Duben 2013

Vysílání STTV 18. týden 2013

See video

Mateřské centrum Beruška shání peníze na provoz, pomáhá nadšení dobrovolníků. Mladí lidé ze čtyř evropských zemí si na Strakonicku vyměňovali zkušenosti. Talentovaná atletka Anna Švecová sní o účasti na olympiádě v Brazílii.

Mateřské centrum Beruška trápí nedostatek peněz


Těžkým obdobím prochází Mateřské centrum Beruška ve Strakonicích. Tomuto zařízení, které využívají především rodiče s nejmenšími dětmi, ještě nedávno z finančních důvodů hrozilo ukončení provozu. Ale nakonec Beruška působí dále – hlavně díky nadšení svých členů a příznivců.

Mladí Evropané si vyměňovali zkušenosti


Výměna zkušeností mezi lidmi z různých koutů Evropy. To bylo hlavním cílem projektu Mládež v akci, který se v dubnu konal na Strakonicku s podporou grantu Evropské unie.

Město přispěje na podchod v prostoru nádraží


Bezpečnější pohyb cestujících v prostoru vlakového nádraží ve Strakonicích slibují úpravy, které chystá Správa železniční dopravní cesty. Součástí rozsáhlé rekonstrukce bude nejenom modernizace samotného kolejiště, ale i vybudování dvou nástupišť a zároveň podchodu s výtahem, který umožní bezbariérový přístup k perónům. Navíc strakonické zastupitelstvo odsouhlasilo, že město přispěje na prodloužení podchodu pod celým kolejištěm ve směru ke hřbitovu. To zajistí bezpečnou cestu těm lidem, kteří na nádraží přicházejí od Podsrpu a Předních Ptákovic. Příspěvek města bude maximálně ve výši 11 miliónů korun. Rekonstrukce vlakového nádraží ve Strakonicích začne pravděpodobně ještě letos a skončit by měla v roce 2015. (bob)

Limonádový Joe zahájil nohejbalovou sezónu


Jaké to bylo, když Divokému západu vládl Limonádový Joe, si koncem dubna připomněli sportovci z Radomyšle na Strakonicku. Při zahájení další nohejbalové sezóny se tentokrát nechali inspirovat legendární westernovou parodií.
Po pohádkovém Dařbujánu a Pandrholovi, loňském Dědictví aneb Kurvahošigutentág ožily tento rok radomyšlské ulice scénkami kultovní komedie, kterou v roce 1964 natočil režisér Oldřich Lipský. A tak se před Trigger Whisky Saloonem procházel majitel podniku Doug Badman, kankánové tanečnice to rozjely tak, že publikum nemohlo zůstat chladné a arizonská pěnice Tornado Lou zpívala o šampiónu svého srdce.

Strakonická atletka sní o olympiádě v Riu


Zatím ještě stranou přílišného zájmu médií, ale už v hledáčku sportovních odborníků vyrůstá na jihu Čech jeden z největších talentů české atletiky. Devatenáctiletá Anna Švecová ze Strakonic se v těchto dnech připravuje na zkoušku z dospělosti a sní o účasti na olympiádě v Rio de Janeiru.
První atletické krůčky začala Anička v osmi letech dělat pod vedením strakonického trenéra Martina Plačka. Nejprve prošla všeobecnou přípravou, pak se zaměřila na víceboj a ještě později na dálku, trojskok a krátké překážky. Práci strakonického propagátora atletiky Plačka ještě dnes oceňuje současný Annin trenér Jiří Couf. „Anička si přinesla velmi dobré základy z víceboje. Právě pan učitel Plaček s ní toto absolvoval. Nepreferoval žádnou disciplínu, Anička ale vynikala hlavně v dálce a v překážkách,“ řekl trenér Jiří Couf.

Strakonice vlastní celý vodohospodářský majetek

Město Strakonice se stává jediným majitelem vodohospodářského majetku, který dosud vlastnilo společně s Katovicemi, Mutěnicemi, Radošovicemi a Pracejovicemi. Uvedené obce, jimž dohromady patřil sedmiprocentní podíl, svoji část darovaly Strakonicím. Strakonice se potřebovaly stát jediným vlastníkem vodohospodářského majetku, aby mohly požádat o finanční podporu na plánovanou rekonstrukci úpravny vody v Pracejovicích.Ta by měla začít ještě v letošním roce. (bob)

Ve městě začíná působit Rada seniorů

Ve Strakonicích začíná působit pětičlenná Rada seniorů, jejíž předsedkyní byla zvolena Ivana Parkosová. Rada seniorů se bude snažit o vytvoření příznivého společenského prostředí pro dříve narozené, o jejich dostatečnou informovanost i o zapojení se do různých oblastí veřejného života. Současně bude Rada seniorů pracovat také jako poradní orgán městské rady. (bob)

Dobrovolníci čistili Otavu

Nevlídné počasí narušilo letošní Čištění řeky Otavy, které koordinuje město Strakonice. Předposlední dubnovou sobotu dopoledne vytrvale pršelo a organizátoři se proto s Českou tábornickou unií a skauty raději dohodli, že řeku a její okolí zbaví odpadků v jiných termínech. V sobotním odpoledni, kdy bylo počasí přece jen lepší, se do úklidu Otavy pustili geocasheři, kteří jen na strakonickém Podskalí shromáždili 45 stolitrových pytlů odpadu. Do akce se zapojilo rovněž několik dobrovolníků v Poříčí a mladí hasiči ze Střelských Hoštic. Ti vyčistili Otavu od vodárny u kozlovského jezu až k 66. říčnímu kilometru. (bob)

Švejkova padesátka vyjde i ze Strakonic

Vůbec poprvé i ze Strakonic vyjdou účastníci oblíbeného turistického pochodu Švejkova padesátka. Průběžný start je v sobotu 4. května mezi osmou a desátou hodinou od plaveckého stadiónu. Na pěší turisty čeká 33 kilometrů dlouhá trasa přes Hajskou, Čejetice, Sudoměř a Putim do Písku. Od plaveckého stadionu startují rovněž vodáci. Bližší informace o pochodu, jehož hlavním střediskem je Písek, najdete na webu www.josefsvejk.cz. (bob)