Září 2012

Vysílání STTV 39. týden 2012

See video

Řepice Vesnicí roku 2012. Opravné maturity na gymnáziu. Strakonice se přidali k Týdnu mobility. 100 let skautingu na Podskalí. Odborná příprava hasičů. Křest knihy Dušana Vávry Muži na správné straně. 5. ročník Běhu naděje. Pozvánka na akci Liga proti rakovině.

V Řepici budou slavit titul Vesnice roku nejspíš celý rok


Žijeme tady a teď – asi tak by se dalo shrnout to, čím Řepičtí zaujali hodnotící komisi, která počátkem září navštívila všechny kraje, když vybírala obec, která se letos stane nositelem celostátního titulu Vesnice roku 2012. Do historie Řepice se sobota 15. září 2012 zapíše zlatým písmem. Starosta Martin Vysoký s místostarostkou Věrou Mráčkovou v Luhačovicích přebírá prvenství v soutěži Vesnice roku. „Bylo to bohužel úplné překvapení, takže musím říct, že na tom pódiu to byl docela šok a myslím si, že i před tím pódiem,“ uvedl starosta Řepice Martin Vysoký.

Opravné písemné maturity absolvovali na strakonickém gymnázium studenti z celého okresu


Krajský úřad zvolil pro letošní rok Gymnázium Strakonice jako spádovou školu pro absolvování opravných maturitních zkoušek. Od 3. do 5. září tak škola poskytla zázemí přibližně 114 studentům z celého okresu. Sešli se tu ti, kteří byli neúspěšní v jarních termínech, ale také studenti, pro které byla podzimní zkouška jejich premiérovou. Všichni společně psali na půdě strakonického gymnázia za přítomnosti školního maturitního komisaře písemné práce a didaktické testy z českého, anglického a německého jazyka a matematiky.

Strakonice i letos podpořily Týden mobility


Do Evropského týdne mobility se minulý týden zapojilo 45 českých měst a obcí. Byly mezi nimi i Strakonice, které kromě akcí propagujících zdravý pohyb opět nechaly zjistit hustotu provozu na vybraných místech ve městě.

Stoleté výročí skautingu v Čechách si připomněly i strakonické oddíly


Sto let uplynulo od doby, kdy A. B. Svojsík po návštěvě u anglických skautů vydává knihu Základy Junáctví, a tak započíná tradici českého skautingu. Nedlouho poté, konkrétně roku 1920, se začíná rozvíjet i středisko ve Strakonicích s několika oddíly. Činnost zdejších skautů ale přerušila, jako i jinde, válka a poté komunistický režim. Nynější oddíly fungují v klubovnách Na Křemelce nepřetržitě od roku 1989. ,,Ve Strakonicích je registrováno 130 aktivních členů. Z toho dětí je 80, které se sdružují ve třech oddílech – dva chlapecké, Synové divočiny a Sluneční záře, a jeden dívčí, který se jmenuje Vlaštovky,“ sdělil vedoucí střediska
Michal Spimmerwimmer.

Fanoušek vojenské historie Dušan Vávra pokřtil svoji další knihu o druhé světové válce


Životní osudy občanů Strakonicka v zahraniční armádě na západních bojištích druhé světové války popisuje druhá kniha Dušana Vávry nazvaná Muži na správné straně. Autor, člen obce legionářské a fanoušek vojenské historie, publikaci slavnostně pokřtil v kapitulní síni strakonického hradu.

Dobrovolní hasiči vyzkoušeli dekontaminaci z kraje


Před třemi roky odstartoval hasičský záchranný sbor Strakonice projekt odborné přípravy dvanácti vybraných jednotek dobrovolných hasičů s místní působností na Strakonicku. Třetí fáze projektu zaměřená na dekontaminaci se konala v polovině září.
Dobrovolní hasiči z Katovic, Malenic, Miloňovic, Přešťovic, Radomyšle, Rovné, Čejetic, Přechovic, Hajan, Škvořetic, Chelčic a Bílska jsou společně s těmi profesionálními zařazeni v systému plošného pokrytí území okresu jednotkami požární ochrany, a proto jsou průběžně proškolováni na zásahovou činnost. „V současné době můžete sledovat výstavbu stanoviště dekontaminace techniky, to je první část dnešní odborné přípravy,“ uvedl ředitel HZS Strakonice Ota Šmejkal.

Běhu naděje se zúčastnilo téměř 2 000 lidí


Mrazivé zářijové ráno zažili ti, kteří startovali jako první ve čtvrtek 20. září na Běhu naděje. Tato společensko-charitativní akce, která volně navazuje na Běh Terryho Foxe a ke které se Strakonice připojily jako jediné jihočeské město, se zde uskutečnila již popáté. Na trať, která vedla z nádvoří strakonického hradu, se v průběhu dopoledne dostavilo přes 2 000 účastníků. Všichni měli jedno společné – běžet proti rakovině a přispět České onkologické společnosti na její výzkum. Událost, kterou pořádá každoročně 25. protiletadlová raketová brigáda ve spolupráci s městem Strakonice a Muzeem středního Pootaví, doprovodila hudebně kapela Děda Mládek Illegal Band. (al)

Galerii pod širým nebem zaplní výstava fotografií s názvem Okamžik

Umělecká skupina Jsme Strakonice připravila pro galerii na otevřeném prostranství Artwall další výstavu s názvem Okamžik. Ta představí v ulici Želivského ve Strakonicích sérii fotografií, které budou pocházet z řad široké veřejnosti. Vernisáž se uskuteční 29. září v 19 hodin. (al)