Červen 2013

Vysílání STTV 27. týden 2013

See video

Zastupitelé dali zelenou první etapě propojení městského úřadu s bývalou školou. Muteničtí si připomněli 770 let let o doby, kdy obec vznikla. Hoslovický mlýn přivítal šikovné řemeslníky.

Chystá se další krok k propojení budov na Velkém náměstí


Soustředit pod jednu střechu odbory Městského úřadu ve Strakonicích, roztroušené v různých budovách na území města, bylo jedním z témat červnového veřejného zasedání strakonických zastupitelů. Tato myšlenka není nová, vedení radnice zajímá od roku 2002, kdy v rámci reformy veřejné správy skončily okresní úřady. Tehdy byla velká část jejich činnosti přenesena na obce s rozšířenou působností. Aby mohly být nové agendy zajištěny, došlo také na Městském úřadě ve Strakonicích k razantnímu nárůstu úředníků, a to ze 75 na dnešních 156 zaměstnanců.

Mutenice slavily, přijeli také rodáci


Mutěničtí si v červnu připomněli, že před 770 lety vznikla jejich obec. Alespoň z té doby pochází první písemná zpráva o Mutěnicích. Ve zprávě z roku 1243 je potvrzeno, že Bavor ze Strakonic připisuje obec rytířskému řádu johanitů. Na oslavy do jižních Čech přijeli také zástupci moravské obce, která nese stejné jméno. Vzájemné partnerství mezi nimi trvá již několik let. Moravané přivezli dobrou náladu, dobré moravské víno a dar v podobě dřevořezby, na níž jsou mimo jiné znaky obou obcí. Dar od místostarosty moravských Mutěnic Petra Břízy převzali starostka jihočeských Mutěnic Jana Uhriková a místostarosta Roman Šíp. Pro asi šest set návštěvníků obce vystoupili Mužáci z Moravy, Řepické babči a Prácheňský soubor písní a tanců. Do Mutěnic přijeli na pozvání také rodáci. Bylo to jejich historicky první setkání, které obec zorganizovala. (puč)

Řemeslníci si dali dostaveníčko v hoslovickém mlýně


Do minulosti se vrátíme už jen samotnou návštěvou nejstaršího dochovaného vodního mlýna v Čechách, který se nachází v Hoslovicích nedaleko Strakonic. Správcem této ojedinělé technické památky je Muzeum středního Pootaví, jehož pracovníci 22. června připravili v areálu mlýna Den řemesel. Sobotní návštěvníci mohli zblízka sledovat mistra pekaře Augustina Sobotoviče z Lenory, který s manželkou Marií jezdí předvádět své pekařské umění do Hoslovic už šestou sezonu. Pec ve mlýně mu vyhovuje, je podobná té jeho v Lenoře.

Některé domy na sídlišti Mír čeká regenerace

Asi 14,5 milionu korun bude rozděleno v rámci páté výzvy Integrovaného plánu rozvoje města. Regenerace tak čeká řadu domů zejména na sídlišti Mír. Podle manažerky Integrovaného plánu rozvoje města Věry Samkové bylo zaevidováno 23 projektových žádostí a všechny byly podpořeny, neboť alokovaná částka pro pátou výzvu činila 18,5 milionu korun a požadovaná částka dotace je o čtyři miliony nižší.

Vojáci převzali medaile Za službu v ozbrojených silách České republiky

V roce 1918 ve francouzském městě Darney při slavnostní přehlídce československé brigády spojenecká Francie jako první potvrdila 30. června právo Čechů a Slováků na samostatnost a vlastní stát. Příslušníci 25. protiletadlové raketové brigády si tento den jako Den ozbrojených sil připomněli slavnostním nástupem, během kterého byly 40 vojákům uděleny medaile Za službu v ozbrojených silách České republiky I., II. a III. stupně. Další čtyři příslušníci, kteří přešli na nově vzniklé Velitelství vzdušných sil v Praze, obdrželo za vykonanou práci Pamětní odznak velitele 25. protiletadlové raketové brigády.

Turnaj fotbalových nadějí v Dražejově vyhrála katovická přípravka

Na myšlenku uspořádat turnaje pro fotbalové naděje v Dražejově přišli Milan Hoch, Petr Mach a Zdeněk Šperl. Již třetí ročník turnaje mladších přípravek se odehrál na dražejovském fotbalovém hřišti v polovině června za účasti šesti družstev ze třech klubů. Kromě dvou týmů domácích přivezli dva týmy ještě Katovičtí a Štěkenští. Tyto turnaje se hrají po skončení mistrovských soutěží a jsou vlastně takovým malým prodloužením sezóny pro nejmenší fotbalisty. Letos zvítězilo katovické áčko před oběma týmy domácích, ale pořadí nebylo tak důležité. Podstatný je cíl pořadatelů. Umožnit nejmenším fotbalistům sehrát co nejvíce utkání a podnítit v dětech smysl pro soutěživost.

Vysílání STTV 26. týden 2013

See video

Od prvního července se sloučí dvě linky městské hromadné dopravy. Sedmý ročník Strakonického dudáčka byl zahájen v centru města. V Jiníně se představila motokrosová špička juniorů.

Okružní linka bude mít zastávku na Velkém náměstí


Cestující, kteří využívají autobusy městské hromadné dopravy, čekají od 1. července zásadní změny. S platností nových jízdních řádů dochází totiž ke sloučení dosavadních linek číslo 1 a 2 do tzv. okružní linky číslo 4, která bude mít zastávku na Velkém náměstí ve Strakonicích. Podle vedoucího odboru dopravy Městského úřadu ve Strakonicích Václava Býčka budou u stávajících linek číslo 1 a 2 zachovány frekvence tzv. školních a dělnických spojů, které usnadňují cestu dětem do škol a pracujícím do zaměstnání.

Strakonický dudáček začal koncertovat v centru města


Byl to šťastný nápad zahájit sedmý ročník Strakonického dudáčka na tržnici u kostela sv. Markéty. Úvodní koncert nazvaný „V Strakonicích dudy, ty je slyšet všudy“ naplnil 13. června centrum města charakteristickým zvukem nástroje, který tento region proslavil doma i ve světě. S myšlenkou dát dětským dudáckým souborům větší prostor pro veřejná vystoupení, která v rámci Mezinárodních dudáckých festivalů nemohou z dramaturgických důvodů dostat, přišla kdysi ředitelka městského kulturního střediska Eva Dresslerová.