Únor 2013

Vysílání STTV 9. týden 2013

See video

Lidí bez práce výrazně přibylo, volných míst je minimum. Unikátní snímky Marka Audyho přibližují venezuelské jeskyně. Strakoničtí házenkáři vstupují do jarní části I. ligy ...

Lidí bez práce v lednu výrazně přibylo


Špatné zprávy, které v poslední době přicházejí z trhu práce, stále nekončí. V prosinci se nezaměstnanost na Strakonicku zvýšila na 9,6 procenta a koncem ledna již překročila desetiprocentní hranici. Částečné zlepšení mohou přinést až jarní měsíce.

Úřady práce mají jednotné hodiny pro veřejnost

Na Úřadech práce v celé zemi byla od 1. února stanovena jednotná úřední doba. V pondělí a ve středu je pro veřejnost - vyjma polední přestávky - otevřeno od 8 do 17 hodin. V úterý, ve čtvrtek a v pátek je to od 8 do 11 hodin. Podrobnosti najdete na internetu. (bob)

Útulek nabízí psům klidný azyl


Psí útulek ve Strakonicích prožívá klidnější časy. Na rozdíl od stejného období loňského roku zůstává jeho kapacita naplněna zhruba ze dvou třetin, což je podle odborníků ideální stav.
Různá krizová řešení zvažovali během loňské zimy pracovníci útulku pro opuštěné a nalezené psy ve Strakonicích. V lednu 2012 se totiž kapacita tohoto zařízení téměř bezezbytku naplnila. Ze třiceti míst bylo v tu dobu k dispozici pouze jediné volné. Letos se však „kalamitní“ stav neopakoval: dočasný azyl tu v polovině února našlo 11 velkých a 9 malých čtyřnožců. A pracovníci útulku to vítají nejenom proto, že uklízejí méně kotců, ale i s ohledem na své „klienty“. „Je to lepší i pro pohodu psů: neštěkají na sebe tolik, nežárlí na sebe tolik, takže je to po všech stránkách lepší,“ potvrdila Alexandra Auterská, vedoucí psího útulku Strakonice.

Výstava ukazuje fantaskní krajinu stolových hor


Exotickou přírodu jihoamerické Venezuely stejně jako její tajuplné podzemí přibližují velkoformátové snímky českého speleologa, cestovatele a fotografa Marka Audyho. Výstava je až do poloviny března k vidění v hradním sále U Kata ve Strakonicích.

Házenkáři rozehráli jarní část 1. ligy


Strakonickým házenkářům v těchto dnech začala jarní část 1. ligy. Cílem je obhájit umístění po podzimu, tedy pozici v polovině tabulky, a vyhnout se tak záchranářským starostem.

Házenkářkám bude chybět Kateřina Moravcová

Jarní část II. ligy rozehrály rovněž strakonické házenkářky. I když byl pro ně úvodní zápas v Ústí nad Labem vítězný, zranila se při něm jedna z klíčových hráček Kateřina Moravcová. Minimálně v této sezóně už s ní trenéři počítat nemohou. (bob)

Spolupráce funguje: průmyslová škola pomohla firmě

Příkladem dobrých vztahů mezi středními školami a výrobní sférou na Strakonicku byla nedávná společná akce strakonické průmyslovky a firmy DURA. Právě pro tento podnik průmyslová škola v uplynulém půlroce zajistila školení dvaceti zaměstnanců, které bylo v únoru zakončeno ústními zkouškami. Firma DURA naopak dlouhodobě finančně podporuje různé studentské aktivity, například soutěž Formule do škol. (bob)

Městský úřad získal prestižní ocenění

Dvě významná ocenění za rok 2012 si vysloužil Městský úřad Strakonice. Cena ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě a bronzový stupeň Ceny kvality byly předány na konferenci, která se uskutečnila v Brně. Cenu za inovaci získal společný grant s Komunitní nadací Blanicko – Otavskou. Cenu kvality obdržel úřad Strakonice za využívání metody, která umožní srovnávat výkonnost strakonického úřadu s jinými městy. (bob)

Workshop hledal využití bývalé přádelny

Budoucí využití někdejší přádelny Fezka Na Dubovci ve Strakonicích - to bylo téma workshopu, který připravilo volné sdružení Oživme si Strakonice. Během workshopu Dušana Řezáče tři skupiny mladých architektů a studentů připravily návrhy, jakým způsobem opuštěný funkcionalistický objekt znovu využít. Výsledné studie budou veřejnosti představeny koncem března ve strakonické Galerii pod širým nebem Artwall. (bob)