Listopad 2012

Vysílání STTV 48. týden 2012

See video

Vážení diváci, z provozně technických důvodů Vám tento týden nepřinášíme aktuální obrazové zpravodajství. Přijměte proto pozvánku do období konce listopadu roku 2003, tak, jak je zachytily kamery Strakonické televize. Na samotný závěr ještě připojujem krátkou ukázku z dokumentu Strakonice Dnes, který ve spolupráci se Strakonickou televizí vyrobil Batic Film.

Vysílání STTV 47. týden 2012

See video

Vážení diváci, z provozně technických důvodů Vám tento týden nepřinášíme aktuální zpravodajství. Jako omluvu nabízíme pohled do listopadových dnů před devíti lety prostřednictvím archivního vysílání Strakonické televize z roku 2003. V závěru vysílání můžete spatřit ukázku z dokumentu o Šmidingerově knihovně.

Vysílání STTV 46. týden 2012

See video

Přemnožení holubi ve Strakonicích ničí památky a vytvářejí zdravotní rizika. Profesionální hasiči trénovali záchranu osob z gotické věže Rumpál. Gymnázium mělo Den otevřených dveří. Házenkářky HBC Strakonice se pohybují uprostřed tabulky, problémem jsou zranění ...

Přemnožení holubi působí problémy


Strakonice trápí velká hejna holubů. Přemnožení ptáci znamenají řadu nepříjemností, od poškozených fasád a střech domů až po zdravotní rizika pro obyvatele města. Odborníci proto přemýšlejí, jak tento problém vyřešit.

Hasiči nacvičovali záchranu osob z věže Rumpál


I když turistická sezóna na strakonickém hradě dávno skončila, v areálu této památky vládl první listopadový pátek neobyčejný ruch. Profesionální hasiči zde totiž nacvičovali záchranu osob z gotické věže Rumpál.
Druhé hradní nádvoří i ochoz jednatřicet metrů vysoké dominanty Strakonic zaplnily tři desítky členů speciálních lezeckých skupin hasičů ze Strakonic, Písku a Prachatic. Jejich úkolem při tomto cvičení bylo pomocí lanové techniky bezpečně dopravit zraněnou osobu z věže na zem. Náhodní návštěvníci hradu stejně jako přítomné děti z mateřských škol tak mohli sledovat několik způsobů takové evakuace, která má reálný základ. Před několika lety totiž na Rumpálu zkolaboval turista a záchranáři s nosítky po úzkém točitém schodišti věže nemohli projít.

Gymnázium mělo Den otevřených dveří


Jako moderní škola, která středoškoláky kvalitně připraví na vysokoškolské studium, se minulý týden při Dni otevřených dveří představilo strakonické gymnázium. Zájemci si mohli prohlédnout nejenom jednotlivé učebny, ale například i novou gymnaziální knihovnu a školní klub. Současní studenti svým budoucím spolužákům a jejich rodičům kromě jiného předvedli rovněž vybavení odborných učeben. Ze strakonického gymnázia odchází každoročně více než 98 procent absolventů na vysoké školy. (bob)

Basketbalistkám se úvod sezóny nepovedl


Velmi špatný vstup do nové sezóny měly basketbalistky Strakonic. Z úvodních devíti zápasů, které stačily odehrát do prvního listopadového víkendu, zvítězily pouze v jediném a krčí se na samém dně tabulky.

Problémem házenkářek jsou zranění


Se střídavými úspěchy si zatím v druholigové soutěži vedou házenkářky HBC Strakonice. Na cestě za lepšími výsledky je brzdí především zdravotní problémy některých klíčových hráček.

Na hradě vystavuje Lubomír Pešek

V Maltézském sále strakonického hradu jsou až do 2. prosince k vidění obrazy příbramského rodáka Lubomíra Peška. Autor padesáti samostatných a dvaceti společných výstav se ve své tvorbě zaměřuje na nefigurativní tvorbu, při níž využívá možnosti lidské imaginace. (bob)

Burza škol nabídla možnosti studia

Téměř čtyři desítky středních škol a učilišť z Jihočeského a Plzeňského kraje se představily ve strakonickém Domě kultury při tradiční burze škol. Tato každoroční akce je určena dětem, které opouštějí základní školy. Děvčata a chlapci u jednotlivých stánků získali důležité informace, které jim zprostředkovali nejenom pedagogové, ale i samotní studenti. Nechyběly ani různé praktické ukázky. (bob)