Na Ohradě ve Strakonicích. Ostrůvky na přechodech jednak umožňují chodcům bezpečněji přejít a zároveň by měly zpomalit dopravu. Náklady na vybudování obou bezpečnostních prvků vyjdou na téměř 609 tisíc korun. Radnice získala grant Jihočeského kraje ve výši 400 tisíc. Stavební úpravy si nevyžádají výrazné dopravní omezení. (reg)

Vysoké teploty přidělaly práci záchranářům

Minulý týden se o slovo přihlásilo pravé léto. Teploty šplhaly vysoko nad 30°C. Horké počasí přidělalo práci Záchranné zdravotnické službě. Primář Martin Kubíček potvrdil, že počet výjezdů vzrostl zhruba o pětinu. Nejčastěji záchranáři vyjížděli ke kolapsovým stavům, úrazům a pacientům s onemocněním kardiovaskulárního systému. (reg)

Mladík napadl muže na diskotéce nožem

Na Strakonicku se 7. srpna odehrál letošní první pokus vraždy. Dopustil se ho mladistvý pachatel před diskotékou v Kladrubech, který pobodal šestadvacetiletého muže. Ze tří bodných ran byla jedna téměř smrtelná, když napadenému poranila plíci. Muži zachránil život lékařský zákrok. Ač byl pachatel dopaden, krajský soudce návrh policie na uvalení vazby neakceptoval. Mladistvý je stíhán na svobodě, své oběti se v dopise omluvil a vzhledem k jeho věku není možné poskytovat k případu více informací. (mav)

Nejstarší obyvatelka Strakonicka se dožila 105 let

V domově pro seniory v Rybniční oslavila své 105. narozeniny Marie Humlová, která se narodila 20. srpna 1906 v Kateřinkách na Opavsku. Ovdověla už v roce 1964, neměla děti a naposledy pracovala jako dělnice ve Svazu invalidů. V domově důchodců žije od roku 1970 a v kolektivu je známá svou pečlivostí a tím, že každou středu navštěvuje místní kapli. Marie Humlová je nejstarší obyvatelkou Strakonic, druhými nejstaršími pamětníky v regionu jsou tři osoby s ročníkem narození 1909 a jeden s ročníkem narození 1910. (mav)